Mergi la conţinutul principal

Un «munte» de dosare pentru procurorii brăileni

Aflate, de ani buni, într-o acută criză de personal, parchetele brăilene continuă să-şi desfăşoare activitatea în condiţii "de criză", obţinând, cu toate acestea, rezultate care întrec orice aşteptări. Este binecunoscut faptul că procurorii brăileni au ocupat, ani la rând, locuri fruntaşe la nivelul Parchetului Curţii de Apel Galaţi, dar şi la nivelul întregii ţării, la mai mulţi indicatori.
Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Georgica Ciuciumiş, deşi statele de funcţii prevăd un număr total de 33 de posturi, în semestrul I al anului, la toate parchetele şi-au desfăşurat activitatea, în medie, doar 18 procurori. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, spre exemplu, sunt ocupate doar 7 din cele 14 posturi existente. Aceeaşi situaţie există la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, unitatea cu cele mai multe cauze de soluţionat - coordonată de prim-procurorul Marinela Coşniţă - unde-şi desfăşoară în prezent activitatea 7 procurori, faţă de 13 cât prevede statul de funcţii. Iar situaţia nu pare să aibă rezolvare prea curând, dat fiind faptul că INM nu a repartizat niciun post de procuror pentru judeţul Brăila.
"În condiţiile deficitului de personal, procurorii şi-au desfăşurat activitatea cu responsabilitate, obţinând rezultate bune şi foarte bune. Au fost depuse eforturi susţinute pentru aplicarea dispoziţiilor legale cuprinse în noile coduri - penal şi de procedură penală - soluţionarea unor probleme de drept aflate în legătură cu aplicarea şi interpretarea noilor coduri", ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, prim-procuror adjunct al instituţiei.
Din pricina lipsei de personal, s-a ajuns în situaţia în care şefii instituţiei sunt nevoiţi să instrumenteze cauze penale şi să întocmească rechizitorii, pentru a-şi ajuta colegii. Procurorii brăileni mai au o problemă cu care se confruntă şi care aşteaptă rezolvare din partea autorităţilor locale: nu au un sediu al lor, birourile în care-şi desfăşoară acum activitatea aparţinând, de fapt, Tribunalului Brăila.

4000 de cauze clasate

Potrivit statisticilor, în semestrul I al anului 2016, procurorii celor patru parchete brăilene (Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Însurăţei) au avut de soluţionat nu mai puţin de 16.787 cauze (dosare), cu 347 mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În perioada ianuarie - iunie 2016, cei 18 procurori din judeţul Brăila au soluţionat 5.338 cauze, 289 dintre acestea prin rechizitoriu şi 968 prin renunţarea la urmărirea penală. În peste 4.000 de cauze, procurorii au dispus clasarea, potrivit legii. La sfârşitul semestrului I al anului 2016, rămăseseră de soluţionat peste 8.000 de cauze cu autori cunoscuţi, afară de cele cu AN (autori necunoscuţi). Cât priveşte rata criminalităţii la nivelul judeţului Brăila, aceasta a fost de 112 inculpaţi trimişi în judecată la 100.000 de locuitori.
Pentru 878 suspecţi cercetaţi penal, procurorii au dispus, în primele şase luni ale anului, soluţii de netrimitere în judecată. Au fost însă trimişi în judecată 13 inculpaţi pentru infracţiuni contra vieţii (omor, tentativă de omor şi ucidere din culpă), 79 pentru infracţiuni contra integrităţii corporale (lovire, vătămare corporală, loviri cauzatoare de moarte, vătămare corporală din culpă) şi 9 pentru viol şi act sexual cu un minor. Cei mai mulţi indivizi certaţi cu legea, 115 la număr, au fost deferiţi justiţiei pentru infracţiuni contra patrimoniului: furt (65), tâlhărie (29), înşelăciune (8) şi distrugere (13).

Peste 1.500 de plângeri, cereri, memorii şi sesizări

În toate cauzele soluţionate de procurori în semestrul I 2016, au fost dispuse măsuri asigurătorii (sechestru) pentru recuperarea sumei totale de 768.096 lei. În aceeaşi perioadă, pagubele pricinuite prin săvârşirea de infracţiuni contra patrimoniului au fost de peste 827.000 lei, la care se adaugă pagube de 333.033 lei produse prin săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. De asemenea, prejudiciul total cauzat prin comiterea infracţiunii de distrugere a fost de peste 160.000 lei.
Potrivit conducerii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în semestrul I al anului, a crescut numărul cauzelor înregistrate în sectorul supravegherea cercetărilor şi a crescut operativitatea soluţionării dosarelor. Totodată, în ceea ce priveşte sectorul urmărire penală proprie, a crescut numărul cauzelor soluţionate, al cauzelor soluţionate prin rechizitoriu, precum şi operativitatea desfăşurării urmăririi penale.
În ceea ce priveşte activitatea judiciară a procurorilor, aceştia au participat în şedinţele de judecată la soluţionarea a 4.678 de dosare penale şi au declarat 59 de contestaţii şi apeluri (admise în proporţie de aproape 90%). Procurorii au participat, de asemenea, la soluţionarea, în perioada analizată, a 599 de dosare civile, formulând concluzii de fond în 377 de astfel de dosare. Nu în ultimul rând, în această perioadă, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila au fost judecate 111 cauze în materia protecţiei şi promovării drepturilor copilului.
În perioada ianuarie - iunie 2016, procurorii brăileni au avut de soluţionat, pe lângă "muntele de dosare", peste 1.500 de plângeri, cereri, memorii şi sesizări, majoritatea fiind deja rezolvate.
"Rezultatele deosebite obţinute de procurorii brăileni în primul semestru al anului se datorează, de asemenea, colaborării excelente pe care o avem cu celelalte instituţii implicate în realizarea actului de justiţie. Apreciem, de asemenea, excelenta colaborare pe care o avem de ani buni cu presa locală şi naţională", a mai precizat prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro