• după lungi discuții și negocieri, membrii coaliției de guvernare au stabilit în cele din urmă lista finală de candidați pentru Alegerile Europarlamentare ce vor avea loc în luna iunie • cel care deschide lista PSD-PNL pentru Parlamentul European este actualul europarlamentar Mihai Tudose, vicepreședinte social-democrat la nivel național • acesta este urmat pe locurile următoare de Rareș Bogdan și Gabriela Firea • Tudose a declarat că se simte onorat și că simte o ”mândrie de brăilean” să se afle în fruntea acestei liste • europarlamentarul a vorbit pe scurt și despre prioritățile României în UE • după publicarea listei, au curs mesaje de susținere pe rețelele de socializare din partea social-democraților brăileni, în frunte cu șeful CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac și primarul Marian Dragomir
Europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose este cel care deschide lista social-democraților și a liberalilor la Alegerile Europarlamentare. Decizia a fost făcută publică, recent, după lungi discuții și negocieri atât în ”bucătăriile” celor două partide, cât și la nivelul Coaliției. Astfel, potrivit presei centrale, lista finală a candidaților PSD-PNL la Europarlamentare este următoarea: 1. Mihai Tudose, 2. Rareș Bogdan, 3. Gabriela Firea, 4. Dan Motreanu, 5. Claudiu Manda, 6. Adina Vălean, 7. Victor Negrescu, 8. Daniel Buda, 9. Vasile Dîncu, 10. Maria Grapini, 11. Siegfried Mureșan, 12. Dragoș Benea, 13. Mircea Hava, 14. Gheorghe Cîrciu, 15. Gheorghe Falcă, 16. Virgil Popescu, 17. Dan Nica, 18. Alexandru Muraru. De precizat că inclusiv a zecea poziție de pe listă este considerată ca fiind eligibilă.
Contactat, marți, de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” și întrebat în legătură cu acest subiect, europarlamentarul Mihai Tudose a afirmat că se simte onorat, dar mai presus de orice are o ”mândrie de brăilean” deoarece din punctul său de vedere acest lucru dovedește că în județul nostru s-a văzut foarte mult ”construcția europeană” în ultimii ani.
”Este onorant. E o poziție onorantă, care te responsabilizează. E și o mândrie. Nu are cum să nu fie mândria de brăilean. Chiar nu are cum să nu fie! Și toată construcția europeană la Brăila, s-a văzut. Începând, evident, cu podul și terminând cu celelalte mari programe de la apă-canal până la drumuri. Și vin acum și investițiile în sănătate pe BEI (n.r. – Banca Europeană de Investiții) în special și cu Uniunea Europeană. Dar încetișor. Nu putem face în cinci ani ce nu s-a făcut în 300. Dar ele vor veni”, a declarat Tudose.
Întrebat în acest context care ar fi primele trei priorități pentru România în Uniunea Europeană din punctul său de vedere, social-democratul a afirmat că sunt mult mai multe lucruri importante pentru a putea face un asemenea top cu mare lejeritate. Totuși, acesta a amintit despre fondurile de coeziune, despre subvențiile în agricultură și investițiile directe în industrie. Sursa citată nu a lăsat deoparte nici intrarea României în spațiul Schengen, nici probleme cu greutate precum discuțiile necesare despre suveranitatea internă și normele impuse de la nivelul Uniunii Europene.
”Este greu de făcut un clasament. Chiar foarte greu! Dar să spunem tot ceea ce înseamnă fonduri de coeziune. Însă nu poți să spui neapărat că asta este mai important decât subvenția pentru agricultură, de exemplu. Totuși, ele nu se bat cap în cap. Apoi, tot ceea ce înseamnă fondurile pe transporturi, pe zona de investiții mari. Domnul Sorin Grindeanu (n.r. - ministrul transporturilor și infrastructurii) a cam cheltuit tot, ca să zic așa. Mai sunt și investițiile în Sănătate. După aceea, în cadrul financiar multianual, tot ceea ce înseamnă finanțarea viitoarelor politici europene din domeniul industriei prin programe directe. Repet, este greu să faci un clasament. E ca și cum mi-ați cere să spun care este mai importantă Educația sau Sănătatea? Nu poți să o pui pe una în fața celeilalte, ci trebuie să mergi cu ele simultan. Și la toate acestea se adaugă și activitățile curente. Dar cam aici suntem: Coeziune, agricultură, investiții directe în industrie, partea socială, salariul minim european. Este complicată situația. Ar fi foarte multe de spus. Nu se poate simplifica așa: spuneți-mi primele două... Cu restul ce fac?!”, a mai declarat Tudose.
Susținere masivă din partea colegilor brăileni
La scurt timp după publicarea oficială a listei de candidați a PSD-PNL la Alegerile Europarlamentare, social-democrații brăileni, în frunte cu președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful PSD Brăila) și a primarului Marian Dragomir (liderul municipalei PSD), dar și a unora dintre parlamentarii social-democrați, au transmis și distribuit un mesaj de susținere pe rețelele de socializare.
”Brăileanul Mihai Tudose, europarlamentar și vicepreședinte PSD, va deschide lista comună a coaliției pentru alegerile europarlamentare. Este o mare onoare pentru PSD Brăila, dar și pentru fiecare brăilean în parte! Coleg de nădejde, europarlamentar care a apărat mereu interesele României și fost prim-ministru care nu a plecat din funcție până nu a fost semnat contractul pentru podul suspendat de la Brăila, Mihai Tudose rămâne, dincolo de orice simpatii politice, singurul brăilean care, după Revoluție, a condus Guvernul României. Pentru Brăila, ca și până acum, cu fapte, nu doar cu vorbe, Mihai Tudose va fi podul spre Uniunea Europeană. Va avea tot sprijinul nostru!”, se arată în postarea distribuită de PSD-iștii brăileni.