Mergi la conţinutul principal

Un brăilean în fruntea Guvernului? Mihai Tudose propus premier

• fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, a fost votat, ieri, în CExN-ul PSD ca propunere pentru fotoliul de premier • liderii alianţei PSD - ALDE i-au înaintat varianta preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul consultărilor cu partidele politice de la Cotroceni • o altă propunere a venit din partea PMP: Siegfried Mureşan • Tudose a evitat să facă orice fel de comentariu până la aflarea deciziei preşedintelui • colegii săi de partid din Brăila, în frunte cu primarul şi şeful CJ Brăila, au ţinut să îl felicite şi să îşi manifeste speranţa privind posibilitatea unor schimbări importante în judeţul nostru • liberalii au susţinut că dacă PSD-iştii brăileni vor avea acum şi premierul, ar face bine să se apuce de treabă pentru că nu vor mai avea scuze • până la închiderea ediţiei print de ieri, preşedintele României nu luase nicio decizie cu privire la nominalizarea unui prim-ministru

 

Agitaţie maximă, ieri, pe scena politică de la nivel naţional, dar din Brăila în mod special, după ce PSD-iştii au decis în cadrul Comitetului Executiv Naţional să îl propună pe ministrul demisionar al Economiei, Mihai Tudose, în funcţia de premier. Deputatul brăilean a făcut, iniţial, parte dintr-o listă scurtă de social-democraţi vizaţi de liderul partidului, Liviu Dragnea, pentru a ocupa fotoliul de prim-ministru, însă a fost singurul care a acceptat. Este vorba despre Mihai Fifor, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Adrian Ţuţuianu şi Marcel Ciolacu. După retragerea celorlalţi, propunerea pentru Tudose premier s-a votat în CExN PSD şi a trecut cu aprobarea majorităţii. Au existat doar patru abţineri. Ulterior, Dragnea însoţit de partenerul său Călin Popescu Tăriceanu s-au prezentat la Cotroceni pentru a-i înainta varianta anunţată pentru premier, preşedintelui Klaus Iohannis. Dintre celelalte partide, care s-au prezentat la discuţia cu şeful statului, doar PMP a venit cu propunerea ca Sigfried Mureşan să fie prim-ministru.

În ciuda încercărilor redactorilor „Obiectiv - Vocea Brăilei” de a-l contacta după ce a acceptat să fie persoana propusă din partea PSD pentru poziţia de premier, Mihai Tudose nu a răspuns la telefon. De altfel, acesta a refuzat să facă orice fel de comentariu chiar şi la insistenţele presei centrale, precizând că va fi deschis dialogului abia după aflarea unei decizii din partea preşedintelui Klaus Iohannis în ceea ce îl priveşte.

Până la închiderea ediţiei print de ieri a cotidianului nostru, şeful statului încă nu se pronunţase în privinţa vreuneia dintre propunerile primite în urma consultărilor cu partidele parlamentare.

Chiar şi aşa, am reuşit să stăm de vorbă cu reprezentanţii partidelor politice din Brăila, care s-au arătat, în mare parte, încântaţi de şansa pe care ar putea avea-o judeţul nostru în cazul nominalizării lui Tudose în fruntea Executivului.

 

Primarul şi şeful CJ, încântaţi de ocazia pe care ar putea-o avea Brăila

Primarul Marian Dragomir a afirmat, ieri, că este convins de şansele pe care nominalizarea lui Mihai Tudose ca premier le-ar deschide oraşului şi judeţului nostru. Acesta a dat ca exemplu prim-miniştrii desemnaţi în trecut, cu precizarea că de cele mai multe ori zonelor geografice de unde aceştia proveneau s-au dezvoltat simţitor.

„Nominalizarea d-lui Mihai Tudose, un brăilean, pentru funcţia de prim-ministru este o mândrie pentru judeţul şi oraşul nostru. De cele mai multe ori prim-miniştri au fost desemnaţi din Ardeal şi acest lucru s-a văzut în dezvoltarea zonelor geografice. Proiectele judeţului şi municipiului Brăila vor avea acum şansa unei evaluări echilibrate. Sunt convins că această desemnare va fi benefică în vederea dezvoltării echitabile şi a atragerii în zonă a unor investiţii necesare aşteptate de ani de zile. Podul peste Dunăre va fi investiţia care va rămâne în memoria brăilenilor, iar dacă investiţia este legată de Guvernul PSD, este un plus politic pentru zona noastră”, a declarat Dragomir.

La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac s-a arătat foarte încântat de curajul colegului său de partid, de a lua „taurul de coarne” şi a accepta o propunere atât de importantă.

„Cu siguranţă reprezintă o plusvaloare pentru Brăila. Mă bucur pentru colegul meu că a acceptat această poziţie. Sperăm să se finalizeze cu bine investirea. Eu am încredere totală că va face faţă cu brio funcţiei. Este în măsură, are şi pregătirea necesară şi ştie efectiv ce are de făcut”, a afirmat Chiriac, arătându-se sigur de o colaborare bună cu Tudose pe viitor.

 

Rotaru şi Simionescu, trup şi suflet alături de Tudose

Preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, susţine că din punctul său de vedere

chiar şi simpla candidatură a lui Mihai Tudose pentru o funcţie atât de importantă reprezintă un câştig pentru organizaţia pe care o conduce.

„Sigur că ne bucură, ca organizaţie, nominalizarea lui Mihai Tudose. Eu cred că este o soluţie bună şi că va fi de bun augur pentru guvernare, pentru punerea în practică a programului în întregul său, atât pentru judeţul Brăila, cât şi pentru toată ţara. Vom vedea cum evoluează lucrurile după ce avem decizia preşedintelui şi vom avea Guvernul în formula nouă, investit”, a afirmat Rotaru, cu precizarea că important este ca numirea premierului şi desemnarea noilor miniştri să se desfăşoare extrem de rapid. 

„Dacă lucrurile se vor întâmpla aşa cum ne dorim, urmează audierile în comisii ale miniştrilor, votul de învestitură. Evident că vor fi şi nişte ajustări pe programul de Guvernare, pentru că sunt nişte rămâneri în urmă legate de termene, în primul rând. Celelalte lucruri care ţin de obiective rămân neschimbate. Nu s-a discutat în niciun fel de nominalizări pentru zona de Guvern. Singura discuţie a fost făcută pentru desemnarea premierului”, a mai adăugat senatorul.

Preşedintele executiv al PSD Brăila, Aurel Simionescu,  a dat de înţeles că în ciuda dorinţei brăilenilor, chiar dacă va ajunge să ocupe fotoliul de premier, Tudose nu va putea să se ocupe în mod special de zona noastră, ci va avea în atenţie bunul mers al lucrurilor la nivel naţional.

„Sigur că în momentul în care domnul Tudose, sper, va primi această nominalizare, putem avea un anumit tip de relaţie mult mai apropiată de nivelul guvernamental. Dar trebuie să înţelegem că acolo nu se împart şosele, drumuri, poduri sau mai ştiu eu ce altceva de către prim-ministru. Acolo este vorba despre programul naţional, politici naţionale şi ele trebuie privite la acest nivel. Uman, sigur că noi suntem mai apropiaţi, ne ştim de-o viaţă şi putem să avem un alt tip de relaţii care vor fi folositoare judeţului Brăila”, a precizat Simionescu.

Fostul primar a ţinut să puncteze totuşi că dacă ar fi preşedintele României, l-ar accepta pe Tudose în funcţia de premier.

 

Partenerii de la ALDE Brăila, îl susţin pe Tudose

Senatorul ALDE, Mihai Ruse,  a precizat că se mândreşte cu propunerea făcută de alianţa de guvernare, deoarece este brăilean. Acesta a precizat că aşteaptă de foarte mult timp ca Brăila să dea un prim-ministru pentru România.

„Este un câştig pentru Brăila. Sper din tot sufletul să se schimbe multe, să fie mai mulţi investitori, să facă locuri de muncă, să se schimbe faţa Brăilei, că acum avem numai uzine dărâmate, fabrici sfărâmate şi multe mall-uri”, a mai spus Ruse.

Preşedintele ALDE Brăila, Daniela Rădulescu, deşi plecată din ţară, a ţinut să îl felicite pe Tudose, cu precizarea că preşedintele Klaus Iohannis are toate motivele să îl accepte ca premier.

„Consider că, în primul rând, experienţa pe care o are dumnealui l-a recomandat pentru această funcţie. Şi faptul că este un om integru. Nu am auzit niciun fel de comentarii la adresa dânsului cu dosare sau altele. Sunt sigură că având pe fotoliul de premier un om ca Mihai Tudose, programul de guvernare va fi implementat. Sunt sigură că ar fi un câştig pentru Brăila. În primul rând consider că este o onoare pentru judeţul nostru”, a afirmat Rădulescu.

 

Botea nu a dorit să comenteze subiectul

Preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea, nu a dorit să comenteze subiectul posibilităţii venirii lui Mihai Tudose la cârma noului Guvern, în contextul în care şi partidul său a venit cu o propunere de premier. Acesta a afirmat că este dispus să facă un comentariu, abia atunci când apele se vor limpezi.

 

Liberalii aşteaptă rezultate de la PSD-işti, acum mai mult ca oricând

Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a criticat modul de acţiune al PSD-iştilor care deşi şi-au demis propriul Guvern, pentru că nu a reuşit să atingă indicatorii stabiliţi în programul de guvernare, acum revin cu aceiaşi oameni. Chiar şi aşa, liberalul susţine că dacă Tudose va ajunge premier, social-democraţii brăileni vor avea încă o scuză mai puţin pentru viitoarele nerealizări.

Nu-mi amintesc ca vreunul dintre miniştri să fi fost evaluat altfel decât premierul Grindeanu, care a fost dat jos pentru că întregul cabinet nu a fost corespunzător. Una peste alta, aştept ca PSD, care a lăsat ani la rând oraşul şi judeţul Brăila în sărăcie, fără programe de dezvoltare, fără proiecte serioase, să arate că are drept preocupare soarta brăilenilor. Până acum, PSD a găsit mereu tot felul de justificări pentru nereuşite: ba că PNL a adoptat legi care împiedicau dezvoltarea, ba că funcţionarii din administraţie nu îşi fac treaba, ba că nu beneficiază de sprijin guvernamental. Acum, PSD deţine toată puterea, şi pe cea centrală, şi pe cea locală şi se pare că Brăila va avea chiar un premier. PSD are toată puterea, trebuie să arate că ştie cum să o folosească. Aşteptarea mea este ca oraşul şi judeţul să se dezvolte. Dacă nu se va întâmpla asta, eşecul va avea drept cauză lipsa de viziune, reaua-credinţă sau cine mai ştie ce alte interese!”, a declarat Dănăilă.

Nici deputatul Vasile Varga nu priveşte cu ochi foarte buni „joaca PSD-ului de-a guvernarea” şi graba cu care a fost aruncată România în instabilitate. Acesta susţine că PSD-ul are doar un program de faţadă, fără niciun fundament realist sau calcule concrete, de unde şi acţiunile recente ale membrilor acestui partid.

“În plus, PSD arată o jalnică lipsă de resursă umană, nu par să aibă alternative. Altfel, nu îmi explic cum aceleaşi figuri date jos săptămâna trecută sunt acum nume pe lista unui nou executiv. Sau, poate, oamenii valoroşi din PSD au învăţat ceva din experienţa lui Sorin Grindeanu şi preferă să stea pe tuşă, să fie spectatori, decât să intre în ring şi să fie executaţi oricând doreşte Liviu Dragnea. În plan local, mă uit cu speranţă la nominalizarea lui Mihai Tudose pentru funcţia de prim-ministru. Poate măcar el va reuşi ceea ce PSD nu reuşeşte de un sfert de veac să facă pentru Brăila şi pentru brăileni”, a mai precizat Varga.

 

USR-iştii brăileni se amuză copios când vine vorba de propunerile PSD

Vicepreşedintele USR Brăila, Leonard Oprea,  a precizat că Tudose este o variantă extrem de proastă pentru poziţia de premier, iar brăilenii vor avea zero avantaje dacă acesta va fi numit în funcţie.

„Părerea mea sinceră este că Dragnea a ajuns la fundul sacului şi l-a găsit pe Tudose. Nu cred că e persoana potrivită pentru aşa ceva. Iar Brăila nu ştiu cât ar avea de câştigat. Că nu a avut de câştigat nimic nici cât a fost ministru al Economiei, două mandate. Aşa că nu ştiu cât s-ar rezolva cu el prim-ministru. Dar nu aş vrea să cred că vom deveni ţinta ironiilor şi a bătăilor de joc din partea ţării întregi pentru acest personaj. Nu aş vrea să fim în centrul atenţiei în mod negativ. Şi dacă ajungem să ieşim în evidenţă în felul ăsta, chiar ar fi puţine şanse s-o mai scăldăm, ca la Brăila, cum se spune. Dar sunt slabe speranţe să îl accepte preşedintele Klaus Iohannis pe Tudose”, a afirmat Oprea.

 

Ionel Alexandru vrea ca Brăila să mai dea măcar un premier

Fostul parlamentar FSN/PRM Ionel Alexandru a ţinut să sublinieze că propunerea lui Mihai Tudose ca prim-ministru reprezintă o premieră pentru Brăila postdecembristă. Acesta a amintit că doar înainte de 1989 oraşul nostru a mai dat ţării un om pe o asemenea poziţie şi ar fi cazul ca situaţia să se redreseze.

„Eu cred că această propunere este onorantă pentru Brăila. Dacă se va materializa, Brăila va avea al doilea brăilean prim-ministru în istoria sa. Primul a fost Manea Mănescu în perioada comunistă. Însă şansele ca Mihai Tudose să fie acceptat de preşedintele Iohannis consider că sunt mici şi nu cred că vom avea această onoare, de a avea din nou un prim-ministru. De ce? Din cauza faptului că Mihai Tudose aşa cum aţi auzit şi cum ştiţi dinainte, are probleme cu teza sa de doctorat, fiind acuzat de plagiat. Deci, nu se încadrează în criteriile de integritate enunţate de preşedintele Iohannis”, a declarat Alexandru.

 

Chiru face apel la politicienii brăileni să îl susţină pe Tudose

Preşedintele PNŢCD Brăila a afirmat, ieri, că indiferent de culoarea politică, propunerea lui Mihai Tudose ca premier ar trebui susţinută de toţi reprezentanţii partidelor din Brăila.

„Mi se pare un noroc pentru noi, ca brăileni. Lăsând de-o parte opţiunea mea politică, este o şansă pentru oraşul şi judeţul ăsta. Pentru că fiecare premier care a fost ales până acum a făcut ceva pentru comunitatea de unde a venit. Uitaţi-vă la Emil Boc şi oraşul Cluj. Tudose a fost crescut de oameni care nu au vrut binele Brăilei. Mi-aş dori să uite tot ce a învăţat de la ei. Toată lumea din Brăila ar trebui să îl susţină. Trebuie să revitalizeze economia în zona de Sud-Est, pentru că avem nevoie. Nu spun să facă abuz de putere, dar să reconsidere investiţiile mai vechi care au ocolit judeţul nostru”, a afirmat Chiru.

 

Cum arată CV-ul lui Mihai Tudose

Mihai Tudose (50 ani) este deputat PSD aflat la al cincilea mandat consecutiv. Este vicepreşedinte al partidului la nivel naţional. De asemenea, trebuie subliniat că în perioada 2014 - 2015 a ocupat poziţia de ministru al Economiei în cadrul Guvernului Victor Ponta 3, fotoliu pe care l-a reluat în Cabinetul Sorin Grindeanu, după alegerile parlamentare de anul trecut. În Camera Deputaţilor, Tudose este preşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare. În perioada 1992-1999 a fost şef birou senatorial, în perioada 1999-2000 consilier juridic la SC Farex SA Brăila. Acesta a fost şi preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Brăila, la scurt timp după problemele cu justiţia ale fostului lider social-democrat, Gheorghe Bunea Stancu.

Potrivit CV-ului său, în 2013, Mihai Tudose a ajuns conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii a SRI. Acesta a mai urmat în 2006 un Curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională (Serviciul Român de Informaţii). În 1995 a terminat Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative, U.C.D.C. Bucureşti. Mihai Tudose şi-a completat studiile cu un curs de specializare în „Analiza şi rezolvarea conflictelor armate”, la Georgetown University, din Statele Unite, în colaborare cu Colegiul Naţional de Apărare.

 

Tudose a renunţat la titlul de doctor după ce a fost acuzat de plagiat

După ce a fost acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat, fostul ministru al Economiei, PSD-istul Mihai Tudose a luat decizia de a renunţa la acest titlu. PSD-istul a declarat în iulie 2016, că a făcut cererea de renunţare încă de la începutul anului, însă a aşteptat ca Ministerul Educaţiei să

 ia o decizie. “Atât timp cât n-am profesat ca atare, nu am beneficiat de titlul de doctor pentru nimic, nici la vreun examen, nici în învăţământ cât am profesat nu am beneficiat de titlul de doctor. De ce să stau eu să mă tot cert cu toată lumea? Conform legislaţiei în vigoare am făcut în martie această cerere”, a declarat Tudose, la vremea respectivă. Alături de deputatul PSD Brăila, alte 8 persoane care au obţinut doctoratul la Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, dintre care opt l-au avut pe Gabriel Oprea drept conducător de doctorat, au făcut cerere de renunţare benevolă la titlul de doctor: Bogdan Licu, Neculai Onţanu, Loredana Radu, Adela Popescu (Neagu), Mihai Stănişoară, Radu Stroe, Daniel Andrei Moldoveanu şi Romeo Raicu. Cererile depuse de aceştia au ieşit la iveală la scurt timp după numirea ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru (Guvernul Dacian Cioloş). 

 

Valoarea lui Tudose

Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, urcată pe site-ul Camerei Deputaţilor la 5 ianuarie 2017, Mihai Tudose deţine un apartament în Brăila, în suprafaţă de 97 mp, pe care l-a cumpărat în 1996 alături de soţia sa. Nu are terenuri, însă se plimbă cu două maşini Mercedes, una cumpărată în 2011, iar alta în 2015. Tudose se mai laudă în declaraţia de avere cu o colecţie filatelică de aproximativ 30.000 euro, dobândită în perioada 1980 - 1987. Deputatul mai avea o maşină pe care a vândut-o în septembrie 2016, obţinând suma de 90.000 lei. Nu are conturi bancare, însă notează un împrumut acordat în nume personal către PSD. Mai exact, 20.000 lei - contribuţie la campania electorală, conform Legii 334/2006.

Fostul ministru al Economiei are o datorie de 5.000 euro din 2009, cu termen final 2018. La capitolul venituri, Tudose notează 86.822 lei ca venit anual încasat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, încă 8.015 lei - indemnizaţie de parlamentar de la începutul anului, la care se adaugă încă 60.000 lei, salariul soţiei ca asistent manager la EN Electric Proiect Office SRL, Bucureşti.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro