Ucis de explozia unui proiectil | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ucis de explozia unui proiectil

* explozia s-a produs din cauza folosirii unui aparat de sudură în apropierea bombei ce părea inofensivă * este primul incident de acest gen petrecut în judeţul Brăila, după terminarea războiului

Un proiectil provenit din timpul războiului, ce fusese folosit zeci de ani ca unealtă pentru diferite treburi gospodăreşti, a explodat, duminică dimineaţă, ucigând un tânăr de doar 34 de ani. Din informaţiile culese de poliţiştii care anchetează cazul, Ionel Mangiurea încerca, ieri, în jurul orei 9.00, să sudeze un baros, în atelierul din curtea locuinţei sale. În apropiere se afla proiectilul, iar căldura generată de aparatul de sudură a provocat explozia care l-a rănit grav pe tânărul imprudent. Acesta a fost transportat la spital, însă medicii n-au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.
Maiorul Ştefan Stoian, ofiţerul de relaţii publice al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila, ne-a declarat, ieri, că este primul accident de acest gen petrecut pe raza judeţului nostru, după cel de-al doilea război mondial. "Până acum nu s-a mai întâmplat, în Brăila, ca un proiectil rămas din timpul războiului să facă explozie, provocând victime omeneşti. Din câte am înţeles, a fost vorba despre un proiectil de calibru 76 sau 85 mm pe care tânărul îl avea de la bunicul său. E posibil să nu fi avut focos, dacă încărcătura nu s-a iniţiat prin lovire, în toţi aceşti ani. De asemenea, e puţin probabil ca încărcătura explozivă să fi fost pe bază de TNT, deoarece acesta nu se activează la foc, ci doar mecanic, prin capsă pirotehnică", ne-a explicat maiorul Stoian. Cert este că, aşa cum au avertizat cei de ISU în repetate rânduri, folosirea unor elemente de muniţie ca unelte este strict interzisă, chiar dacă acestea par a fi inofensive. Totodată, este interzisă aruncarea unor asemenea bombe pe foc sau vânzarea lor la centrele de colectare fier vechi. Singurul lucru indicat, în cazul descoperirii unor astfel de materiale, este anunţarea imediată a autorităţilor, la numărul 112, pentru ca zona să poată fi asanată în condiţii de siguranţă. În judeţul Brăila, care a făcut parte, în timpul războiului, din linia de fortificaţii Galaţi - Nămoloasa - Focşani, încă se mai găsesc, anual, sute de elemente de muniţie neexplodate. În general, acestea ies la iveală în timpul executării arăturilor pe câmp sau când se sapă fundaţii pentru locuinţe. Specialiştii protecţiei civile din cadrul "ISU" Dunărea Brăila distrug, trimestrial, zeci de elemente de muniţie descoperite pe raza judeţului nostru. Vechile bombe sunt distruse prin detonare controlată, în poligonul de la Muchea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro