Mergi la conţinutul principal

UE ne da o multime de bani pentru dezvoltarea regionala

Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est (ADR SE) va primi de la Uniunea Europeana, in urmatorii 7 ani, aproape 600 de milioane de euro. Banii vor fi alocati, in cadrul Programului Operational Regional (POR), pentru proiecte avind drept scop dezvoltarea regionala.
Per total, cele 8 regiuni de dezvoltare din Romania vor beneficia prin intermediul POR de 4,439 miliarde de euro, repartizati dupa cum urmeaza: Nord-Est - 703 milioane de euro, Sud-Muntenia - 613,2 milioane de euro, Sud-Vest Oltenia - 603,4 milioane de euro, Sud-Est - 571 milioane de euro, Nord-Vest - 520,76 milioane de euro, Centru - 469,5 milioane de euro, Vest - 445,5 milioane de euro, Bucuresti-Ilfov - 381,7 milioane de euro.
Directorul ADR SE, Luminita Mihailov, ne-a declarat ca fondurile sint impartite in functie de gradul de dezvoltare a judetelor din regiunile de dezvoltare respective si de problemele economice intimpinate de fiecare regiune. "Criteriile de alocare a fondurilor structurale in Programul Operational sint in functie de gradul de dezvoltare a regiunilor. Altfel spus, regiunile cele mai sarace - cu un Produs Intern Brut Regional scazut - vor beneficia de cele mai multe fonduri", a explicat Luminita Mihailov.

Axele prioritare

Fondurile pentru dezvoltarea regionala au ca destinatie domenii publice si, in consecinta, vor fi derulate de autoritatile locale. Banii vor putea fi accesati de autoritatile care vor reusi sa realizeze proiecte.
Prioritatile de alocare in cadrul POR, a subliniat Mihailov, sint
infrastructura de transport regional, infrastructura sociala regionala (educatie, sanatate si servicii sociale), turism (intreprinderi mici si mijlociii in domeniul turismului si obiective turistice, inclusiv modernizarea infrastructurii in statiuni), infrastructura de afaceri (parcuri tehnologice, centre de excelenta, centre de cercetare, parcuri industriale), precum si infrastructura urbana (dezvoltarea unor zone/cartiere printr-o abordare integrata - infrastructura urbanistica si sociala).

Fondurile cresc progresiv

Alocarile financiare din POR sint anuale si au fost stabilite impreuna cu Ministerul Finantelor Publice. "Alocarile sint indicative si progresive. De exemplu, suma alocata in 2007 este mai mica decit cea care va fi alocata in 2008, plecindu-se de la experienta statelor membre care, la inceputul perioadei de programare, au contractat si cheltuit mai putine fonduri decit spre finalul perioadei de programare", a aratat Mihailov.
In consecinta, fondurile insumind 571 milioane de euro repartizate ADR SE vor fi alocate astfel: 2007 - 8,8%, 2008 - 11,8%, 2009 - 11,8%, 2010 - 14,05%, 2011 - 14,08%, 2012 - 17,8% si 2013 - 21,6%.

ADR-urile au preluat atributiile de contractare si implementare ale proiectelor din fonduri structurale

La finele saptaminii trecute, la sediul Ministerului Integrarii Europene (MIE), a avut loc semnarea Acordului Cadru cu agentiile de dezvoltare regionala. Prin acest document, ADR-urile, in calitate de organisme intermediare, vor prelua atributiile privind dezvoltarea fondurilor alocate prin Programul Operational Regional, iar MIE, ca autoritate de management, va asigura monitorizarea si controlul atributiilor delegate, urmarirea folosirii fondurilor pentru scopurile in care au fost alocate in vederea implementarii programului.
Atributiile la nivel regional vor consta in dezvoltarea portofoliului de proiecte, in informarea si sprijinirea solicitantilor si beneficiarilor de proiecte cu finantare europeana, evaluarea si selectarea proiectelor, semnarea contractelor cu beneficiarii si monitorizarea si verificarea implementarii proiectelor finantate prin Programul Operational Regional 2007-2013. ADR-urile vor avea de administrat, in perioada 2007-2013, fonduri insumind 4,439 miliarde de euro.

Dezvoltarea regionala

Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor in sectorul privat, contributia la reducerea somajului si, nu in cele din urma, sa conduca la o imbunatatire a nivelului de trai.
Pentru a putea fi aplicata politica de dezvoltare regionala s-au infiintat opt regiuni de dezvoltare regionala, care cuprind tot teritoriul Romaniei. Fiecare regiune de dezvoltare cuprinde mai multe judete.
Regiunile de dezvoltare nu sint unitati administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridica, fiind rezultatul unui acord liber intre consiliile judetene si cele locale.
Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Est include judetele Braila, Galati, Buzau, Vrancea, Constanta, Tulcea si are sediul in orasul nostru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro