Această reformă, anunţată în aprilie la Kiev, urmează să fie examinată de experţii "Comisiei de la Veneţia", un organism consultativ al Consiliului Europei însărcinat cu asistarea ţărilor în tranziţie pentru asigurarea statului de drept. Comisia urmează să-şi prezinte avizul "în câteva săptămâni", a precizat un purtător de cuvânt al Consiliului Europei.
Prin intermediul acestui proiect, "autorităţile locale şi regionale vor obţine atribuţii importante", ceea ce va permite Ucrainei "să construiască un sistem de bună guvernanţă" şi "să devină o ţară cu adevărat europeană", a subliniat Groisman în cursul unei conferinţe de presă la sediul Consiliului Europei, la Strasbourg.
Reforma, menită detensionării conflictelor cu rebelii proruşi din estul ţării, prevede alegerea guvernatorilor de către aleşii locali, care, în prezent, sunt numiţi de puterea centrală de la Kiev, şi o utilizare mai largă a limbii ruse în instituţiile de învăţământ şi în întreprinderi.
Dar descentralizarea prevăzută nu va merge până la crearea unei structuri federale solicitate de Rusia, un mijloc, potrivit unor observatori, de a-şi păstra influenţa în estul rusofon, în contextul unei apropieri de UE.