Povestea maistrului Constantin Stan aduce la suprafata o boala cronicizata a sistemului de invatamint, pe care nu a avut nimeni curajul pina acum sa o spuna cu voce tare: sute de ore ascunse, repartitii date pe posturi aduse in buzunar chiar de cel care trebuie sa ia catedra, concursuri masluite, tratarea cu dispret a cadrelor didactice.
Uite catedra, nu e catedra
Necazurile maistrului Constantin Stan au inceput in vara anului 2005 cind, angajat fiind la Grupul Scolar "Brancoveanu", i s-a comunicat ca s-a redus numarul de ore, iar in anul urmator nu va putea merge pe continuitate si sa-si pastreze postul, conform legii.
La Grupul Scolar "Brancoveanu" existau in acel moment doar doua catedre pentru cei doi maistri titulari. Ca urmare, pe lista trimisa de conducerea Grupului Scolar "Brancoveanu" catre ISJ, cu profesorii suplinitori care pot primi ore pe continuitate nu a aparut si numele maistrului Constantin Stan.
Pe timpul vacantei, unul dintre cei doi maistri titulari s-a hotarit sa iasa anticipat la pensie si a aparut o catedra, pe care ar fi putut sa o ocupe maistrul Stan. Pentru a respecta drepturile maistrului Stan, conducerea de la "Brancoveanu" i-a dat acestuia o adresa prin care comunica Inspectoratului ca acesta poate ocupa postul prin continuitate. Stiind ca in sistem mai exista un maistru titular care fusese restructurat prin reducerea numarului de ore, maistrul Stan a intrebat inspectorul de specialitate, profesoara Dana Turcu, daca a fost rezolvat acel caz. "Mi-a spus ca a fost rezolvat celalalt maistru, ca i s-a dat catedra. Atunci i-am spus ca pe una dintre catedrele de la noi nu mai vine maistrul, se pensioneaza anticipat si ca am adresa de la scoala pentru incadrare prin continuitate. Mi s-a spus ca e in regula, ca voi primi la scoala adresa de incadrare. A doua zi, acele ore au ajuns la maistrul despre care mi se spusese ca are catedra. Cind am intrebat ce s-a intimplat, mi-au spus ca de catedra respectiva aflase si celalalt maistru si o ceruse. Cum el era titular, avea intiietate. In loc sa ma trimita pe catedra acelui maistru, mi-au dat numai o treime de catedra la “Istrati”. Acolo, directorul mi-a spus ca nu exista orele respective. Pe 19 septembrie m-am dus pentru prima data in audienta la inspectorul general Liliana Tudoran. M-au dus cu vorba, ca sa vin miine, ca sa vin poimiine, poate se rezolva ceva", a spus maistrul Stan. De rezolvat, nu s-a rezolvat nimic, desi maistrul a facut numeroase petitii atit catre ISJ cit si catre Ministerul Educatiei, in care explica faptul ca mai sint ore in sistem si ca ar fi trebuit sa le primeasca.
Cele 312 ore care mai ramasesera dintr-o catedra intreaga de peste 800 de ore, cind nu erau, asa cum a spus directorul, cind erau dar nu puteau fi impartite, cind au fost date altor titulari - deci au fost impartite, cind au fost date unui singur titular care nu avea norma completa. De asemenea, au mai spus ca nu a fost corect ca directorul de la "Brancoveanu" i-a dat adeverinta cu postul eliberat ulterior, desi intr-o situatie similara a unui alt maistru, cu nota mai mica la examen decit Constantin Stan, au spus ca a fost corect si au dat postul respectiv acelui maistru.
Maistrul Stan a fost in septembrie 2005 prima data la minister si i s-a spus ca are dreptate, ca trebuie sa primeasca ore. Pe 4 octombrie face petitie la ISJ, iar raspunsul vine dupa o luna si jumatate. Tot in octombrie face alta petitie la minister, raspunsul vine pe 3 noiembrie. In februarie 2006 trimite iar petitie la minister, iar raspunsul vine dupa trei luni. In luna mai face o alta petitie tot catre minister, nemultumit de raspunsurile contradictorii, iar raspunsul, din nou altul, il primeste abia pe 7 august 2006.
Greva foamei pentru a obtine un post ce i s-ar fi cuvenit de drept
Pentru ca nu s-a rezolvat nimic, pe 14 august, maistrul a vrut sa intre in greva foamei. De teama escaladarii conflictului, reprezentantii ministerului l-a convins sa renunte, promitind ca vor veni in control. Au venit, au verificat incadrarile de la Inspectorat, dar nu au scris nici un raport de control. Maistrul s-a dus din nou la minister si i s-a spus ca s-au gasit ore suficiente pentru a i se face catedra. "Am cerut si scris aceasta concluzie, iar inspectorul m-a intrebat daca vreau sa fiu dat afara. In septembrie 2006 mi s-a oferit un post de necalificat, maistru la specializarea electrotehnica. Voiam sa refuz, pentru ca eram nepregatit si nu puteam sa merg asa, dar mi s-a transmis sa merg neaparat la examen. Am copiat pe foaia de examen subiectele, nu am rezolvat nimic, dar am luat sase. In acel an, 2006 - 2007 am primit un post ca necalificat. Pe linga banii pe care i-am pierdut prin incadrarea ca necalificat, am pierdut si pentru ca nu puteam sa-mi fac inspectiile, sa-mi dau gradul I la care eram inscris dinainte de a incepe toata nenorocirea", a povestit maistrul Stan.
ISJ considera ca nu a gresit cu nimic, ministerul spune ca s-au comis abateri disciplinare grave
In august 2007, la un an de la controlul facut de minister, maistrul a cerut din nou raportul. L-a primit abia la sfirsitul lui septembrie, datat de mina ca fiind facut pe 31 august 2006. Raportul arata ca in 2005 existau ore suficiente ca sa fie angajat si maistrul Stan. Se mai preciza ca s-a constatat o lipsa de comunicare intre ISJ si unitatile scolare, fapt care a generat neintelegeri la nivelul scolilor amintite si ca existau la plata cu ora la cele trei scoli ore suficiente pentru realizarea unei norme si pentru maistrul Stan care sustinuse concurs national de titularizare, la care a obtinut nota 7.40. "Datorita faptului ca situatia creata are consecinte grave (petitii multiple, audiente, greva foamei) prin denigrarea institutiei de stat consideram faptele abateri disciplinare pentru care se impune sanctionarea celor vinovati. Cu ducerea la indeplinire a sanctiunilor se va ocupa inspectorul scolar general Liliana Tudoran", au scris inspectorii din minister in raport.
Din nou audiente la conducerea ISJ, si din nou este trimis de la un inspector la altul si de la acestia la jurist, fara sa i se dea un raspuns. Intr-un final, ii trimit un raspuns lapidar in care precizeaza ca nu i se pot acorda drepturi salariale pentru anul 2005 - 2006 pentru ca nu a existat un contract individual de munca si ca ISJ a respectat metodologia privind miscarea personalului didactic.
"O sa ma informez si o sa discutam" - dupa zece zile nici un raspuns
Pentru a afla care este pozitia ISJ in acest caz si ce crede despre dorinta maistrului Stan de a-si recupera prejudiciul, am adresat aceasta solicitare, telefonic, inspectorului de imagine Maria Stefan. "Trebuia sa avem si noi o hirtie cu tot ce v-a spus domnul Stan. Ma voi informa si veti avea un raspuns. Dumnealui poate sa prezinte foarte multe lucruri. Nu am nici o certitudine ca setul de documente prezentate este complet. Mai ales ca i s-a rezolvat situatia. I s-a oferit aceasta solutie cu Tichilesti-ul, cu “Saligny”, el neavind la momentul respectiv niste cursuri de perfectionare prin care putea sa obtina un post asa cum il dorea. I s-a explicat si de la minister. Imi aduc aminte de o asemenea situatie, dar nu va pot da un raspuns imediat. (...) Putem sa credem ca acest domn nu joaca corect. Adica, el a rezolvat o problema si acum vine si reclama o situatie creata in urma cu doi ani. Pe dumnealui il doare acum situatia din 2005. O sa ma informez si o sa discutam", a spus inspectorul de imagine Maria Stefan, pe 12 martie. Pe 13 martie, am adresat si in scris toate intrebarile referitoare la situatia maistrului Stan. Timp de cincisprezece zile nu am primit nici un raspuns.
Maistrul Stan este hotarit sa-si caute dreptatea in instanta, insa abia dupa ce va povesti si actualului ministru Adomnitei situatia sa.