Mergi la conţinutul principal

Un brăilean a căzut în depresie când a auzit că primăria îi dărâmă coteţul de lângă bloc, unde el creşte găini

Masiva industrializare a Brăilei, care s-a produs în anii ’60, a adus la oraş mulţi cetăţeni din mediul rural. Era nevoie de forţă de muncă pentru a ridica fabricile şi uzinele de tip Progresul, astfel că brăilenii de la sate şi comune au venit la oraş ca să contribuie la construirea socialismului multilateral dezvoltat.

La aproape 60 de ani de la această migraţie, dezrădăcinaţii de la sate şi urmaşii acestora nu s-au putut lepăda de vechile obiceiuri. În anul 2018, încă există brăileni care cresc găini pe lângă bloc, care pun zarzavat în grădina din spatele blocului.

Ce să mai, aceşti brăileni şi-au recreat propriul univers rural, la oraş. Adică, deşi trăiesc la oraş, inima lor bate tot ca la ţară, ei ducând dorul corcoduşilor şi a legăturilor de leuştean din grădina casei părinteşti.

În acest context, este de înţeles reacţia unor brăileni care s-au opus vehement atunci când Tancrad a venit să le dărâme grădinile şi coteţele pentru a face loc unei parcări moderne. Mai aveau un pic şi săreau la bătaie, că de unde şi până unde vine cineva să îi lase fără peisajul rural pe care ei l-au construit în spatele blocului. Se spune chiar că un cetăţean a căzut în depresie când a auzit că va rămâne fără găinile de lângă bloc. Vorba aia, el cui o să mai arunce grăunţe dimineaţa?

Dincolo de glumă, problema poate fi tranşată foarte simplu. Consiliul Local Brăila aprobă un PUZ pentru o zonă pe care vrea să o modernizeze (să facă parcări etc). Apoi le trimite somaţii cetăţenilor care ocupă domeniul public, prin care îi anunţă să îşi desfiinţeze construcţiile în cel mult 30 de zile. În caz contrar, aceste construcţii vor fi demolate pe cheltuiala Primăriei Brăila iar factura va fi trimisă apoi cetăţenilor care au refuzat să se conformeze ordinului de somaţie. Şi, uite-aşa, unii brăileni vor fi civilizaţi cu forţa (că altfel nu se poate) şi nu vor mai exista certuri între locatarii cu coteţe la parter şi muncitorii Tancrad sau ai oricărei alte firme, tocmite de primărie ca să construiască parcări adecvate anului 2018. (Dorin COCOŞEL)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro