Mergi la conţinutul principal

Un brăilean acuză că i s-a împiedicat dreptul constituțional la vot: ”Trebuie dosar cu șină ca să votezi!”

• un bărbat de 55 ani din Brăila susține că nu a putut vota la alegerile locale  și europarlamentare din 9 iunie, deoarece urna mobilă nu a mai ajuns niciodată la acesta • ”Am sunat de 15 ori la Biroul Electoral Municipal! N-a venit nimeni la mine cu urna mobilă! Mi-au îngrădit dreptul la vot ca cetățean al României, ca cetățean european!”, ne-a spus acesta • în replică, reprezentanții Biroului Electoral Municipal spun că nu au primit nicio sesizare privind refuzul membrilor secției de votare de a se deplasa cu urna specială la persoane netransportabile

 

Un bărbat de 55 ani din municipiul Brăila susține că i s-a împiedicat exercitarea unui drept fundamental: dreptul la vot. Într-o sesizare transmisă redactorilor ”Obiectiv”, în care bărbatul a dorit să îi protejăm identitatea, acesta ne-a povestit că este persoană cu handicap, nedeplasabilă. Pe 9 iunie, în ziua alegerilor, acesta ar fi solicitat să voteze cu urna mobilă, însă nicio echipă nu a ajuns la adresa la care locuiește.

”Sunt persoană cu handicap, nu mă pot deplasa. Am fost arondat  secției de votare nr. 77 de la Școala Gimnazială nr. 6 ”Constantin Sandu Aldea”. Duminică dimineața, pe la ora 09.30, am sunat să solicit urna mobilă. Mi-au zis că nu au urnă mobilă că nu sunt multe persoane netransportabile. Am sunat apoi la Biroul Electoral Municipal. O doamnă cu care am vorbit mi-a spus că mă va ajuta. Am vorbit cu dumneaei cred că de 15 ori în ziua de duminică, 9 iunie. Într-un final am sunat-o în jur de ora 21.30. Și i-am zis, Doamnă, mai votez sau nu? Și mi-a spus că nu!”, ne-a povestit acesta.

Bărbatul susține că a trimis în ziua de duminică o rudă la secția de votare cu toate documentele prin care reiese că este persoană netransportabilă, însă reprezentanții secției de votare i-ar fi cerut în plus și o adeverință de la medicul de familie din care să reiasă acest lucru.

”Mi s-a spus că e nevoie și de o adeverință de la medicul de familie precum că sunt netransportabil. Deci vă dați seama, trebuia un dosar cu șină să le duc acestor oameni care iau bani efectiv  din contribuția noastră! Când eu am trimis certificatul de handicap! Sunt țintuit la pat și n-am ieșit din casă de 5 luni! Chiar nu se puteau deplasa! Nu sunt mai mult de 500 metri de la adresa mea și secția de votare. Făceau 10 minute maxim! Chiar nu se putea să îmi exercit și eu dreptul fundamental, constituțional? Am ajuns bătaia de joc a instituțiilor statului. Nu se poate! Mi-au îngrădit dreptul la vot ca cetățean român, cetățean UE!”, ne-a mai spus acesta.

 

Răspunsul Biroului Electoral Municipal

Redactorii ”Obiectiv” au solicitat un punct de vedere Biroului Electoral de Circumscripție Municipală nr. 1 – Brăila (BEM). Într-un răspuns scris, reprezentanții acestuia ne-au transmis că au făcut verificări, dar nu au primit nicio sesizare privind refuzul membrilor secției de votare de a se deplasa urna specială la persoane netransportabile.

”La secțiile de votare organizate în circumscripția Biroului Electoral de Circumscripție Municipală nr. 1 – Brăila nu s-a înregistrat nicio întâmpinare/contestație privind imposibilitatea exercitării dreptului la vot urmare a refuzului de a se deplasa urna specială la persoane netransportabile. Biroul Electoral de Circumscripție Municipală nr. 1 – Brăila a luat toate măsurile necesare pentru a se respecta dreptul tuturor persoanelor de a-și exercita dreptul de vot, în condițiile legii. Astfel, au fost comunicate instrucțiuni și materiale informative către secțiile de votare, precum și hotărârile și circularele  emise de BEC în interpretarea și aplicarea legii”, ne-au transmis reprezentanții BEM.

În același răspuns, BEM mai precizează că ”urna specială s-a deplasat la alegătorii care s-au aflat în imposibilitatea  de a se deplasa la sediul secției  de votare din cauză de boală sau invaliditate, pe baza cererii scrise a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă această situație”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro