"Poliţia Română". Aşa este supranumit virusul care i-a provocat lui Marcel Datcu un atac de panică, împingându-l la crimă şi suicid. În fapt, după ce a navigat pe internet, cel mai probabil pe un site dedicat adulţilor, bărbatul de 37 de ani şi-a virusat calculatorul, pe monitor apărându-i un mesaj semnat de Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatizate din cadrul Ministerului de Interne, mesaj prin care era avertizat că riscă până la 11 ani de puşcărie dacă nu achită o amendă de 70.000 lei. Se pare că panica a pus stăpânire pe fostul agent de pază şi, îngrozit de perspectiva unei vieţi după gratii, a găsit ca unică soluţie sinuciderea. Chiar în biletul lăsat înainte de a-şi pune ştreangul de gât, Marcel a scris despre mesajul primit şi despre faptul că nu vrea ca fiul său, Nicuşor, să rămână să se chinuie în urma lui, astfel că l-a ucis şi pe el. După cum ne-a declarat procurorul criminalist Mircea Ciutac, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, sinucigaşul a scris clar că a intrat pe internet şi a primit înştiinţare de la Poliţie că trebuie să facă puşcărie şi să plătească amendă. Marcel şi-a cerut şi iertare pentru gestul ce urma să îl facă. "Nu mi se pare normal ce am făcut. Îmi cer iertare de la toţi. Am primit atenţionare că am de plată 70.000 de lei sau fac 11 ani de puşcărie. Nu vreau ca Nicuşor să rămână să sufere în urma mea. Eu nu suport să fac puşcărie. Nu suport!", a scris bărbatul în biletul de adio, potrivit anchetatorilor, se arată pe Mediafax. Pe ce site-uri a intrat localnicul din Movila Miresii şi de unde venise mesajul care a dus la moarte rămâne de stabilit, anchetatorii urmând să analizeze datele stocate în memoria calculatorului.
Ieri, la Serviciul de Medicină Legală a fost efectuată necropsia celor două cadavre, stabilindu-se că cel mic nu suferise alte leziuni, decât cele specifice spânzurării. "S-a stabilit că cei doi au murit în urma asfixiei prin spânzurare, alte leziuni nu au fost. Alcoolemia era zero", a precizat şeful SML Brăila, dr. Gina Ilie.
Reamintim faptul că miercuri, bărbatul de 37 de ani, Marcel Datcu, a fost găsit spânzurat de grindă, cu Nicuşor, băiatul de 4 ani în braţe, spânzurat şi el. Dimineaţă, şi-a dus copilaşul cel mic la grădiniţă, însă la întoarcere Marcel şi-a pierdut minţile şi şi-a ştrangulat băiatul cu o funie, apoi şi-a luat şi el viaţa. Cei doi au fost găsiţi fără suflare, în propria casă, de copilul mai mare, care venise de la şcoală.
Cât de agresiv este virusul "Poliţia Română"
Virusul ICEPOL, supranumit "Poliţia Română" - arată specialiştii în domeniu -, face să apară pe pagină o grămadă de acuzaţii false şi foloseşte imaginea mai multor instituţii române (de la preşedintele Traian Băsescu până la servicii din cadrul Ministerului de Afaceri Interne). Scopul autorilor acestui virus este de a păcăli victimele să plătească aşa-zise amenzi, furnizând hacker-ilor numărul cardului şi codul PIN. Virusul este foarte agresiv: în afară de acea pagină full-screen, victima nu poate accesa nimic. Potrivit presei centrale, specialiştii Diviziei de Investigare a Criminalităţii Cibernetice din cadrul Bitdefender au analizat imaginile preluate de pe un server folosit de escroci pentru a distribui virusul ICEPOL. Serverul localizat în Bucureşti a fost identificat şi dezafectat de Inspectoratul General al Poliţiei Române. Rezultatele investigaţiei sunt şocante: în perioada 1 mai - 26 septembrie 2013, virusul "Poliţia Română", distribuit de centrul de control din România, a fost instalat cu succes pe 267.786 de calculatoare, dintre care 8.881 erau localizate în România. Suma totală obţinută de escroci în perioada studiată se ridica la 158.376 de unităţi monetare - cel mai probabil dolari americani. Cei mai mulţi bani au provenit din Statele Unite ale Americii - 32.176 de dolari, iar din România câştigurile s-au ridicat la aproximativ 2.500 de dolari.
Specialiştii îi sfătuiesc pe utilizatori să-şi protejeze computerele cu un program antivirus pentru a nu cădea în capcanele unor astfel de softuri.