Mergi la conţinutul principal

UE nu poate fi prostită: Comisia Europeană aşteaptă încă un răspuns de la Victor Ponta

Comisia Europeană aşteaptă în continuare un răspuns de la premierul român Victor Ponta la cererile sale în legătură cu criza politică ce afectează ţara şi speră să îl primească rapid, a declarat ieri Olivier Bailly, un purtător de cuvânt al instituţiei europene. "Nu am primit până acum oficial scrisoarea finală din partea autorităţilor române", a precizat acesta. Precizarea de la Bruxelles vine în contextul în care vineri Victor Ponta spunea că a transmis deja răspunsul în scris, iar joi, preşedintele interimar Crin Antonescu, declara oficial că o asemenea solicitare din partea Comisiei Europene nici măcar nu ar exista.
"Nu am primit până acum oficial scrisoarea finală din partea autorităţilor române", a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că Executivul european aşteaptă "confirmarea angajamentelor scrise ale Guvernului". Deşi Ponta a afirmat vineri că a răspuns în scris la lista primită de la Comisia Europeană.
Dar, potrivit unei surse europene, acest prim răspuns nu era "suficient de precis". La sfârşitul săptămânii, Bruxelles-ul i-a transmis Guvernului român că este "necesar să consolideze unele aspecte pentru ca răspunsul Bucureştiului să fie perfect în concordanţă cu ceea ce a promis premierul". Contactele au continuat între Bruxelles şi Bucureşti "în mod intens tot week-end-ul", a subliniat luni Bailly.
În cadrul întâlnirii de vineri de la Bruxelles dintre preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi premierul român, "noi am luat notă de poziţia lui Ponta care a promis să răspundă urgent". "Nu este timp de pierdut şi această scrisoare trebuie să ajungă urgent", a insistat Bailly.
Bruxelles-ul a solicitat, de asemenea, abrogarea a două ordonanţe de urgenţă, adoptate săptămâna trecută, care reduc puterile Curţii Constituţionale şi schimbă regulile referendumului prevăzut pentru 29 iulie privind demiterea preşedintelui, votată de Parlament la 6 iulie. Guvernul a cerut Parlamentului să se reunească în sesiune extraordinară în această săptămână pentru a adapta legile la recomandările Curţii Constituţionale, care a fixat un prag minim de 50% pentru participarea la referendum.

Raportul pe justiţie, afectat

Potrivit unei surse europene, votul final din Parlament riscă să aibă loc prea târziu pentru a mai putea fi inclus în raportul pe justiţie, care urmează să fie publicat miercuri de Comisie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Bailly a confirmat luni că în cazul României, raportul va "reflecta poziţia Comisiei cu privire la ultimele evenimente din această ţară".
Potrivit unei surse europene, rapoartele pentru România şi Bulgaria vor preconiza menţinerea acestui mecanism pentru cele două ţări şi le va cere eforturi suplimentare. Executivul european va decide în ce măsură va supraveghea evoluţia situaţiei politice din România. "Nu am terminat cu acest dosar", a asigurat o sursă europeană.

Ponta nu se lasă

Pe de altă parte, liderul USL Victor Ponta a precizat ieri că USL îl va considera pe Traian Băsescu drept un preşedinte ilegitim şi îi va solicita să demisioneze dacă la referendum nu se vor prezenta 50% plus unu dintre cetăţenii cu drept de vot, dar majoritatea votanţilor se va pronunţa împotriva acestuia. „Noi ne dorim decizia populară. Sunt convins că vor veni 9 milioane de votanţi,. Dacă nu vor veni, dar majoritatea va vota împotrivă, va fi un preşedinte ilegitim şi îi vom cere demisia", a spus Ponta la Gândul Live.
De cealaltă parte, preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat luni, că premierul Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu par infantili, crezând că pot vorbi una în România şi alta la Bruxelles, Berlin, Paris, Sofia. „România nu mai poate minţi pe nimeni, iar responsabilitatea este şi a trusturilor de presă, care dezinformează constant. Este un dezastru care ne trimite înapoi la nivelul 2004, chiar dacă se vor recunoaşte progresele din justiţie. Trebuie să uităm de Schengen. România a intrat într-un proces de izolare pe care nu l-am mai avut de la mineriada din 13-15 iunie. Oricât ar fi de simpatizaţi de electorat, nu pot să sacrifice ţara pentru jocurile lor politice de jos nivel. În 10 zile ei şi USL au distrus credibilitatea României. Ei par absolut infantili. Cred că pot vorbi una în România şi alta la Bruxelles, Berlin, Paris, Sofia", a declarat aseară preşedintele suspendat, referindu-se la Victor Ponta şi Crin Antonescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro