• astăzi se desfășoară proba la alegere a profilului și specializării, după ce ieri a avut loc proba la Matematică/Istorie • primele rezultate vor fi publicate luni, pe 3 iulie
Ieri s-a desfășurat cea de-a doua probă din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023. Proba a fost susținută la disciplina Matematică de absolvenții profilului real (mate-info și științele naturii) și de cei de la liceele tehnologice, respectiv la Istorie pentru absolvenții de uman și vocațional (cu excepția profilului Pedagogic).
Testarea a început în jurul orei 09.00, iar candidații au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele, care și de această dată au fost accesibile, după cum ne-au declarat absolvenții de liceu.
“Subiectele au fost foarte ușoare. Eu am dat la mate și chiar nu ne așteptam să fie așa de ușor. Mă aștept sincer să iau 10”, ne-a spus Cosmina R.
“Și eu am dat la mate și a fost ușor. Bine, nu foarte ușor, dar accesibil. Mă aștept să iau peste 7, poate chiar peste 8”, ne-a mărturisit și Teodora S.
“Am dat la istorie și au fost ușoare subiectele, chiar mai ușoare decât la simulare. Cred că m-am descurcat destul de bine și sper să iau peste 9. Să vedem ce va fi și la ultima probă”, ne-a spus Andra S.
“Eu am dat proba la istorie. A fost un subiect foarte accesibil. A fost România postbelică, ceea ce era de așteptat pentru că s-a introdus iar în programă. A fost un subiect care mi-a plăcut. Eu zic că m-am descurcat mai bine ca la simulări”, ne-a spus Daria R. Aceasta ne-a mărturisit că dincolo de dificultatea subiectelor, pe care fiecare candidat o percepe în felul său, bacalaureatul este și un examen al emoțiilor.
“Este mai greu din punct de vedere emoțional decât teoretic, adică volumul de muncă, cât avem de învățat. Pentru că este un examen al personalității. Mai ales dacă ești pe profil uman, în ceea ce scrii la română și la istorie cumva dai o parte din tine și poți să îți pui pe tavă toate emoțiile care au fost de-a lungul clasei a XII-a. Și acest lucru te pregătește foarte mult și pentru facultate”, a adăugat aceasta.
Ultima probă scrisă are loc astăzi
Absolvenții de liceu mai au de susținut o singură probă la BAC. Este vorba despre proba la alegere a profilului și specializării, unde, în funcție de profilul urmat, candidații au putut alege între 11 discipline: Anatomie și fiziologie umană;
Biologie vegetală și animală; Chimie; Economie; Fizică; Geografie; Informatică; Logică, argumentare și comunicare; Psihologie; Sociologie și Filosofie.
Primele rezultate vor fi afișate luni, 3 iulie, până la ora 12.00. Tot în aceeași zi, între orele 12.00 și 18.00, candidații care nu sunt mulțumiți de notele obținute pot depune contestații.
“Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere”, transmite Ministerul Educației.
Rezultatele finale se vor afișa pe 7 iulie, în centrele de examen și online pe site-ul www.bacalaureat.edu.ro.
Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții: recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea; obținerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puțin 6.
La nivel național, la Bacalaureat, în prima sesiune, s-au înscris peste 130.500 candidați (dintre aceștia, peste 16.000 candidați provin din promoțiile anterioare). La Brăila, 1.649 candidați susțin “examenul maturității”, 1.464 absolvenți din seria curentă și 185 din seriile anterioare.