Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ultima zi de vacanta, de neuitat pentru 15 copii din Corbu Vechi

Vineri, ultima zi de vacanta din vara acestui an, a fost, pentru 15 copii din localitatea Corbu Vechi, comuna Maxineni, cu totul deosebita. In cadrul campaniei "Deschide-ti inima!", initiata de ziarul nostru pentru ajutorarea persoanelor sinistrate, acesti copii au primit imbracaminte in valoare de circa 1 milion de lei fiecare si un prinz special. In plus, s-au jucat dupa pofta inimii. Nici scoala din localitate, care va fi inaugurata in acest an, nu a fost uitata. Asa cum am promis, unitatea scolara Corbu Vechi a primit, vineri, ca donatie, 30 de metri de perdele si o icoana cu Maica Domnului si Pruncul Isus. In total, din banii strinsi de la braileni, am consumat 21,3 milioane de lei, dar nici o suma nu este prea mare atunci cind cheltuind-o poti readuce zimbetul pe chipul unui copil. Iar copiii acestia, nu ca au zimbit, au ris cu pofta, s-au zbenguit, au uitat complet grijile de acasa, au trait "o adevarata aventura", dupa cum au spus baietii, au fost "printi si printese pentru o zi", dupa cum au apreciat fetele. Bucuria copiilor a fost atit de mare incit aproape e greu sa o descrii in cuvinte, insa primarul comunei Maxineni, pe raza careia se afla satul Corbu Vechi, are explicatia: "Ati facut un lucru mare, iar asta se vede pe chipurile lor. Nu vor uita prea curind aceasta zi extraordinara, consider eu. Multi dintre ei, acum, au venit pentru prima data la Braila, iar despre un magazin sau pizzerie, nici vorba sa mai fi vazut in viata lor. Dupa doua luni in care au stat pe ici, pe colo fugari, unii departe de parinti, uitati-va la chipurile lor. Nu imi vine sa cred cit sint de frumosi, si nu numai datorita hainelor, ci si dragostei si atentiei cu care au fost inconjurati astazi". Si trebuie sa recunoastem si sa multumim, totodata, atit angajatilor si patronilor firmei "Eros Ema", care detin magazinul "Strada", de unde am facut cumparaturile, cit si cei ai Pizzeriei "Bella Italia" unde copiii au servit prinzul si portia de joaca, s-au purtat impecabil, i-au inconjurat cu multa afectiune, i-au rasfatat, transformindu-i, la propriu si la figurat, exact asa cum au simtit ei, in "printi si printese pentru o zi". De precizat ca, din cele 14.830.000 lei, cit au costat in total hainutele si incaltamintea micutilor, 975.000 lei au fost oferiti de patronii magazinului "Strada", ei suportind astfel exact cheltuiala pentru un copil. In plus, le-au mai oferit si cite un set de creioane colorate in valoare de 20.000 lei/buc. Transportul copiilor a fost asigurat de Consiliul Local Maxineni.

"Sa nu va fie de deochi, da' tare mai sinteti frumosi!"

Vineri, ora 10.00. Autobuzul scoala al Consiliului Local Maxineni a ajuns in Braila. In el,15 copii, tacuti, emotionati, chiar speriati de forfota strazilor. Explicabil, avind in vedere ca multi dintre ei erau pentru prima data in municipiu. Priveau curiosi in jur, blocurile inalte, masinile galagioase. Timid, o fetita mi-a soptit: "Ce frumosi sint si ce frumos sint imbracati oamenii aici!". Sapte dintre cei 15 copii intra in clasa intii anul acesta, bobocii, iar opt au trecut deja clasa a doua, dar provin din familii foarte sarace. In fata magazinului, au coborit mai intii cei ceva mai maricei, apoi, extrem de grijulii, i-au ajutat si pe cei mici sa coboare. I-au prins protector de minuta incercind sa ii linisteasca, parinteste parca, desi nu erau mai inalti decit cu citiva centimetri. In magazin, au ramas muti de uimire... atita imbracaminte si jucarii la un loc nu vazusera in viata lor. "Si, toate acestea, sint numai pentru copii?!", a exclamat mirat un baietel. I-am lasat putin sa se acomodeze, apoi, unul cite unul, au fost imbracati de la piele: lenjerie de corp, pantalon, bluza, geaca, incaltamite, pentru fiecare copil cumparaturi de circa 1 milion de lei. Daca la baieti a fost mai simplu, toti preferind costume de blug si tricouri multicolore, la fete, cochetaria a dat ceva batai de cap vinzatoarelor. Mult mai pretentioase decit colegii lor, dupa citeva incercari, insa, si fetitele au fost extrem de multumite de rezultat. In roz, in verde, in galben, transformarea a fost atit de evidenta incit, la final, cei doi insotitori ai grupului, primarul comunei si soferul microbuzului, au exclamat: "Ptiu! Sa nu va fie de deochi. Da' tare mai sinteti frumosi!". Iar ei, nu mai pridideau sa povesteasca celor doi: "Ce aventura a fost la magazin!", laudindu-se totodata cu hainutele "minunate" cu care vor merge in prima zi de scoala.

La propriu, au fost printi si printese

Cum citeva ore de cumparaturi si probe nu sint usor de suportat nici de un adult, daramite de un copil, era clar ca micutii aveau nevoie si de putina odihna, undeva unde sa isi incarce bateriile pentru a face fata drumului lung catre casa. Locul ales a fost Pizzeria "Bella Italia". Desi la intrare pareau extenuati, dupa ce au sorbit in mare graba cite un suc, intreaga oboseala a disparut ca prin minune. Locul de joaca special amenajat in incinta unitatii era extrem de tentant, incomparabil cu leaganele improvizate prin pomii din propriile curti. Cu greu s-au desprins de tobogane si leagane, dar si pizza era apetisanta. Surpriza a fost mare insa atunci cind angajatii pizzeriei au venit cu bratele incarcate de coronite, celelalte daruri nici nu au mai contat, cit de important sa fie un pix sau un calendar pe linga o coroana de print sau de printesa! Dupa pizza a urmat inca o repriza de joaca apoi desertul si, bineinteles, iar joaca. Greu i-am convins, undeva dupa ora 15.00, ca trebuie, totusi, sa plecam. "Va multumim, a fost foarte frumos, va multumim!", ne-au spus la plecare micutii. "Daca sintem cuminti, ne mai aduceti o data? La gradina zoologica. Da?".

O vara de cosmar

Amplasat foarte aproape de confluenta riurilor Siret si Buzau, intr-o zona mult sub nivelul marii, Corbu Vechi este un sat mic, inconjurat de o centura de diguri, cu doar 113 gospodarii. Pentru localnici calvarul a inceput in noaptea de 12 spre 13 iulie cind Siretul a iesit din matca. A urmat o evacuare fortata si o vara de cosmar in care permanent asupra satului si a locuitorilor lui a planat pericolul.
La sfirsitul lunii august, cind abia rasuflasera usurati si viata incepuse sa intre in normalitate, Siretul a amenintat din nou. Localitatea a fost iarasi inconjurata de ape, aproape o saptamina drumul a fost inundat, iar satul izolat. Acesta este si motivul pentru care noua scoala din localitate nu va putea fi inaugurata astazi, iar copiii vor incepe scoala in clase improvizate in cladirea caminului cultural. Primarul apreciaza insa ca, in cel mult o saptamina, noul lacas va fi gata sa ii primeasca pe micuti.
Cei 15 copii ajutati in cadrul campaniei "Deschide-ti inima!" sint: Onofrei Valentin, Vasile Luminita, Arbanasu Ana Maria, Saghin Florentin, Tanase Ionel, Gavrila Ionica, Arbanasu Valentina Nicoleta, Mucu Nicoleta, Arbanasu Tomita, Arbanasu Florin Lilian, Saghin Geanina, Costea Andreea, Ionita Corina, Onofrei Daniela si Ilie Diana Ionela.
In contul campaniei "Deschide-ti inima!" mai exista un disponibil de 26,6 milioane de lei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii