Mergi la conţinutul principal
În atenția angajatorilor

Ucrainenii se pot angaja în România doar pe baza unei declarații pe propria răspundere

* potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), cetățenii ucraineni se pot încadra în muncă fără aviz de angajare și fără documente cu care să probeze calificarea sau experiența în activitate, necesare ocupării unui loc de muncă * măsurile inițiate de Guvern vizează, de asemenea, protecția persoanelor cu dizabilități și a persoanelor vârstnice dependente

 

Măsuri deosebit de importante, care vizează angajatorii, inițiate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și adoptate de Guvern, în contextul conflictului armat din Ucraina: protecția persoanelor cu dizabilități și a persoanelor vârstnice dependente și flexibilizarea accesului pe piața muncii a lucrătorilor ucraineni.

Potrivit unui comunicat dat publicității zilele trecute, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență în vederea instituirii unor măsuri de sprijin și asistență umanitară, document care include și prevederi din sfera de competență a Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).

Astfel, persoanele cu dizabilități, însoțite sau neînsoțite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și intră în România, pot beneficia, la cerere, de serviciile sociale acordate în toate tipurile de centre rezidențiale pentru persoane adulte cu handicap, respectiv locuințe protejate, centre pentru viață independentă, centre de abilitare și reabilitare, centre de îngrijire și asistență sau în centre respiro/centre de criză.

De asemenea, persoanele vârstnice cu mobilitate redusă sau aflate în situație de dependență, care provin din zona conflictului armat, beneficiază, la cerere, de serviciile sociale în conformitate cu legislația privind asistența socială a persoanelor vârstnice.

 

Ucraineni pot fi angajați fără aviz de angajare și fără acte doveditoare privitoare la calificări

MMSS propune, de asemenea, soluții pentru facilitarea accesului cetățenilor ucraineni pe piața muncii din România, prin  crearea cadrului necesar pentru ca aceștia să-și poată asigura o sursă de venit din munca prestată.

Astfel, MMSS a inițiat flexibilizarea procedurilor administrative referitoare la acordarea dreptului de ședere și de muncă pe teritoriul României, având în vedere faptul că, dat fiind contextul în care aceștia sunt nevoiți să părăsească teritoriul Ucrainei, nu au posibilitatea să solicite viză de la misiunile diplomatice ale României în Ucraina și nu dețin asupra lor diplomele de studii/certificatele de calificare într-o anumită profesie.

Cetățenii ucraineni care intră legal pe teritoriul României și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare prevăzut de OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Documentul adoptat de Guvern vine și în sprijinul cetățenilor ucraineni care nu dețin documente cu care să probeze calificarea sau experiența în activitate, necesare ocupării unui loc de muncă. Ei se vor putea angaja în baza unei declarații pe propria răspundere dată angajatorului român, că îndeplinesc condițiile de pregătire profesională și experiență în activitate necesare ocupării postului pe care urmează să fie încadrați în muncă și nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfășoare pe teritoriul României.

Potrivit Serviciului Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul din cadrul MMSS, actul normativ stabilește că încadrarea în muncă a persoanelor care nu dețin documente doveditoare cu privire la calificări și experiență se face cu respectarea prevederilor din Codul Muncii, în ceea ce privește verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale și personale ale persoanei care solicită angajarea, respectiv stabilirea unei perioade de probă pentru verificarea aptitudinilor salariatului la încheierea contractului individual de muncă. Această prevedere nu se aplică și cetățenilor ucraineni care doresc să exercite în România, în mod independent sau ca salariat, o profesie reglementată de legea română.

Mai trebuie precizat faptul că cetățenii ucrainieni pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, precum și de protecție în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, în condițiile prevăzute de lege pentru cetățenii români, cu condiția înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Prevederile Ordonanței de Urgență aprobată de Guvern vizează cetățenii ucraineni și pot fi aplicate persoanelor de alte naționalități doar în condițiile respectării Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, prin Inspectoratul General pentru Imigrări, precizează sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro