Mergi la conţinutul principal

Ultima bătălie cu țânțarii. Delarvare din elicopter în jurul Brăilei

* tratamentul, efectuat patru zile la rând, din elicopter, este ultimul de anul acesta și a fost menit să stârpească larvele țânțarilor * au fost vizate bălțile, canalele de irigații și lacurile din vecinătatea Brăilei, unde se înmulțesc, an de an, paraziții

 

Săptămâna trecută, patru zile la rând, s-a derulat ultima fază de anul acesta a tratamentului (dezinsecție) planificat de Primăria Municipiului Brăila, prin SUPAGL, acțiune menită să stârpească nu țânțarii, ci larvele acestora, care mișună prin bălțile și canalele din vecinătatea orașului. A fost vorba de o delarvare cu substanța numită Vectobac, împrăștiată din elicoper nu ca să îmbolnăvească oamenii de Covid-19, cum afirmau unii pe rețelele sociale, ci ca să omoare larvele și ouăle de țânțari. Este cea de-a VI-a etapă derulată anul acesta de Serviciul de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila. 

”În perioada 19-22 octombrie 2021, de marți și până vineri inclusiv, am desfășurat ultima etapă de anul acesta a combaterii țânțarilor, folosind un elicopter închiriat. A fost o delarvare. Elicopterul a împrăștiat substanțe biocide în zona bălților din cartierul Lacu Dulce, Apan, pe malul Dunării și în zona canalelor de irigații și lacurilor de lângă municipiu, acolo unde se înmulțesc de obicei țânțarii”, a precizat directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu.

Potrivit directorului SUPAGL, în fiecare an, acțiunea de combatere a țânțarilor începe și se termină cu o delarvare de proporții, cu Vectobac, efectuată cu precădere în zona bălților, canalelor și lacurilor de lângă municipiul Brăila, aceasta fiind, totodată, și o acțiune preventivă. Mai trebuie precizat faptul că, ori de câte ori este programat un astfel de tratament, sunt anunțați apicultorii, cu toate că substanțele folosite nu sunt dăunătoare decât pentru țânțari și larvele lor și sunt avizate de Ministerul Sănătății.

Acțiunea precedentă, desfășurată în luna august, a angrenat toate resursele disponibile, pentru că a precedat Zilele Municipiului Brăila. Timp de o săptămână, trei echipe ale SUPAGL au acționat noaptea, împrăștiind așa-numita ”ceață caldă” în zona spațiilor verzi, pe Faleza Dunării, Parcul Monument și Grădina Mare. Ziua, se efectua tratament avio (cu elicopterul).

Directorul SUPAGL ne-a precizat, de fiecare dată, că serviciul pe care îl conduce dispune de substanțe biocide suficiente pentru efectuarea tratamentelor împotriva roiurilor de țânțari, însă este imposibil ca aceștia să fie stârpiți în totalitate, pentru că, deși mare parte sunt anihilați cu substanțe biocide, alții le iau locul, venind din bălțile și lacurile din județ, mai ales din Insula Mare a Brăilei. Acest lucru a fost subliniat și de primarul municipiul Brăila, Marian Dragomir. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro