UE: Ultimele 3 săptămâni „au zdruncinat" încrederea în România. Ponta: „E un raport echilibrat" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

UE: Ultimele 3 săptămâni „au zdruncinat" încrederea în România. Ponta: „E un raport echilibrat"

* Victor Ponta se face că nu înţelege mesajul UE şi se declară chiar satisfăcut de raportul MCV

România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar trebuie să-şi respecte angajamentele, situaţia urmând a fi monitorizată în continuare de Comisia Europeană, un nou raport, suplimentar, urmând să fie adoptat în acest an, a anunţat, ieri, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, în prezentarea raportului privind Mecanismul de Control şi Verificare (MCV). "Vom continua să monitorizăm situaţia (...) Un nou raport va fi adoptat până la sfârşitul anului", a spus Barroso, care a arătat că prin acest document se va constata dacă autorităţile de la Bucureşti au dat răspuns îngrijorărilor ridicate de Comisia Europeană.
El a asigurat că va fi monitorizată în continuare "cu mare atenţie" evoluţia din România şi respectarea angajamentelor asumate de către premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept şi independenţa sistemului judiciar.
Barroso a arătat că evenimentele din ultimele trei săptămâni din România au fost o sursă de îngrijorare pentru Comisia Europeană şi UE, iar acestea "au zdruncinat" încrederea în România. "Politicienii nu trebuie să încerce să îi intimedeze sau să îi atace pe judecători înaintea deciziilor care ar putea să nu le convină, iar componenţa Curţii Constituţionale nu poate fi schimbată peste noapte", a subliniat Barroso.
El a mai amintit că respectarea statului de drept, a independenţei sistemului judiciar şi a principiului separaţiei puterilor în stat este obligatorie pentru toate statele membre, fiind parte a valorilor europene.
Potrivit textului raportului adoptat miercuri de Comisia Europeană, "date fiind incertitudinile actuale, Comisia va adopta un nou raport în temeiul MCV privind România înainte de sfârşitul anului 2012". "În acest raport, se va analiza dacă au fost rezolvate problemele privind statul de drept şi independenţa sistemului judiciar, în legătură cu care Comisia şi-a exprimat îngrijorarea, şi dacă a fost restabilit echilibrul democratic. Comisia va monitoriza îndeaproape progresele, prin intermediul unor misiuni periodice, precum şi al unui dialog frecvent cu autorităţile române şi cu alte state membre", se arată în text.
De asemenea, în textul raportului sunt cuprinse zece recomandări privind respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar.

Îndoieli serioase privind respectarea statului de drept

Raportul CE pentru România "recunoaşte progresul de ansamblu" realizat de la aderarea în 2007, dar relevă "perioade de progres şi recul" în ultimii cinci ani. "Contextul politic nu poate să explice natura sistematică a mai multor acţiuni" recente, care "generează îndoieli serioase cu privire la angajamentul de a respecta statul de drept sau la înţelegerea a ceea ce înseamnă statul de drept într-un sistem democratic pluralist". Comisia se arată îngrijorată de "manipulările şi presiunile" exercitate asupra instituţiilor sau judecătorilor, de atingerile aduse Curţii Constituţionale, de "evitarea procedurilor stabilite şi suprimarea controalelor democratice cheie".
România a fost invitată să ia "măsuri imediate" pentru a remedia situaţia aplicând în special deciziile Curţii Constituţionale, numind un Avocat al Poporului care să beneficieze de o susţinere largă. Ea trebuie, de asemenea, să continue reforma sistemului judiciar, să amelioreze transparenţa şi să lupte împotriva corupţiei.

Ponta - de la echilibrat la satisfăcut

De cealaltă parte, premierul Victor Ponta consideră drept „echilibrat" raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie care a fost publicat miercuri.
"Aş vrea să îmi exprim satisfacţia pentru modul obiectiv în care preşedintele Barroso a prezentat azi aceste concluzii şi pentru conţinutul raportului şi să afirm încă o dată că în calitatea mea de prim-ministru (...) am acţionat cu bună credinţă şi cu hotărâre de a răspunde pozitiv la toate îngrijorările legitime exprimate de preşedintele Barroso", a susţinut Ponta.
El a arătat că cele 11 întrebări legitime primite de la Comisia Europeană (CE) au primit din partea sa, ca premier, un răspuns "foarte clar şi concret".
În ceea ce priveşte Justiţia, Victor Ponta a arătat că România are obligaţia de a implementa tot ceea CE a considerat ca nefuncţionând în aceşti cinci ani, dar pe lângă aceasta există "o obligaţie mult mai mare". "Trebuie să ne ocupăm şi să dăm răspunsuri, dincolo de lucruri foarte grave şi importante din zona combaterii corupţiei, la tot ceea ce înseamnă sistemul de Justiţie", a declarat Victor Ponta.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro