Operatiunea EUFOR Althea, lansata in 2004 cu 7.000 de soldati pentru a inlocui NATO, a inregistrat deja o reducere a efectivelor la 2.500 de membri, anul trecut, datorita ameliorarii situatiei politice din fosta republica iugoslava.
Intrebat cu privire la o retragere totala din Bosnia, precum si la lansarea unei operatiuni UE impotriva pirateriei in largul Somaliei si la posibila trecere sub comandamentul ONU a trupelor europene din Ciad, Morin a declarat ca "toate acestea sint pe agenda".
Referitor la Bosnia, el a apreciat ca fiind "util ca la un moment dat statele europene sa dea semnalul cetatenilor lor ca infiinteaza o misiune si ca sint capabile sa o incheie".
Potrivit unei surse franceze, "se poate ajunge pina la incheierea operatiunii", progresiva sau imediata, dar si la un "mecanism de tranzitie fie cu o misiune civila, fie cu o forta de reactie rapida (cu baza in afara teritoriului bosniac-n.r.) care sa permita o reactie in cazul degradarii situatiei".
In ceea ce priveste operatiunea EUFOR din Ciad si Republica Centrafricana, de securizare a taberelor de refugiati si de persoane stramutate de la frontiera cu Sudanul, ministrul francez al Apararii a precizat ca obiectivul reuniunii din statiunea balneara este sa examineze conditiile trecerii sub comanda ONU la jumatatea lui martie.
Este vorba in special de a stabili "care state membre UE sint pregatite sa puna mijloace" militare la dispozitia ONU, a adaugat el.
Evocind pirateria, un alt subiect pe ordinea de zi a dejunului, Morin a declarat ca lansarea unei eventuale operatiuni a UE la sfirsitul lui 2008 ar fi ca urmare a unei "cereri spaniole".
Prezenta europeana se limiteaza in prezent la o fregata franceza si un avion de patrulare maritima spaniol, coordonate de o celula infiintata la Bruxelles de catre Uniunea Europeana si operationala de la 19 septembrie.