Din toamna anului trecut s-au jucat la "Maria Filotti" 147 de spectacole, care au adus in sali aproape 30.000 de spectatori si s-au incasat aproximativ 1,25 miliarde lei vechi.
"Primaria ar fi dorit ca noi sa obtinem venituri proprii de 6 miliarde lei vechi, ceea ce este foarte mult. Asemenea venituri nu au nici teatrele mai mari decit al nostru, cu alte posibilitati, cum este Teatrul National din Craiova, care are venituri proprii de 2,5 miliarde, iar biletul este mai scump decit la noi. Eu consider ca spectacolele de teatru trebuie sa fie la indemina brailenilor. Noi avem o cladire de patrimoniu si sintem obligati ca din zece miliarde sa achitam intretinerea cladirii teatrului, reparatiile si pentru productia de spectacole. Facem un apel catre noul Consiliu Local Municipal si viitorul primar sa fie mai generosi cu teatrul si sa nu mai considere ca teatrul trebuie sa fie o societate comerciala", a spus directorul Veronica Dobrin. De asemenea, a mai spus ca a privit cu invidie Festivalul de la Sibiu si ca asemenea evenimente trebuie provocate, planificate si sustinute financiar, iar rezultatele pozitive nu vor intirzia sa apara.
Stagiunea trecuta teatrul a avut doar doua premiere, "e-MeS" si "Desteptarea primaverii" si o alta fara decor si costume, "Hamlet". Aceasta situatie s-a datorat bugetului foarte redus al institutiei. Pentru stagiunea viitoare s-au facut din nou planuri mari si multe. Directorul Teatrului National din Craiova, Mircea Cornisteanu, monteaza "Cui ii e frica de Virginia Wolf?", repetitiile la spectacolul "Omul perna", in regia lui Radu Afrim vor incepe in august, iar Radu Nichifor va monta o comedie neagra cu iz politist, "Opt femei". In 2009 au fost invitati sa lucreze la Braila Mihai Fusu, care va monta "Pescarusul" de Cehov, Radu Nica Alexandru si Puiu Serban, care va lucra o comedie. Daniel Stanciu va monta un spectacol pentru copii si Felix Alexa va realiza un spectacol de teatru clasic. Stagiunea a fost pusa la punct, mai urmeaza ca in Consiliul Local sa se aprobe si bugetul pentru aceste viitoare premiere.
Festivalul de teatru din toamna - 3 miliarde de lei vechi
Anul trecut teatrul a solicitat un buget de 38 de miliarde si a primit 30. Pentru festivalul din toamna este nevoie de un buget minim de 3 miliarde, iar conducerea teatrului spera la o rectificare bugetara. Festivalul se va desfasura in trei sali, doua de la "Maria Filotti", iar cea de-a treia la Casa Tineretului, in fiecare urmind sa se desfasoare cite sapte spectacole. Evenimentul va avea ca tematica zona balcanica. Vor fi invitate teatre din: Bulgaria, Serbia, Macedonia, Grecia, Croatia, Albania, Turcia. Din Romania vor participa Teatrul Odeon Bucuresti, Teatrul National Bucuresti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul "Toma Caragiu" din Ploiesti, Teatrul german din Timisoara, Teatrul de comedie si Teatrul din Galati. Anul acesta festivalul va avea si o sectiune dedicata lui Mihail Sebastian, in care va fi prezentat un monolog al unui actor din Tel Aviv, dupa Jurnalul lui Sebastian si vor fi jucate spectacolele "e-MeS" - Teatrul "Maria Filotti", "Ultima ora", "Femei, femei" - Universitatea "Hiperyon", "Jocul de-a vacanta" - Teatrul din Oradea.
Teatrul "Maria Filotti" - prezenta asteptata in festivaluri
In stagiunea trecuta teatrul brailean a fost selectionat si in multe festivaluri: Festivalul National de Teatru - "Visul unei nopti de vara", Festivalul International de Teatru de la Sibiu - unde au participat in al doilea an consecutiv - "Desteptarea primaverii", Festivalul de teatru pentru tineret de la Piatra Neamt - "Angajare de clovn", Bienala de Teatru de la Chisinau - "Angajare de clovn". "Dupa ce am evoluat la Chisinau, au vrut sa stea de vorba cu noi impresari ai unor festivaluri din Japonia, Sankt Petersburg si Turcia, ceea ce inseamna ca spectacolul a placut. Ecouri foarte bune am avut si la Sibiu, unde criticul de teatru Octavian Saiu a afirmat ca "Desteptarea primaverii" a fost virful festivalului pentru spectacolele de la sala “Radu Stanca”. Simplul fapt ca am fost selectionati la acest festival, in primele opt teatre din cele 70 de tara inseamna foarte mult, este un semnal ca avem productii bune", a explicat directorul Veronica Dobrin. In luna iulie, teatrul nostru va participa la Mittelfest, in nordul Italiei, cu spectacolul "Angajare de clovn".