Udrea anunţă construirea a 25.000 de locuinţe pentru specialiştii care vor să lucreze în mediul rural | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Udrea anunţă construirea a 25.000 de locuinţe pentru specialiştii care vor să lucreze în mediul rural


Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a anunţat, vineri, la Academia Română, lansarea unui progam ce se va desfăşura în cadrul ANL şi care vizează construcţia a 25.000 de locuinţe pentru specialiştii care vor să lucreze în mediul rural.
Programul se adresează profesorilor, medicilor, inginerilor care doresc să profeseze în mediul rural, nu impune o limită de vârstă şi se va derula prin ANL.
"Vin astăzi în faţa domneavoastră cu un nou program destinat îmbunătăţirii calităţii vieţii în spaţiul rural. Este vorba de un program de construcţie de locuinţe pentru specialiştii care profesează la ţară. Fiecare comună va avea, şi acesta este angajamentul meu şi al Guvernului din care fac parte, un ansamblu rezidenţial alcătuit din zece locuinţe, zece case destinate dascălilor, medicilor, preoţilor, inginerilor, specialiştilor care aleg să-şi exercite profesiile în mediul rural, pentru că ştim cu toţii că sunt foarte puţini cei care acceptă să meargă să profeseze în mediul rural tocmai din cauza lipsei condiţiilor minime în care ar putea să şi trăiască acolo", a anunţat Elena Udrea în cadrul unei conferinţe pe tema calităţii vieţii.
Casele pe care Ministerul Dezvoltări intenţionează să le construiască vor avea spaţiu de aproximativ 100 de metri pătraţi şi o arhitectură compatibilă zonelor în care acestea vor fi amplasate, dar şi o curte de aproximativ 500 de metri pătraţi pentru ca cei care locuiesc în aceste case să poată exercita şi activităţi specifice mediului rural. Terenul pe care vor fi construite aceste case va fi pus la dispoziţie de autorităţile locale.
"Am estimat că va fi vorba de aproximativ 25.000 de astfel de locuinţe al căror scop principal este acela de a-i stimula pe tinerii specialişti.(..) Este un program destinat fiecărei comune din ţară, vom încerca să construim în medie 10 case în fiecare comună de pe teritoriul ţării. Ca şi costuri, în funcţie de preţul locuinţei, noi avem câteva modele pe care le-am analizat şi aseară, o astfel de locuinţă, care este obligatoriu unifamilială, poate ajunge la 30-35.000 euro, numai că aceste locuinţe nu se vând, sunt locuinţe de serviciu, vor fi folosite pe perioada în care persoana respectivă desfăşoară o activitate în comună", a mai precizat Elena Udrea.
Locatarii acestor locuinţe vor urma să plătească o chirie modică primăriilor, autorităţile locale fiind şi cele care se vor ocupa de utilarea acestor case.
Banii pentru construcţia acestor ansambluri rezidenţiale vor veni din bugetul Ministerului Dezvoltării, a mai precizat Udrea. "Noi încercăm să găsim finanţare pentru 100.000 de locuinţe în total în următorii trei ani, vor fi bani de la buget, bani atraşi din credite, locuinţele acestea sunt în proprietatea statului. Noi credem că, chiar şi la nivelul la care este bugetul ministerului astăzi, aceste locuinţe se pot construi, sperăm ca în viitor bugetul să fie mai mare", a spus ministrul.
"Programul ar putea demara la începutul primăverii, miercuri urmând a fi făcută deja, în Guvern, o modificare a legii ANL care să permită construirea unor locuinţe unifamiliale de 100 de metri pătraţi, având în vedere că în acest moment există un plafon pentru suprafaţa locuinţelor ce pot fi construite prin ANL. "Programul se poate implementa în orice moment din punct de vedere legal, chiar şi astăzi", a subliniat Udrea.
"Am cerut o analiză, cam cât de repede se poate construi o astfel de casă, în funcţie de soluţiile tehnice care se vor accepta, vor fi câteva modele, înţeleg că o locuinţă poate ajunge la şase luni de zile, termen de finalizare, ceea ce înseamnă că până la finalul lui 2011 am putea avea toate aceste locuinţe gata, sigur, la cerere, adică autoritatea pulică locală care ne solicită sprijinul şi vor să intre în program trebuie să pună la ispoziţie terenurile, deci şi ei trebuie să facă un demers", a spus ministrul, referindu-se la termenul estimat pentru finalizarea programului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro