"In afara migratiei in general, exista si problema libertatii de calatorie a cetatenilor nostri, cum este cazul romanilor sau al unor comunitati europene specifice", a precizat Barroso.
"Din punct de vedere legal, instrumentele sint bune, avem cel mai avansat sistem din lume, Carta Drepturilor Fundamentale care tocmai a fost proclamata garanteaza o protectie" , a adaugat el. "Ceea ce este important este cultura implementarii acestora, ceea ce se poate face la nivelul societatilor noastre, la nivelul guvernelor", a subliniat presedintele CE.
Barroso a raspuns astfel unei intrebari generale legate de migratia in UE si, fara a mentiona explicit, el se referea la recenta problema romano-italiana si la protejarea cetatenilor europeni aflati intr-o alta tara a Uniunii. De asemenea, el a facut referire la integrarea etinicilor romi, care continua sa fie marcata de probleme.
Migratia constituie in prezent una dintre dezbaterile-cheie in Europa comunitara, iar Comisia a propus diferite actiuni privind migratia si imigratia legala si ilegala ca si deschiderea partiala a pietei muncii in exteriorul Europei.
Piata de munca va trebui insa echilibrata intre vestul si estul Europei, in baza unei preferinte comunitare, de aceea Barosso a explicat ca romanii si bulgarii ar trebui sa aiba drept de lucru in toate statele membre ale Uniunii.