Elena Udrea s-a prezentat, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a cere judecătorilor permisiunea de a pleca în străinătate. Politiciana şi-a susţinut cererea în faţa judecătorilor, dând exemplul unui coleg deputat.
„Un deputat acuzat într-un dosar penal a primit dreptul de a părăsi tara, având în vedere calitatea sa de deputat şi activităţile pe care le are în afara României. Aceasta a fost o situaţie pe care eu am dat-o ca exemplu completului de judecată, în sensul în care, dacă s-a putut în cazul respectiv, se poate şi în cazul Elenei Udrea", a spus Udrea. Întrebată dacă restricţia de a pleca din ţară îi afectează în mod concret activitatea de deputat, aceasta a răspuns: „Calitatea de deputat presupune inclusiv o prezenţă în afara ţării. Nu cred că limitarea dreptului de circulaţie, pe lângă faptul că există decizii ale CEDO referitor la condiţiile în care poţi să limitezi drepturile de circulaţie şi se solicită ca această limitare să fie cât mai puţin folosită, în cazul unui deputat are şi acest inconvenint, că nu poţi să ai activităţi în afara teritoriului României, deşi există aceste solicitări". Referitor la plângerea la CEDO, Udrea a precizat că avocatul său lucrează la redactarea ei şi că o va trimite probabil săptămâna viitoare.
Un om poate să greşească
„Nu pentru că eu, Elena Udrea, nu suport ideea că am purtat cătuşe, ci pentru că e o încălcare a drepturilor omului să expui un om în cătuşe atâta vreme cât nu este violent, nu se sustrage de la justiţiei", a adăugat Elena Udrea. În context, ea a estimat că infracţiunea pentru care DNA solicită urmărirea penală în cazul lui Gabriel Oprea - abuzul în serviciu - ar trebui scoasă din Codul penal, deoarece, în opinia sa, nu este o faptă de corupţie, iar în alte state din UE se aplică doar o sancţiune administrativă.
„Povestea asta cu abuzul în serviciu nu există nicăieri în Europa. Nicio ţară din UE nu are fapta de abuz în serviciu ca faptă penală, nu mai spun că nu e faptă de corupţie nicăieri, a subliniat fosta blondă de la Cotroceni. „La noi, abuzul în serviciu poate să însemne puşcărie până la 15 ani. Eu cred că această faptă trebuie scoasă din Codul penal. Abuzul în serviciu nu înseamnă nici mită, nu înseamnă nimic. Înseamnă că un om poate să greşească. În cazul domnului Gabriel Oprea, înţeleg că este o faptă de abuz în serviciu legată de escorta Poliţiei pe care a avut-o. Nu ştiu dacă era legal sau nelegal", a adăugat Udrea.