Mergi la conţinutul principal

Ultimii rebusiști brăileni strâng rândurile: „Dorința noastră este să-i inițiem pe tineri în tainele rebusului!”

• economist de profesie, Radu Iorga, veteran al rebusului autohton, vrea să reînvie această minunată pasiune și să pună bazele unui club al rebusiștilor brăileni 

 

Veteranii rebusului brăilean vor să revigoreze activitatetea rebusistă în municipiu și județ și să-i inițieze pe cei mici în dezlegarea careurilor.

„Brăila a avut o bogată activitate în acest domeniu, prin cercurile „Ancora”, „Navrom”, „Sfinx” și „Grila” (care și-a încetat activitatea în anul 2018). Totodată, Brăila a avut o pleiadă de valori ale rebusului românesc: frații Leoveanu, Valeriu Popovici, Puiu Scărlătescu, Anton Moreanu, Anton Mircea Samsonic, Constantin Pricop, Liviu Pascu, Florin Manolescu, Nicolae Grădină, care, din păcate, nu se mai află printre noi. La ora actuală, Brăila mai are câțiva rebusiști de valoare: Mihai Frunză, marele umorist, Ștefan Ciocianu (plecat la Cluj), Panait Ciurea, Ion Iosif, Cristian Șinca, Ionel Negruț. Dorința noastră este să revigorăm activitatea rebusistă la nivelul orașului și județului Brăila, să-i inițiem pe tineri în tainele rebusului. Totodată, vrem să organizăm concursuri pe această temă, ne-a mărturisit Radu Iorga, fost economist, un veteran al rebusului autohton, care a fost premiat pentru activitatea sa în domeniu încă din anul 1961.

Radu Iorga, acum pensionar, a fost membru fondator al Cercului rebusist „Grila” Brăila (devenit club din anul 2006). La vremea aceea, clubul a reușit să scoată mai multe numere ale revistei REBUSMANIA, însă și-a încetat activitatea în anul 2018. Trei dintre cei șapte membri fondatori ai Clubului „Grila” au trecut la Domnul, iar ceilalți sunt vârstnici respectabili. Dorința lor este aceea de a le împărtăși tinerilor tainele acestei minunate pasiuni, înainte de a fi prea târziu.

Cercul rebusit „Grila” a luat naștere la 1 iunie 2003, în ideea concetrării unui grup de rebusiști la care să adere și alți brăileni. Potivit primului număr al rvistei REBUSMANIA, până la acel moment, membrii clubului publicaseră peste 100 de careuri în reviste de profil, precum REBUS sau REBUSACHE.

„Liantul care a făcut posibilă înființarea clubului a fost convingerea noastră potrivit căreia rebusul trebuie să fie, în primul rând, vectorul care situează în mod firesc dezlegătorul în postura de „homo ludens”. Rezultatele au fost bogate și încurajatoare”, precizau fondatorii Clubului „Grila”, numiți și „Cei șapte magnifici”, în primul număr al revistei lor de la Brăila. 

În curând, cotidianul ”Obiectiv - Vocea Brăilei” va publica zilnic un rebus, pentru cei interesați. Rezolvările pentru fiecare careu vor putea fi verificate în următorul număr al ziarului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro