UDMR se pregăteşte pentru guvernare. Din nou | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

UDMR se pregăteşte pentru guvernare. Din nou

Negocierile pentru susţinerea în Parlament a noului Guvern USD de către UDMR erau ieri în desfăşurare, Uniunea urmând să primească un post de vicepremier şi două portofolii, au declarat pentru Mediafax surse apropiate discuţiilor.
Astfel, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, ar urma să ocupe funcţia de viceprim-ministru şi, concomitent, portofoliul de ministru al Culturii, pe care l-a mai deţinut.
În ceea ce priveşte cel de-al doilea portofoliu, negocierile privesc faptul ca UDMR să preia fie Ministerul Sănătăţii, caz în care ministru ar urma să fie Cseke Attila, care a mai deţinut acest fotoliu, fie Ministerul Mediului, caz în care ministru ar urma să fie Attila Korodi, care a mai deţinut şi el acest fotoliu.
În cel de-al doilea caz, actualul ministrul PSD al Mediului, Rovana Plumb, ar urma să preia Ministerul Muncii, deţinut în prezent de ministrul liberal Mariana Câmpeanu.
În discuţiile cu UDMR, PSD a propus Uniunii să preia portofoliul Comunicaţiilor, dar UDMR a refuzat, au arătat aceleaşi surse.
Pe de altă parte, portofoliul Comunicaţiilor, ce urmează a fi vacantat prin plecarea ministrului Dan Nica la Parlamentul European, ar putea fi preluat de social-democratul Sebastian Ghiţă.
În viitorul Cabinet, PC ar urma să deţină un post de vicepremier, ce va fi ocupat de preşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, care va deţine şi portofoliul Agriculturii.
PC ar urma să mai preia postul de ministru delegat pentru Ape, deţinut acum de ministrul liberal Lucia Varga, au mai arătat sursele citate.

Protocolul din 2012, reactivat

Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a precizat, marţi, că există din 2012 un protocol cu UDMR, care nu s-a realizat, el menţionând că documentul prevede cooptarea la guvernare a Uniunii, cu doi miniştri în Cabinet.
"E un protocol din 2012, din decembrie, semnat şi de domnul Crin Antonescu şi de domnul Ponta", a spus Ilie Sârbu, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor legate de existenţa protocolului cu UDMR. El a susţinut că protocolul a rămas valabil, dar nu s-a realizat.
Ilie Sârbu a adăugat că, "dacă UDMR doreşte să-l schimbe", dacă se va veni cu alte propuneri, se va negocia atunci când va fi cazul. Întrebat ce prevede acest protocol, liderul senatorilor PSD a răspuns: "Cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar, deci miniştri în Guvern". Potrivit acestuia, protocolul prevedea două portofolii de ministru pentru UDMR, dar care nu erau menţionate, fără funcţie de vicepremier.
"Dacă (protocolul - n.r.) nu mai e susţinut de UDMR, probabil se vor relua negocierile", a mai spus Sârbu. Liderul senatorilor PSD a declarat că în cadrul Biroul Permanent al PSD de luni "s-a întrunit din partea celorlalţi colegi acordul ca să se discute cu UDMR".
Întrebat dacă premierul sau conducerea PSD a avut vreo întâlnire cu cei de la UDMR în care să convingă să se meargă pe protocolul din 2012, Sârbu a răspuns negativ.
"Nu, nu pot să confirm asta. Până ieri, la Biroul Permanent, nu am avut. Doar s-a obţinut, mă rog, s-a întrunit din partea celorlalţi colegi acordul ca să se discute cu UDMR", a spus acesta.
Chestionat dacă în baza protocolului semnat în 2012 a fost stabilită deja o negociere cu UDMR, pentru o eventuală intrare la guvernare, Ilie Sârbu a spus: "Lucrurile acestea se vor stabili în zilele care urmează. Până nu se ia o decizie clară, fermă, din partea PNL nu putem să începem discuţii şi să împărţim posturi. În seara asta, mâine...vom vedea".

Evitarea unei majorităţi fragile

Întrebat dacă invocarea acestui protocol nu este un fel de ameninţare la adresa colegilor de la PNL, liderul senatorilor PSD a negat. "Nu, fiindcă noi putem să facem guvernul şi fără UDMR. E o majoritate fragilă, dar e....ceea ce nu ne dorim. Probabil că discuţia despre protocolul acesta a fost tot la întrebările pe care le-aţi pus dvs. Acum să nu ne criticaţi că răspundem", a arătat social-democratul.
Întrebat dacă PSD este dispus să ofere mai multe posturi în Guvern, Sârbu a răspuns: "Nu ştiu, nu pot să vă spun. Aceasta este o discuţie care se va purta cel mai sigur la CEx-ul nostru de luni. Atunci vom şti exact cum se împart, cum va arăta noul guvern, câte din ministerele actuale rămân, cum rămân, rămân miniştrii delegaţi....E o problemă a premierului, nu e a mea".
Chestionat ce ministere ar fi solicitat, în 2012, reprezentanţii UDMR, el a spus că nu a reţinut acest lucru. "Sigur că noi am mers pe ideea de la Cultură, că acolo a fost domnul Kelemen Hunor ultima dată, dar acesta se schimbă de la o discuţie la alta. Nu cred că ne cramponăm acum într-un minister sau altul", a menţionat senatorul PSD.

UDMR aşteaptă ruperea oficială a USL

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că Uniunea aşteaptă o decizie în USL legată de o eventuală ruptură între PSD şi PNL pentru "a putea contribui la rezolvarea situaţiei", în baza principiilor protocolului semnat în 2012.
Întrebat, marţi, de corespondentul MEDIAFAX dacă UDMR a fost invitată la guvernare şi dacă protocolul semnat în 2012 mai este valabil şi poate constitui o bază de discuţii, Kelemen Hunor a spus că Uniunea "nu a fost invitată şi nici nu este cazul" până când nu se anunţă ruptura USL.
"Deocamdată, noi nu am fost invitaţi şi nici nu este cazul până când nu se anunţă ruptura în USL sau până când nu va fi o situaţie care se conturează, dar trebuie să aşteptăm decizia la nivelul USL. Nici nu ne grăbim. Protocolul din 2012 la care făcea referire Ilie Sârbu a fost semnat în trei - Ponta, Antonescu şi cu mine. Deci, din acest punct de vedere nu putem spune că este un protocol valabil, ca şi text. Dar principiile rămân valabile şi asta este important. În cazul în care cineva doreşte să stea de vorbă cu noi, atunci nu rămâne decât să stabilim în interiorul UDMR ce vrem să facem şi mergem pe discuţii, pe principiile deja cunoscute. Dacă se întâmplă o decizie importantă în USL, după aceea va fi pentru noi o situaţie în care trebuie să contribuim la rezolvarea situaţiei. În acest moment nu avem cu ce să contribuim, e treaba lor", a afirmat Kelemen.
Potrivit acestuia, în protocolul din 2012 erau unele chestiuni care nu mai sunt valabile, cum ar fi Constituţia.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro