Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

UE aproba planul Frantei si Olandei de vaccinare a pasarilor

Expertii veterinari europeni au aprobat, miercuri, planurile Frantei si Olandei de vaccinare a milioane de pasari impotriva gripei aviare, ca masura de prevenire, a anuntat Comisia Europeana, citata de Reuters.
Acestea sint primele planuri europene de vaccinare preventiva impotriva virusului H5N1 al gripei aviare, Franta si Olanda fiind cele mai mari producatoare de produse avicole din Uniune.
"Programul de vaccinare este autorizat numai pentru anumite pasari si in anumite regiuni si va fi supus unei supravegheri riguroase si unui control strict", potrivit Comisiei Europene.
"Trebuie sa se ia masuri pentru a se putea face distinctia intre pasarile vaccinate si cele infectate cu virusul gripei aviare", precizeaza institutia intr-un comunicat.
Tarile membre UE au opinii diferite in privinta vaccinarii preventive a animalelor, mai ales ca aceasta poate afecta exporturile.
Vaccinarea va fi voluntara, ca alternativa la masura de izolare a pasarilor, va incepe imediat si va continua pina la 1 aprilie, cind se preconizeaza ca vor fi imunizate circa 900.000 de pasari.
Vaccinurile impotriva gripei aviare mascheaza prezenta virusului H5N1 si nu ofera o solutie generala pentru stoparea raspindirii bolii, arata Ministerul britanic al Agriculturii intr-un comunicat.
"Desi aceste vaccinuri protejeaza impotriva bolii, ele nu pot preveni infectarea pasarilor si raspindirea virusului. Deoarece simptomele bolii vor fi mascate, prezenta ascunsa a bolii va pune probleme serioase", adauga documentul.
Virusul H5N1, care a provocat moartea a peste 90 de persoane si a milioane de pasari in Asia, Africa si Europa, s-a raspidit recent in Uniunea Europeana.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii