Potrivit unor date, aproximativ 20.000 de militari ucraineni se află în prezent în Crimeea. Marţi, un atac armat la Simferopol, capitala Crimeei, s-a soldat cu doi morţi, un militar ucrainean şi un membru al "forţelor de autoapărare" proruse, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale, citată de agenţia de presă Interfax-Ukraine, relatează AFP.
"Din păcate, suntem obligaţi să ne confruntăm cu provocări", a comentat Dmitri Peskov.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Rusia nu intenţionează să lanseze acţiuni militare în estul Ucrainei. "Rusia va face tot ce e posibil (...) ca să apere şi să întindă o mână de ajutor ruşilor (...) din regiunile de est ale Ucrainei", însă exclude "acţiunile militare", a spus Dmitri Peskov, citat de BBC.
Conflictul cu Rusia, în Crimeea, intră într-o fază militară, a apreciat premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, marţi, în urma unui atac asupra unei unităţi din Simferopol, soldat cu moartea a două persoane.
Crimeea a fost alipită, marţi, Rusiei, printr-un acord semnat la Moscova de Vladimir Putin şi autorităţile separatiste din peninsula ucraineană.
Pe de altă pare, militarii ucraineni din Crimeea au fost autorizaţi să folosească armamentul din dotare, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, preluat de AFP şi Reuters.
Marea Britanie îl avertizează pe Putin
Marea Britanie l-a avertizat miercuri pe preşedintele Vladimir Putin că Rusia ar putea fi exclusă permanent din grupul ţărilor membre G8 dacă Kremlinul va continua să ia măsuri împotriva Ucrainei, informează Reuters şi AFP.
Grupul ţărilor G7 (Marea Britanie, SUA, Germania, Japonia, Franţa, Canada şi Italia), ai căror lideri se reunesc luni la Haga, ar trebui să discute excluderea permanentă a Rusiei din rândurile G8, a declarat premierul britanic David Cameron în Camera Comunelor.
„Cred că este important să acţionăm împreună cu aliaţii şi partenerii noştri şi să discutăm dacă ar trebui sau nu să excludem Rusia în mod permanent din G8, dacă sunt adoptate şi alte măsuri împotriva Ucrainei de către Moscova. Acesta este modul corect de a proceda", a spus şeful guvernului britanic.
Preşedintele american Barack Obama i-a invitat pe liderii G7 şi ai Uniunii Europene să se întâlnească săptămâna viitoare la Haga, pe marginea Summitului privind securitate nucleară, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina.
Celelalte şapte state membre G7 şi-au suspendat deja participarea la reuniunile pregătitoare ale summitului G8 programat pentru luna iunie în Rusia, la Soci, pentru a denunţa încălcarea suveranităţii Ucrainei de către Moscova.
Ruşii ameninţă şi ei
Pe de altă parte, sancţiunile introduse de SUA şi UE "nu vor rămâne fără consecinţe", l-a anunţat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe secretarul de Stat american, John Kerry, în cursul unei conversaţii telefonice pe tema situaţiei din Ucraina, relatează agenţia Itar-Tass, în pagina electronică, citată de mediafax.ro.
"Sancţiunile introduse de SUA şi Uniunea Europeană sunt absolut inacceptabile şi nu vor rămâne fără consecinţe", i-a spus Serghei Lavrov lui John Kerry.
În acest context, Lavrov a evocat "posibilitatea acordării unei asistenţe internaţionale" Ucrainei pentru "depăşirea crizei acute din această ţară", care ar putea avea loc "în baza unui larg dialog intern ucrainean, cu participarea tuturor forţelor politice responsabile şi tuturor regiunilor".
În ceea ce priveşte referendumul din Crimeea, Serghei Lavrov a subliniat că locuitorii acestei republici autonome ucrainene au urmat o cale democratică şi au făcut o alegere pe care Rusia "o acceptă şi respectă".
Secretarul de Stat american, John Kerry, a avertizat marţi că o eventuală incursiune a Rusiei în estul Ucrainei ar reprezenta o acţiune "scandaloasă" şi a făcut o paralelă între criza actuală cu Moscova şi situaţia dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.