Mergi la conţinutul principal

UE ne pune la masa bogaţilor. Avem cu ce lua banii europeni!

Primul proiect pentru înfiinţarea a două Grupuri de Acţiune Locală (GAL) din judeţul Brăila a fost declarat câştigător, prin Programul LEADER, iar unul dintre aceste grupuri deja a trecut la armonizarea strategiilor din mai multe localităţi de la noi.
Consilierul judeţean Cosmin Răzmeriţă coordonează GAL-urile "Câmpia Brăilei" şi "Terasa Brăilei", formaţiuni constituite pe principiul de bază al UE, parteneriat public - privat, din care fac parte în egală măsură: administraţiile locale, investitorii particulari/ mediul economic şi societatea civilă, prin ONG-uri.
"GAL Câmpia Brăilei are în componenţă comunele Viziru, Unirea, Bordei Verde şi Zăvoaia, cu o populaţie de 14.111 locuitori şi o suprafaţă de 348,94 kmp iar GAL Terasa Brăilei este alcătuită din comunele Traian, Movila Miresii, Gemenele, Tudor Vladimirescu, Romanu şi Cazasu, cu o populaţie de 16.037 de locuitori şi o suprafaţă de 472,02 kmp. Pentru cele două GAL-uri s-a obţinut o primă finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, Masura 19 - Dezvoltare LEADER, Submăsura 19.1 - Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezoltare Locală", ne-a comunicat Cosmin Răzmeriţă.

"E extraordinar că ne întreabă şi pe noi cineva de ce avem nevoie"

Proiectul se află acum în stadiul de unire a strategiilor fiecărei comune din GAL, ţinându-se cont de nevoile, potenţialul şi capacitatea actorilor locali de a se dezvolta şi se va întinde până la finalul lunii martie, având două componente.
Prima componentă vizează organizarea de activităţi de animare, consultare şi informare pentru fiecare zonă acoperită de GAL, iar a doua constă în elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală. De ce e important ca acest document să cuprindă cât mai multe linii de finanţare?! Fiindcă, potrivit preşedintelui GAL-urilor, Cosmin Răzmeriţă, în baza acestor necesităţi enunţate în strategii se vor formula axele de finanţare ale UE pentru zona noastră.
"E pentru prima dată când ne întreabă şi pe noi cineva de ce avem nevoie. E extraordinar! Noi vrem centru social pentru vârstnici, că avem pentru copii, vrem extinderea celor două grădiniţe, extinderea şcolii, iar cetăţenii, investitorii vor o fermă pentru animalele din comună...Noi avem o strategie locală şi deja lucrăm împreună cu membrii GAL-ului la alinierea tuturor cerinţelor comunităţii, astfel încât să ne dezvoltăm, să lăsăm ceva bun în urma noastră. E important că ni se dau bani pentru ceea ce vrem cu adevărat", ne-a declarat Dumitru Panţuru, primarul localităţii Movila Miresii.

Dezvoltare aplicată, cu linii de finanţare prioritare

În cadrul activităţilor de armonizare a strategiilor tuturor actorilor implicaţi vor avea loc şi acţiuni de consultare şi dezbatere cu cetăţenii, investitorii locali, potenţialii angajatori, chiar şi cu localnicii ce doresc să deschidă afaceri, să contribuie la ridicarea nivelului de trai al familiei lor, al comunităţii.
"Acţiunile de consultare vor avea ca finalitate definirea priorităţilor de dezvoltare şi identificare a soluţiilor pentru fiecare comunitate. Sunt elaborate şi distribuite o serie de materiale informative (pliante, afişe, buletine informative), precum şi o serie de chestionare care vor fi completate de către toţi cei ce vor să se implice în proiect. Vor fi organizate întâlniri pe grupuri de lucru şi anume: administraţie locală, reprezentanţi ai domeniului economic-agricol, reprezentanţi ai domeniului economic non-agricol şi reprezentanţi ai societăţii civile, pentru a găsi soluţii de dezvoltare şi de a construi un mecanism de colaborare şi implicare activă a actorilor locali pentru proiecte integrate de dezvoltare", ne-a mai spus Cosmin Răzmeriţă.
Pe baza acestor informaţii se va elabora strategia integrată de dezvoltare, care va fi depusă pentru obţinerea următoarelor finanţări.
GAL-urile primesc peste 2,5 milioane de euro pe care-i vor distribui, precum Organismele Intermediare, spre comunitate, mediul economic, agricultură, infrastructură, creşterea nivelului informaţiei la nivelul afacerilor. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro