Un chirurg brăilean, chemat pentru o operaţie demonstrativă în Italia | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un chirurg brăilean, chemat pentru o operaţie demonstrativă în Italia

După o carieră de aproape 53 de ani în care şi-a câştigat un binemeritat loc în elita chirurgiei brăilene, dr. Petru Coţoiu a avut recent ocazia de a împărtăşi din experienţa sa medicilor italieni. La invitaţia unei clinici din Aosta, Italia, medicul brăilean a prezentat o operaţie pentru tromboze recanalizate, pe care a practicat-o în urmă cu mai mulţi ani, după o metodă americană. Intervenţia chirurgicală efectuată de dr. Coţoiu a fost înregistrată video, iar dvd-ul a ajuns, în urmă cu câteva luni, la clinica din Aosta, stârnind un mare interes din partea echipei medicale. "Acum 5 ani, când a plecat din ţară dr. Florin Bulboacă, i-am dat un dvd, pe care era înregistrată o operaţie pe care n-am inventat-o eu. Am găsit-o în 1985, în jurnalul american de chirurgie, la care eu am fost abonat, în care a apărut un articol de două pagini, nu cine ştie ce, despre revalvularea venei poplitee. Acum câteva luni, a arătat înregistrarea prof. Penetti de la Aosta, care a fost foarte încântat şi interesat de operaţie", povesteşte dr. Coţoiu. Proiectul iniţial era să fie pregătit un bolnav, care să fie operat de chirurgul brăilean în echipă cu medicii italieni. Din cauza unei nesincronizări în organizare, acest lucru nu s-a mai întâmplat, în schimb a avut loc o discuţie de câteva ore, timp în care dr. Petru Coţoiu le-a explicat colegilor italieni tot ce trebuie să ştie despre intervenţia de revalvulare a venei poplitee. "În urma unei tromboze cu picior umflat, care se întâmplă fie după operaţii, fie după naşteri, bolnavul îşi recapătă circulaţia, cheagurile se recanalizează, dar funcţia de oprire a întoarcerii sângelui dispare. Atunci apar ulceraţiile de gambă, adică răni. Trebuie adusă valvula acolo unde nu mai există. Se ia valvulă de pe o venă de pe mână şi se plantează la gambă, lucru pe care eu l-am făcut de peste 10 ori. Eu am avut o altă abordare faţă de prezentarea din revista americană, prin partea posterioară a gambei. Operaţia durează 3-4 ore, este chinuitoare pentru chirurg, dar benefică pentru pacient. Le-am explicat ce-i de făcut. Le-am dus şi o copie a articolului din revista americană", spune dr. Coţoiu.

Pentru chirurgul brăilean, curios este faptul că nimeni din Italia şi nici din România nu a mai făcut o asemenea operaţie. Datorită acestei intervenţii, bolnavi care se chinuiau de 20 de ani cu ulceraţii de gambă, folosind tot felul de pansamente, de creme dermatologice, s-au vindecat. "Eu n-am luat-o drept o chestie extraordinară, dar acum mi-am dat seama, văzând interesul lor, că nu este cunoscută. De prin '87 până în '90 am operat astfel 11 pacienţi", arătă dr. Coţoiu.

Chirurgul brăilean a participat şi la şedinţa ştiinţifică a medicilor de la clinica din Novara, în cadrul căreia s-a transmis în direct o operaţie de înlocuire de aortă, efectuată de o echipă din care făceau parte un medic şi două asistente care au plecat din România. La final, a primit o diplomă de participare, semnată de secretarul ştiinţific Giorgio Cerin, medic român plecat în urmă cu 10 ani din localitatea Niculiţel. "Medicii şi asistentele din România sunt foarte bine pregătiţi şi apreciaţi în Italia", a remarcat dr. Coţoiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro