Mergi la conţinutul principal
POLITICA LA COLȚ

UE dă, dar nu-i bagă lui Cîțu-n traistă!

Votul principal din sesiunea plenară a Parlamentului European din această săptămână vizează adoptarea programului InvestEU, pentru mobilizarea de investiții masive pe baza garanției publice a UE. Practic, Invest EU înlocuiește 14 programe de investiții ale UE, dintre care cel mai important a fost Fondul European pentru Investiții Strategice, care a fost nucleul Programului Juncker pentru marile investiții, demarat în 2015. Se urmărește acum stimularea investițiilor private, obiectivul fiind o mobilizare însumând 375 miliarde euro la nivelul UE, pe baza garanției publice a UE, de 26,2 miliarde de euro, formulată în baza parteneriatului cu Banca Europeana pentru Investiții.

 

Alocările din această garanție, pe patru domenii de bază, reflectă coordonatele viitoarelor investiții europene: pentru infrastructura durabilă se alocă 37% din garanție, adică 9,9 miliarde euro; pentru cercetare, inovare, digitalizare se direcționează 25,1%, respectiv 6,9 miliarde de euro; pentru IMM-uri se va da 26,3% - 6,9 miliarde; iar sectorului social și competențelor profesionale li se alocă 10,7% din garanția europeană, echivalentul a 2,8 miliarde de euro. Ca specific general, minim 30% din totalul investițiilor din programul InvestEU trebuie să fie direcționate către atingerea obiectivelor climatice ale UE. În parametrii ăștia trebuie să ne mișcăm. Va ști guvernul Cîțu să profite de oportunitatea asta?

România a obținut finanțări totale de numai 1 miliard de euro din Fondul European pentru Investiții Strategice - pentru construcția gazoductului BRUA, digitalizarea infrastructurii terestre de radiodifuziune și dezvoltarea serviciilor de alimentare cu apă potabilă. În comparație, Polonia, Suedia și Olanda au accesat de 4 ori mai mulți bani pentru marile lucrări de infrastructură, Germania de 9 ori, Spania și Italia de 12 ori, iar Franța de 16 ori. Aceste decalaje trebuie evitate în aplicarea InvestEU. Dar nu ține numai de Bruxelles, ci mai ales de proiectele trimise de la București. UE dă, dar nu-i bagă lui Cîțu-n traistă...

Menționez că programul care a precedat InvestEU a permis dezvoltarea BioNTech, coproducătorul, împreună cu Pfizer, al primului vaccin anti-Covid19 autorizat în UE. Este un model încurajator. Noi, în Parlamentul European, am reușit să obținem un suport masiv pentru IMM-urile lovite de criza pandemică. Trebuie făcută acum o campanie de informare serioasă și e nevoie de implicarea Guvernului pentru ca banii disponibili să poată fi accesați cu succes de cei care au nevoie de ei!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro