Caminele "Sf. Nicolae" si "Sf. Petru si Pavel" gazduiesc cite sapte, opt persoane intr-o camera
Caminele "Sf. Petru si Pavel" si "Sf. Nicolae" gazduiesc, in prezent, aproximativ 200 de persoane. Asistatii locuiesc in camere cu cite 7, 8 paturi, dar si cu cite 4 paturi. Virstnicii apeleaza la gazduirea in asemenea amplasamente cind au aproape 70 de ani. Multi dintre ei au boli cronice, cardiovasculare ori sufera de senilitate. Pentru a remedia divergentele care apar uneori intre virstnici, conducerea Caminului "Sf. Nicolae" ii muta dintr-o camera in alta. "Institutia noastra gazduieste 90 de persoane. Asistatii care vin la noi au peste 70 de ani si sufera de boli cronice, sint neputinciosi, uneori dificili. De cele mai multe ori familiile ii aduc cind sint foarte bolnavi si sufera de senilitate avansata. O mare problema este cea a spatiilor de cazare, pentru ca locuiesc cite 7, 8 in camera. Unii sint vizitati de copii, altii nu. Daca au fost rai cu copiii, nici nu au vizite. Exista cereri pentru repartitie in caminul nostru, dar nu sint locuri. Nu-i putem scoate pe cei din camin pentru a-i caza pe cei din afara. Avem nevoie de camine moderne. Cerintele europene vorbesc despre cazarea a cite 2, 3 persoane in camera, dar noi nu putem face vreo modificare in camin deoarece cladirea a fost revendicata, noi fiind in acest moment chiriasi. Contractul de inchiriere expira in 2012", ne-a declarat Gica Budur, director al Caminului "Sf. Petru si Pavel". Conducerea caminului colaboreaza cu diferite unitati scolare si cu grupuri vocale in vederea organizarii de spectacole pentru a mentine o stare de spirit pozitiva. In camin locuiesc persoane valide, care se pot descurca singure, semidependente, dar si dependente. Costurile se ridica la 700 de lei/lunar pentru fiecare asistat, o parte din cheltuieli fiind achitata de asistati, in functie de gradul de dependenta, iar restul costurilor este suportat de Primarie.
La Caminul "Sf. Petru si Pavel" sint gazduite 98 de persoane. Imobilul a fost revendicat de fostii proprietari, procesul fiind acum pe rol. "Am intretinut cladirea, am achitat utilitatile, dar nu putem face modificari. Cladirea este un fost conac si are valoare istorica. Cele mai multe solicitari pentru repartitii sint in anotimpurile de toamna, iarna si primavara. Avem cereri in asteptare. Persoanele valide achita 295 de lei/lunar, cele semidependente - 300 de lei/ lunar, iar cele dependente, cite 305 lei/ lunar. Dormitoarele sint de 4, 6 si 8 paturi. Putem asigura gazduire, asistenta medicala si asistenta sociala. In 2006 a fost inaugurata si o capela, de mare folos virstnicilor din camin. Este drept ca nu am scris proiecte pentru accesarea fondurilor europene pina acum, poate si pentru ca nu am indraznit. Nu am mai scris proiecte, dar probabil ca in colaborare cu Primaria sau cu o fundatie, am putea scrie un proiect eligibil", ne-a declarat Manuela Bajenaru, director al Caminului pentru Persoane Virstnice "Sf. Petru si Pavel".
Caminul din Lacu Sarat - singura unitate acreditata
Singura unitate acreditata este "Caminul pentru persoane virstnice din Lacu Sarat". Cu o capacitate de 139 de locuri, amplasamentul ofera tot confortul. Amenajat pe patru etaje, la care se adauga si camerele de la parter, caminul din Lacu Sarat ofera conditii civilizate de locuit, dormitoarele fiind de cite o persoana, doua sau trei, in fiecare camera existind si telefon. "Sintem singura unitate acreditata. Ne-am concentrat toate eforturile sa dam in folosinta un amplasament care sa respecte standardele de normalitate in ceea ce priveste asistenta sociala in caminele de batrini. Caminul este acum un model. Asiguram asistenta medicala 24 de ore din 24, avem asistenti sociali si psihologi. Avem si o capela. Am incheiat protocoale cu gradinite si scoli care vin si sustin spectacole la camin. Organizam diferite actiuni si de Craciun si de Pasti. Din fonduri alocate de la Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse am reusit sa avem geamuri termopan pentru toata cladirea. Din acelasi fond am putut instala centrala telefonica, astfel incit, acum, fiecare camera este prevazuta cu telefon. Nu mai putin de 78 de salariati lucreaza in acest camin, astfel incit standardele serviciilor de asistenta sociala sint la nivelul celor europene. Va pot spune ca exista sute de solicitari pentru repartitie la caminul nostru", ne-a declarat psiholog Sorin Ionita, sef serviciu Asistenta Sociala.
Primaria va colabora cu ADR Sud Est pentru accesarea fondurilor europene
Potrivit reprezentantilor care coordoneaza fonduri europene, exista surse de finantare pentru reabilitarea si extinderea caminelor pentru virstnici sau pentru amenajarea centrelor de zi. "Va pot spune ca exista linii de finantare pentru asemenea amplasamente pe Axa 3, referitoare la dezvoltarea infrastructurii sociale. O responsabilitate deosebita revine autoritatilor locale. Pina acum a fost campania electorala, dar de acum inainte ii asteptam cu proiecte. Exista deja un proiect care este in evaluare. Daca va obtine un punctaj bun si va fi eligibil, va vom anunta negresit. Asemenea amplasamente pot fi ridicate atit in judet cit si in municipiu", a precizat Luminita Mihailov, director al Agentiei de Dezvoltare Sud Est.
In privinta lipsei de experienta pentru redactarea proiectelor, conducerea OIR POS DRU Regiunea Sud Est a precizat ca exista cursuri pentru manageri de proiect. "Mai multi furnizori de formare profesionala de la nivel local organizeaza cursuri pentru manageri de proiect. Invit institutiile si autoritatile sa urmeze aceste cursuri, sa lucreze cu tineri, astfel incit sa fie accesate cit mai multe linii de finantare. Proiectele scrise in parteneriat au si mai multa greutate, primesc un punctaj bun. Este de recomandat o colaborare intre institutii, autoritati si organizatii neguvernamentale. Din alt punct de vedere, va pot spune ca sintem deja curtati de firme de consultanta din alte tari care au aderat inaintea noastra la Uniunea Europeana si care au experienta in scrierea de proiecte. Aceste firme vor fi o adevarata concurenta pentru persoanele din plan local care lucreaza la proiecte. Recomandarea mea pentru reprezentantii institutiilor din plan local este sa urmeze cursurile, sa-si constituie echipe de proiecte si sa scrie cereri de finantare", ne-a declarat Emilia Voicu, director executiv al OIR POS DRU Regiunea Sud Est. Precizam ca pentru scrierea proiectelor sociale eligibili sint si reprezentantii Bisericii, prin intermediul departamentului de Asistenta Sociala.
Referitor la acest subiect, primarul Aurel Simionescu a precizat ca va lua legatura cu proprietarii cladirilor unde functioneaza Caminele "Sf. Petru si Pavel" si "Sf. Nicolae", astfel incit sa poata fi valorificat dreptul la preemptiune de care beneficiaza Consiliul Local Municipal. "Vom incerca sa negociem achizitionarea acestor cladiri in baza dreptului la preemptiune. Deja am dat aceasta tema departamentelor din cadrul Primariei. De asemenea, avem in vedere reabilitarea Caminului de nefamilisti din str. Odessa, care va fi transformat in Camin pentru Persoane Virstnice. Un alt obiectiv este ca in statiunea Lacu Sarat sa mai fie ridicat un amplasament identic cu “Caminul pentru persoane virstnice din Lacu Sarat”, astfel incit criza locurilor din caminele de batrini sa fie rezolvata", ne-a declarat Aurel Simionescu, primarul Brailei.
Un singur centru de zi pentru virstnici
O alta forma de asistenta sociala in afara caminelor pentru persoanele virstnice este cea acordata prin intermediul centrelor de zi, in acest moment in municipiul Braila existind un singur amplasament de acest tip, construit de Fundatia "Pro Homini" cu sprijinul unei fundatii olandeze. Persoanele defavorizate, cu stare materiala precara, au primit bani si alimente, dar au fost invitate si la evenimente culturale, in excursii la manastiri. Fondurile au provenit din proiecte, de la sponsori si de la balurile de caritate organizate anual. La centrul de zi "Sfatul batrinilor", persoanele virstnice cu venituri mici, care se lupta cu singuratatea au gasit o adevarata oaza de generozitate. Asistatii beneficiaza aici de o masa calda, pot face gimnastica medicala, isi aniverseaza zilele de nastere, beneficiaza de asistenta medicala, vizioneaza spectacole de teatru si divertisment, se reunesc cu prilejul sarbatorilor de iarna. Seara se intorc acasa. Centrele de zi, la fel ca si caminele pentru persoanele virstnice sint o necesitate pentru Braila, unde potrivit evidentelor Casei Judetene de Pensii, exista 100.000 de pensionari, doar aproximativ 500 beneficiind de servicii de asistenta sociala in cadrul amplasamentelor de acest tip.
Casatoriti de patru ani, dar locuiesc in camere separate
Doi dintre virstnicii de la Caminul "Sf. Petru si Pavel" s-au casatorit in urma cu 4 ani, dar in tot acest rastimp au locuit in camere separate. "Este foarte bine la camin. Singura problema este ca sintem foarte multe in camera. Unii vor aer mai mult, altii spun ca e curent. In urma cu patru ani, m-am casatorit cu un cetatean de aici. De cind ne-am cununat si pina acum eu am locuit in camera mea, el in camera lui. Nu exista camera matrimoniala aici. Am solicitat si transferul la Caminul din Lacu Sarat, unde sint conditii foarte bune", ne-a declarat Constanta Arnautu, 74 de ani.
Eleonora Gheorghita ne-a zis la rindul ei ca este la camin de opt ani. "Ne mai ciondanim uneori. Ba ca una are palarie, ba ca alta nu are, dar, in general, raminem prietene. Este frumos cind mai mergem la teatru sau cind vedem diferite spectacole. Cel mai frumos este ca avem si o gradina in curtea caminului", spune batrina.