Brăilenii care au rămas branșați la "CET" au rămas fără căldură şi apă caldă.
Furnizorul de gaz a închis încă de ieri vana care alimentează operatorul de termoficare, din cauza datoriilor prea mari acumulate la facturile de combustibil.
Deocamdată, agentul termic încă mai are o temperatură suficientă pentru a dezmorţi caloriferele, însă dacă problema nu se rezolvă astăzi în timp util, există riscul ca noaptea aceasta brăilenii să doarmă în frig. "Din păcate, avertismentul lansat de primar cu privire la pericolul întreruperii furnizării gazului a devenit o realitate. Furnizorul nostru de gaz a fost la rândul său strâns cu uşa de Romgaz să achite o parte din cantitatea de combustibil cumpărată şi, ca un efect de domino, s-a ajuns la situaţia în care ne-a somat pe noi să achităm din datoria noastră, în contextul în care noi suntem cu plăţile la nivelul lunii aprilie. Cu ajutorul municipalităţii, care ne-a virat în cont subvenţia aferentă lunii noiembrie, şi cu ajutorul unităţilor de învăţământ arondate la sistemul de termoficare, care şi ele şi-au achitat facturile la energie termică, am putut să facem o serie de viramente în contul furnizorului de gaz. Acum purtăm discuţii cu acesta în speranţa că problema se va rezolva până la ora 12.00", ne-a declarat Ionel Pătraşcu, directorul SC "CET" SA Brăila.
Precizăm că societatea de termoficare din Brăila a acumulat importante datorii către furnizorul de gaz pentru că populaţia, principalul client, nu şi-a plătit la timp întreţinerea. Asupra acestei situaţii a avertizat încă de miercuri Aurel Simionescu, primarul municipiului, îndemnându-i pe brăileni să facă un efort şi să achite din datorii. "Am avertizat cu privire la acest pericol, dar, din păcate, blocajul, iată, nu a putut fi evitat. Noi am făcut eforturi comune şi am virat în contul operatorului de termoficare subvenţia aferentă lunii noiembrie, iar banii au mers mai departe la furnizoruil de gaz. Mai trebuie ca şi populaţia să mai achite din restanţe, pentru că acum, cu tot cu luna noiembrie, a acumulat datorii de aproape 100 miliarde de lei vechi. Sper să se rezolve până în jurul prânzului problema pentru că altfel există riscul ca în această noapte brăilenii care sunt racordaţi la sistemul de termoficare să rămână fără căldură şi apă caldă. Pericolul însă nu a trecut pentru că şi în decembrie trebuie plătită factura la gaz metan, iar dacă acum nu este exagerat de frig, nu ştiu cum va fi atunci, în perioada Crăciunului sau a Revelionului", ne-a declarat Aurel Simionescu.