Mergi la conţinutul principal

UE va incepe procedura legala impotriva Romaniei pentru taxa de inmatriculare

Comisia Europeana a anuntat, miercuri, ca va initia procedura legala impotriva Romaniei in cazul taxei pentru prima inmatriculare a autovehiculelor, considerind ca masura nu respecta normele europene, in pofida discutiilor intensive avute cu autoritatile romane.
Executivul european va trimite Romaniei o scrisoare formala de notificare, prin care solicita autoritatilor de la Bucuresti sa modifice sistemul de taxare a autovehiculelor, argumentind ca reglementarile actuale sint discriminatorii in cazul autoturismele second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.
In pofida discutiilor repetate cu autoritatile romane, Comisia isi mentine pozitia, sustinind ca taxa pentru prima inmatriculare perceputa de statul roman nu se conformeaza prevederilor Tratatului Comunitatii Europene.
In cazul in care Comisia Europeana nu va primi un raspuns satisfacator in decurs de doua luni, poate trece la a doua etapa a procedurii legale si, ulterior, poate aduce cazul in fata Curtii Europene de Justitie, care va lua o decizie ce devine obligatorie.
Autoritatile europene au sustinut, in mod repetat, ca un stat membru al UE are dreptul de a percepe taxe de inmatriculare la autovehiculele secod-hand de import, daca acestea sint in conformitate cu Articolul 90 din Tratatul Comunitatii Europene. Documentul prevede ca un stat european nu trebuie sa perceapa impozite pentru produsele importate din alte tari UE superioare celor aplicate produselor similare de pe piata locala.
Potrivit legislatiei romane, impozitul aplicat autovehiculelor uzate nu este acelasi cu cel perceput in cazul vehiculelor deja inregistrate pe piata romaneasca. In schimb, valoarea impozitului creste exclusiv in functie de vechimea autovehiculului.
In opinia Comisiei Europene, introducerea unor astfel de masuri de impozitare se opune Articolului 90.
De asemenea, executivul european este de parere ca sistemul de impozitare romanesc, puternic contestat, nu are in vedere problemele de mediu. Calcularea taxei de inmatriculare exclusiv in functie de vechime nu reflecta cu precizie performantele diferitelor autovehicule privind protectia mediului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu