• absolvent al Liceului Industrial nr. 5 Brăila și al Colegiului Universitar Tehnic Galați, fost profesor de matematică, părintele Arhimandrit Nectarie Clinci a fost până acum stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei • pe 5 februarie 2025, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Părintele Arhimandrit Nectarie Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului (Mitropolia Basarabiei) • ierarhul cu origini brăilene va purta titulatura de „Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania”
Stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, Arhimandritul Nectarie Clinci, fost absolvent al Liceului Industrial nr. 5 Brăila, a fost ales, recent, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, din cadrul Mitropoliei Basarabiei.
A intrat în viața monahală la vârsta de 26 de ani, devenind unul dintre cei mai iubiți și apreciați stareți ai Bucovinei. A absolvit Facultatea de Nave și Echipamente Navale Galați, dar nu a profesat ca inginer, ci a lucrat, o perioadă, ca profesor de matematică. În vara anului 1995, intra pe poarta mănăstirii, pentru a deveni călugăr, iar câțiva ani mai târziu a fost desemnat să conducă Mănăstirea Sihăstria Putnei. Erau atunci doar șase călugări la mănăstire; astăzi, sunt 55, iar complexul monahal ridicat prin strădania sa a devenit un loc în care oameni din toate colțurile țării vin an de an să se reculeagă.
Pe 5 februarie 2025, în cadrul ședinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Arhimandrit Nectarie Clinci, starețul de la Sihăstria Putnei, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului (Mitropolia Basarabiei). Noul ierarh cu rădăcini brăilene va purta titulatura de „Preasfințitul Părinte Nectarie de Bogdania”.
Cine este Părintele Arhimandrit Nectarie
Părintele Arhimandrit Nectarie (Ionel) Clinci s-a născut la data de 15 noiembrie 1968 și a intrat în viața monahală la Mănăstirea Putna, unde a fost tuns în monahism la 20 noiembrie 1996, de către Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
A urmat rânduielile treptelor slujirii monahale, fiind hirotonit ierodiacon la 27 decembrie 1997 și ieromonah la 18 ianuarie 1998 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților. A fost numit egumen al Schitului Sihăstria Putnei la 1 octombrie 2000, iar ulterior hirotesit protosinghel la 25 martie 2002, de către Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul. Începând cu 20 februarie 2005, părintele Nectarie îndeplinește ascultarea de stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, fiind ridicat la rangul de arhimandrit la 31 decembrie 2006.
Licențiat în Teologie al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfânta Filofteia” - Universitatea din Pitești, părintele Nectarie deține un Master în Teologie (Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna”, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu). Înainte de aceasta, a absolvit Liceul Industrial nr. 5 din Brăila și Colegiul Universitar Tehnic Galați (subinginer în profilul nave și echipamente navale. În anul 2020, părintele Nectarie a fost numit Exarh de zonă și membru în mai multe comisii ale Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Ca stareț al Sihăstriei Putnei, a iniţiat şi finalizat, între anii 2002-2017, construcția unei biserici de mari dimensiuni cu hramul „Izvorul Tămăduirii și Sfântul Cuvios Serafim din Sarov”, aici fiind sfințite alte trei biserici și un paraclis, mai multe corpuri de chilii, case pentru pelerini, spaţii pentru ateliere și anexe, în mănăstire servind gratuit masa, zilnic, câte 80-100 de persoane, iar în duminici și sărbători 400-500 de persoane.
Potrivit unor surse bisericești, în perioada 2011-2012, prelatul cu origini brăilene a inițiat reactivarea Schitului „Nașterea Maicii Domnului” Marginea, ca schit de călugărițe (în prezent obștea numărând 25 de viețuitoare), cărora le este părinte duhovnicesc, obştea Mănăstirii Sihăstria Putnei numărând în prezent 55 de vieţuitori. Pe plan misionar-filantropic a inițiat construirea un cămin pentru bătrâni în proximitatea mănăstirii, în care sunt adăpostite şi îngrijite 12 persoane. De asemenea, în stadiul de finalizare se află Centrul „Sfântul Nectarie” în cadrul căruia se vor oferi servicii de îngrijire a bătrânilor, recuperare medicală și îngrijire paliativă.
Dincolo de slujirea liturgică și pastorală, Părintele Nectarie s-a remarcat printr-o rodnică activitate culturală și editorială. A coordonat, de asemenea, proiecte semnificative în domeniul monahal, social-filantropic și educațional. Este editor de monografii, acatiste, albume foto, precum și inițiator al unor programe europene de dezvoltare rurală și asistență socială. A fost onorat cu numeroase distincții, printre care Crucea Patriarhală (Patriarhia Română, 2017), Crucea Moldavă (Mitropolia Moldovei și Bucovinei, 2017), Crucea Bucovinei (Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, 2022) și altele, dar și cu titluri onorifice din partea autorităților civile.