Un coşmar greu de uitat la Gropeni şi Tichileşti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un coşmar greu de uitat la Gropeni şi Tichileşti

• operaţiunea de ucidere în masă a aproape 200.000 de porci implică o muncă uriaşă, suprasolicitantă atât fizic cât şi psihic pentru cei care o pun în practică • porcii sunt fie asomaţi unul câte unul, fie gazaţi în grup, cu dioxid de carbon • doar o mică parte din cadavre se incinerează, restul îngropându-se în tranşee lungi de până la 200 metri, late de 2 metri şi adânci de până la 8 metri

 

Exterminarea porcilor din fermele de la Gropeni şi Tichileşti se derulează în forţă, de câteva zile, însă va mai dura multe săptămâni până va fi finalizată, în principal la Gropeni unde, după cum se ştie, efectivele de suine care trebuie eutanasiate sunt cele mai mari din România. Totul se derulează în incinta fermelor, cu porţile închise, accesul presei nefiind permis. Nu e greu de imaginat, însă, că o astfel de operaţiune, ce implică uciderea în masă a unui număr atât de mare de exemplare, îi solicită la maximum, atât fizic cât şi psihic, pe cei implicaţi. Metoda de lucru ne-a fost explicată de Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila. Acesta ne-a informat că, în momentul de faţă, sunt constituite patru echipe a câte trei veterinari, una dintre acestea acţionând la ferma “Romsoci” SRL Tichileşti, unde sunt de ucis 35.000 exemplare, iar trei la “Tebu Consulting” SRL Gropeni, unde efectivele de porci depăşeau, înainte de începerea operaţiunii, 140.000 exemplare. Au fost adoptate două modalităţi de ucidere a porcilor: prin asomare (împuşcare în cap), unul câte unul, sau prin gazare, situaţie în care sunt folosite camioane frigorifice. În incintele etanşe ale acestora sunt băgaţi câte 30 - 50 de porci apoi, cu o instalaţie specială, se pompează dioxid de carbon, moartea survenind în circa 5 minute. La toate aceste operaţiuni, echipele de veterinari sunt ajutate de angajaţii fermelor.

Dat fiind numărul foarte mare de cadavre, doar o mică parte dintre aceasta se poate incinera în crematoriile celor două ferme, care nu pot face faţă unor cantităţi mai mari, consumul de energie fiind oricum extrem de ridicat. Restul cadavrelor se îngroapă în pământ. Directorul Drăgan ne-a precizat că au fost săpate tranşee lungi de până la 200 de metri, de 2 metri lăţime şi până la 8 metri adâncime. În zonă, pânza freatică se află la o adâncime de 20 de metri, astfel că s-a putut săpa până la 8 metri fără a exista riscul de contaminare a apelor subterane. La baza acestor tranşee s-a pus folie de plastic şi un strat de paie, peste care vine un strat de porci, un strat de pământ şi var nestins, apoi alt strat de porci şi tot aşa până la adâncimea de 2 metri, când se vine cu un ultim strat gros de pământ. Tranşeele nu sunt mai late de 2 metri, pentru a se putea intra printre ele cu remorcile folosite la transportarea cadavrelor.

Uciderea celor aproape 200.000 de mii de porci va dura cel puţin o lună, după cum ne-au explicat autorităţile veterinare. Toţi cei care participă la această grozăvie cu greu vor uita zbieretele sinistre ale animalelor ucise în masă din cauza pestei porcine africane, cumplita boală ce a reuşit să pătrundă în cele două ferme cu toate măsurile de prevenţie adoptate atât de administratorii unităţilor economice cât şi de autorităţile veterinare. Reamintim că explicaţia oficială oferită de autorităţi a fost că virusul a pătruns pe calea apei în incinta celor două crescătorii, dintre care una - cea de la Gropeni - este cea mai mare din România şi a doua ca mărime din Europa. Mai exact, apa captată din Dunăre şi folosită în activitatea de creştere a porcilor din ferme ar fi adus virusul, apa fiind contaminată din cauza celor care au aruncat cadavrele de porci ce au fost văzute plutind la suprafaţa fluviului de câteva săptămâni încoace.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro