* de cum intri în casa scării, ai impresia că te-ai “teleportat” din Brăila şi te afli în incinta unei clădiri din oraşele civilizate ale Europei... * expresia “omul sfinţeşte locul” se potriveşte aici cu prisosinţă
Blocul turn de pe Calea Galaţi, construit în anii 60, era atunci cea mai înaltă clădire din Brăila; zveltă, impozantă şi emblematică pentru oraşul nostru. Blocul are şi o istorie a lui, care include şi reabilitarea/consolidarea realizate ireproşabil, cu ceva ani în urmă, de firma “Tracon”. Iar felul cum este gospodărit şi întreţinut îi conferă, de asemenea, un caracter unic, am putea spune. Ne face să credem acest lucru din mai multe considerente. De exemplu, spaţiul verde din spatele blocului este cu 2-3 alei micuţe şi o sumedenie de flori, de care se ocupă zilnic un adevărat gospodar : pensionarul Ion Puia. Inimos şi cu un real simţ al frumosului şi lucrului bine făcut, permanent ocupat să repare sau să vopsească ceva, nu uită să precizeze că face parte din Asociaţia de Proprietari nr. 66, unde preşedinte este dl. Pompiliu Ştefănescu, iar administrator dna Daniela Cloşcă. Şi cum are toate cheile pe mână, ne roagă să-l scuzăm că avea ceva de vopsit la intrarea în bloc, după care ne prezintă cu nedisimulată mândrie cum arată interiorul blocului. Ceva cum rar găseşti în Brăila: te şochează plăcut curăţenia ca de farmacie sau spital, culoarea albă fiind omniprezentă, iar monotonia atenuată de un albastru sau verde, deloc stridente; balustradele şi mâna curentă din inox, traverse frumos colorate, camere video şi pictograme sugestive nu doar în lift dar şi la fiecare etaj, anunţuri utile pentru locatari; iluminat automat , cu senzori şi aplice. Geamurile de pe casa scării sunt acţionate electric, ghenele arată impecabil şi curăţenia la ele este “lună”. Tablourile şi oglinda de la intrare dau o notă plăcută, de intimitate, iar treptele sunt din beton mozaicat realizate cu măiestrie... Mergând din etaj în etaj, aflăm de la dl. Ion Puia că “asociaţia a desfăşurat o amplă acţiune de curăţenie în fiecare colţişor; de la subsolul şi ungherele altădată cu şobolani şi până pe terasă. De unde vezi întreg oraşul. Toate dependinţele (şi ne convingem de acest lucru) sunt perfect întreţinute, iar asociaţia are în dotare inclusiv o maşină de tuns gazonul”. Şi ajungem la sediul asociaţiei: ai zice că este biroul unui … IT-ist. Câteva fotografii ilustrează sugestiv istoria blocului, iar cine vine la plata întreţinerii are la dispoziţie scaune şi… un grup sanitar. “Hai şi la casa liftului”, suntem îndemnaţi: şi aici, tot confortul, inclusiv un fotoliu. Curăţenia este exemplară, iar tot ce ţine de exploatarea instalaţiei, respectat. Surprizele plăcute nu se opresc aici, dacă e să ne referim şi la cum este hidroizolată terasa blocului, aspectul civilizat al balcoanelor etc.
Interlocutorul nostru este nemulţumit însă de “aspectul jalnic al parcului din apropiere, unde derbedeii şi nesimţiţii au distrus spaţiul verde şi băncile, de mizeria lăsată în urmă după gălăgia şi chefurile nocturne de aici. Păcat…”
Aprecierile faţă de ce este la blocul turn Calea Galaţi nu pot fi decât laudative şi, vorba cuiva, Primăria ar putea înlesni aici un schimb de păreri, impresii şi opinii cu alte asociaţii de locatari. Fiindcă noţiunea “schimb de experienţă” nu se mai poartă…