Uitați în mizerie, în Comorofca | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Uitați în mizerie, în Comorofca

• pe strada Independenței, locatarii încă tânjesc după o rețea de canalizare care să-i scape de șanțul insalubru pe unde se scurg în prezent zoaiele și dejecțiile de animale • tot la marginea acestui cartier, pe Vadul Dunării, jumătate din stradă încă e formată din câteva zeci de trepte, în  pantă abruptă, chiar dacă locatarilor li s-a promis, în urmă cu câțiva ani, că se va face o sistematizare corespunzătoare • pentru ca totul să fie complet, peisajul zonei este completat de gunoaie și bălării

 

“Ne-am săturat de atâta mizerie și promisiuni!”, spun exasperați locatarii de pe mica stradă Independenței din cartierul Comorofca. Nemulțumirea acestora este generată de problemele care trenează de ani de zile pe această stradă, unde în loc de canalizare există, pe partea cu case, un șanț din beton care, însă, nu face față apelor uzate provenite din curți, mai ales că scurgerea este obturată de gunoaie, dejecții animaliere, dar și de papura, stuful și podețele improvizate din fața porților. Colmatat serios, șanțul a ajuns o gravă sursă de infecție și poluare, cu “apă” verde, stătută și un miros pestilențial, iar la intersecția cu Vadul Olangeriei totul culminează cu jungla și munții de mizerie care au ajuns până pe carosabil. Situație cauzată de comportamentul necivilizat al unora dintre locuitori, dar și de tergiversarea măsurilor ca strada să fie asanată și apoi canalizată definitiv și corespunzător.

Ca urmare a sesizărilor riveranilor și a semnalelor repetate (făcute aproape anual, încă din 2017, de cotidianul nostru)  am primit doar răspunsuri verbale, stereoptipe, gen “lucrurile se vor rezolva”, “se va întocmi un proiect”. Practic însă au fost întreprinse doar măsuri punctuale, de moment și insuficiente.

Revenind recent pe strada Independenței, o doamnă, foarte revoltată, ne-a oprit, spunându-și păsul: “Ați fotografiat și scris degeaba până acum, iar noi continuăm să facem sesizări, în vreme ce suntem invadați de șobolani, șerpi, țânțari și mizerie. Când vine iarna,  bălțile de pe drum îngheață, și din zăpadă ne mai scoate un particular cu buldozer. Ce să mai spunem…”

 

Strada cu 50 de trepte, în pantă abruptă

Este vorba de Vadul Dunării, care se intersectează cu Independenței și Str. Cavaleriei, istoria acestui vad fiind și ea unică. Aici, strada este îngustă și foarte înclinată (peste 30 de grade), apele din curți se scurg printr-un șanț betonat făcut în locul trotuarului iar când primarul Cibu a vrut să asfalteze tot carosabilul, oamenii s-au opus motivând că astfel copiii vor fi puși în pericol de către șoferii care circulă cu viteză. Astfel că jumătate din Vadul Dunării este format din… 50 de trepte din beton. Cu inconveniente multiple: căratul în spate sau pe brațe al bolnavilor și… sicrielor, în cazurile nefericite de deces. Mașinile Salvării și Pompierilor nu pot interveni deloc în acea zonă, iar pentru realizarea canalizării, CUP “Dunărea” preciza cu mulți ani în urmă, mai exact, în 2018, că în anul următor, adică  în 2019, odată cu rezolvarea altor probleme din zonă, ”pe Vadul Dunării se va proceda la o rupere de pantă, necesară tehnologic”.  Ceea ce nu s-a întâmplat nici până la ora actuală! Iar pe o latură a acestui vad, înspre fosta rizerie, dai de munți de mizerie, gunoaie și deșeuri de tot felul, provenite de la diverși riverani, inclusiv de pe strada Independenței. “Peisajul” este nefericit completat de bălării și arbuști crescuți haotic ca o junglă, unde haitele de câini slobozi sau maidanezi te pot sfâșia dacă treci pe acolo, pe scurtătura (“drumul hoților”) dinspre Vadul Rizeriei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro