• peste 350 de tineri au participat, în perioada 24-27 februarie, la programul “Edili pentru o zi”, proiect prin care au înţeles importanţa, rolul şi funcţiile instituţiilor brăilene • aceştia au jucat rolul de primar, preşedinte de Consiliul Judeţean şi de consilieri locali/judeţeni, au făcut muncă de teren şi au participat la şedinţe, întâlniri şi dezbateri cu reprezentanţi ai autorităţilor locale brăilene • mai mult, tinerii au identificat probleme ale comunităţii şi au venit cu soluţii pentru acestea
Ideile bune vin de la tineri! Asta au arătat cei peste 350 de elevi care au participat, în perioada 24-27 februarie, la programul “Edili pentru o zi”, organizat de către Primăria Municipiului Brăila, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Brăila, Federaţia Forumul Tinerilor din România şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila. În cadrul acestui program, tinerii au jucat rolul de primar, preşedinte de Consiliul Judeţean şi de consilieri locali/judeţeni, având astfel posibilitatea să înţeleagă importanţa, rolul şi funcţiile instituţiilor brăilene, ocazie cu care au arătat că vor să se implice în rezolvarea problemelor comunităţii. Şi chiar au venit cu soluţii pentru acestea! Spre exemplu, la problemele legate de transportul în comun, elevii au cerut înlocuirea autobuzelor mici cu autobuze de capacitate medii la orele de vârf şi în locurile aglomerate. Tot ei au cerut înfiinţarea unui Centru pentru Tineri, un loc unde elevii din municipiu şi judeţ să poată participa la activităţi ce îi vor ajuta în dezvoltarea personală, socială şi profesională. Un alt proiect propus de elevi se referă la încurajarea colectării selective a deşeurilor prin organizarea mai multor campanii de informare. Toate propunerile făcute de tineri în cadrul acestui program vor deveni realitate, după cum a dat asigurări primarul Marian Dragomir.
Tinerii, în rol de primar, preşedinte de CJ şi consilieri locali
Programul “Edili pentru o zi” a luat naştere la iniţiativa tânărului Gabriel Ion, noul consilier al primarului Marian Dragomir pentru probleme de tineret, educaţie, cultură, artă şi sport. Proiectul a fost împărţit în două etape. În prima fază, în perioada 24-27 februarie, în fiecare zi, grupuri de tineri au mers pe teren în vizite de lucru şi au participat la întâlniri şi şedinţe în care au dezbătut diverse subiecte. Spre exemplu, într-una din zile, împreună cu viceprimarii şi directorii de departamente din Primăria Brăila, elevii au mers în vizite de lucru la Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL) şi Seroplant şi au putut analiza situaţia colectării selective a deşeurilor. Într-o altă zi, tinerii au jucat rolul de primar pentru o zi şi au dezbătut bugetul local şi au vizitat împreună cu edilul Marian Dragomir diverse şantiere din municipiul Brăila. Elevii au trecut şi pe la Consiliul Judeţean şi, împreună cu preşedintele Francisk Chiriac, au avut dezbateri pe tema transportului elevilor navetişti, au vizitat şantierul podului peste Dunăre şi Casa Tineretului.
Cea de-a doua parte a proiectului a constat în dezbateri pe proiecte de interes propuse de tineri. Concret, aceştia au fost împărţiţi în comisii de specialitate, de la Învăţământ şi Muncă la Dezvoltare Urbanistică şi Administraţie Publică. La final, toate propunerile tinerilor au fost notate într-un proiect de comisie ce a fost supus dezbaterii publice organizate în ultima zi a evenimentului “Edili pentru o zi”.
“Decide pentru TINEri”
Acesta a fost titlul dezbaterii publice organizate vineri, pe 27 februarie, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Brăila. În cadrul evenimentului, tinerii au jucat rolul de consilieri şi au dezbătut şi votat proiectele propuse de aceştia la comisii, cu sau fără amendamente, la fel cum se întâmplă la CJ şi CLM. Iar ca simularea unei şedinţe ordinare să fie una ca la carte, din rândul elevilor s-a ales un preşedinte, doi vicepreşedinţi şi patru secretari. Apoi, tinerii au trecut la treabă şi rând pe rând s-a dezbătut fiecare punct înscris pe ordinea de zi, fiind adoptate hotărâri pentru problemele şi nevoile identificate de aceştia. Iar una dintre aceste probleme a fost cea legată de transportul elevilor, tinerii dorind ca autorităţile să soluţioneze transportul interjudeţean pentru navetişti, dar şi înlocuirea autobuzelor mici cu autobuze medii la orele de vârf şi în locuri precum Vidin-Pisc, în special în intervalul 7-8/14-15, atunci când este cea mai mare aglomeraţie. De asemenea, tot la capitolul transport, tinerii au propus introducerea posibilităţii de a cumpăra bilete de autobuz prin SMS, proiect ce deja este în stadiul de implementare la Primărie. Printre propunerile discutate în cadrul şedinţei s-au numărat şi amenajarea spaţiilor din Brăila, suplimentarea coşurilor de gunoi pe străzile principale, campanii de încurajare a colectării selective a deşeurilor, unirea tuturor ONG-urilor de tineret, campanii antidrog şi campanii pentru descurajarea fenomenului infracţional în rândul tinerilor. O discuţie extrem de aprinsă a fost cea legată de colectarea de bani de către asociaţiile de părinţi din licee, lucru care stârneşte nemulţumiri în rândul elevilor.
“Din primul moment în care am intrat în biroul primarului am spus că tinerii au nevoie de susţinere, iar programul acesta a fost primul pas pentru ca ei să poată construi o generaţie şi o comunitate frumoasă în care să se dezvolte din toate punctele de vedere. Dezbaterile cu tinerii participanţi eu fost cât se poate de deschise şi am aflat lucruri foarte grave şi lucruri foarte urgente de rezolvat. Pentru mine a fost o plăcere să discut cu ei şi să văd câtă dorinţă de a schimba ceva au în societate, deoarece îmi dovedesc încă o dată, şi ştiu asta, că se poate. Da, oamenii sunt sceptici că nu se vor rezolva toate, dar sunt încrezător că tot ceea ce e fezabil va fi rezolvat şi mă voi asigura de asta”, a spus Gabriel Ion.
Trebuie precizat că, pentru scurt timp, la şedinţă au asistat şi primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ Francisk Chiriac.
Impresiile tinerilor
Programul “Edili pentru o zi” s-a dovedit a fi un succes pentru cei 350 de elevi participanţi, care au avut ocazia să vadă cu ce se “mănâncă” administraţia locală. Iată câteva dintre impresiile tinerilor:
Vlad Istrate, preşedintele Forumului Tinerilor din Brăila şi elev în clasa a XII- a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”: “Am ales să ne implicăm în acest program pentru că am crezut în noi, tinerii, şi era momentul ca vocea noastră să răsune şi să se soluţioneze problemele din municipiu. Alături de tinerii dornici de schimbare am ales să ne unim forţele şi să luăm parte la acest program, pentru a face din comunitatea noastră un mediu mult mai bun. Pentru că se poate!”.
Elena Tudor, elevă în clasa a XI- a la Liceul Teoretic “P. Cerna”: “Proiectul a reprezentat ceva mai mult decât ne aşteaptam cu toţii, un proiect de amploare care a unit tineri din diferite medii sociale şi din diferite licee. Pentru mine, personal, a fost o experienţă de neuitat. Deşi puţin speriată de vorbitul în public, mi-am spus convingerile, ceea ce pentru mine reprezintă un pas uriaş către dezvoltarea mea pe plan personal şi profesional”.
Alexandru Chivu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional “N. Bălcescu”:
“Pentru mine, acest proiect a însemnat o modalitate prin care am putut să văd, pentru puţin timp, ce înseamnă administraţia locală cu adevărat. Am avut ocazia să candidăm pentru anumite funcţii (Preşedinte, Vicepreşedinte şi Secretar) şi nu am putut să ratez această oportunitate, drept urmare am candidat pentru funcţia de preşedinte, colegii mei oferindu-mi votul lor. Să fiu sincer, este mai greu decât pare să moderezi o şedinţă deoarece trebuie să menţii buna desfăşurare a dezbaterii şi când spiritele se încing în sală. A fost o experienţă foarte frumoasă, ba chiar benefică pentru tinerii brăileni, deoarece este crucial ca în secolul al XXI-lea să ştim cu ce se ocupa administraţia locală, pentru a fi bine informaţi şi pentru a şti cui îi oferim votul”.
Noi proiecte cu şi pentru tineri
După “Edili pentru o zi” vor urma şi alte proiecte destinate elevilor şi tinerilor din Brăila, după cum ne-a declarat Gabriel Ion, iniţiatorul acestora. Este vorba despre proiectul “Let's color Brăila!”, prin care vor fi amenajate zone din Gradina Mare, Faleză, Hipodrom, inclusiv cu picturi sau cu graffiti. Un alt proiect dorit de tineri este înfiinţarea unui Centru de Tineret, elevii având promisiunea că acesta îşi va avea sediul în Casa Tineretului. “Voi lupta pentru acest proiect, deoarece tinerii au nevoie de un spaţiu al lor de socializare, de petrecere a timpului liber cu folos, de empatizare. O să iau în considerare toţi factorii ca să fac din acel centru un loc de dezvoltare personală, socială, profesională, cu cursuri, dezbateri, jocuri, concursuri, concerte etc.”, a mai spus Gabriel Ion.
De asemenea, în plan mai este şi un proiect privind orientarea profesională a elevilor de liceu, un program prin care elevii vor avea ocazia să se întâlnească cu profesionişti din diverse domenii şi să afle ce meserii li se potrivesc.
Nu în ultimul rând, vor avea loc şi alte dezbateri ale tinerilor cu reprezentanţii autorităţile publice locale, dar şi simulări ale activităţii instituţiilor brăilene şi chiar a Parlamentului European.
Primarul Marian Dragomir şi-a luat angajamentul că va pune în aplicare proiectele propuse de tineri în cadrul programului “Edili pentru o zi”.