Mergi la conţinutul principal
Ucigaşul Tofan - 26 de ani închisoare

A ucis şi tranşat trupul unei femei

bărbatul din Galaţi care i-a luat viaţa unei brăilence şi a tranşat trupul neînsufleţit a primit o pedeapsă exemplară la Tribunalul Galaţi • inculpatul Tofan Vasile a fost condamnat la o pedeapsă de 25 ani închisoare pentru infracţiunea de omor calificat şi 3 ani închisoare pentru «profanare de cadavre» • la pedeapsa cea mai grea, de 25 de ani închisoare, s-a aplicat un spor de 1 an închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 26 ani închisoare • Tofan a fost obligat la plata de daune morale de aproape 300.000 euro • sentinţa nu este defintivă, astfel că ucigaşul a formulat deja apel • în luna iunie, gălăţeanul de 75 de ani a ucis-o cu bestialitate pe brăileanca Dumitra P., apoi i-a tranşat trupul şi l-a aruncat pe centura din Galaţi • femeia care a avut ghinionul de a-l cunoaşte pe Tofan a fost lovită de 15 ori cu un cuţit de bucătărie şi nu a avut nicio şansă, după cum au stabilit anchetatorii

 

Crimă sadică. 26 de ani închisoare pentru gălăţeanul care a transformat în realitate un film horror. Măcel în apartament, ploaie de lovituri cu un cuţit asupra unei femei, bălţi de sânge, cadavru tranşat, pus în saci şi aruncat pe drumul de centură. Acesta este scenariul filmului de groază care, din nefericire, chiar a fost pus în “scenă” de un monstru, în vara anului trecut. O brăileancă de 67 de ani a avut neşansa de a-l cunoaşte pe Vasile Tofan, un bărbat de 75 de ani, care avea să îi aducă sfârşitul. De la o ceartă banală, femeia care îl cunoştea pe bărbatul din Galaţi de câteva luni, a ajuns să fie efectiv tăiată în bucăţi cu cuţitul. În luna iunie a anului trecut, femeia din Brăila a fost dată dispărută de familie, numai că, la scurt timp, s-a făcut o descoperire macabră. Trupul tranşat a fost descoperit de poliţişti pe marginea drumului de centură din Galaţi, în vegetaţia de lângă gardul cimitirului “Sf. Lazăr”. Anchetatorii au stabilit că era vorba chiar despre Dumitra P., femeia dacă dispărută.

 

Judecat pentru omor şi condamnat

 

Suspectul de crimă, Vasile Tofan, a fost depistat de poliţişti şi trimis în spatele gratiilor. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru infracţiunile de omor calificat şi profanare de cadavre. Sărbătorile de iarnă au venit cu veşti neplăcute pentru cel în cauză. La data de 30 decembrie 2019, Tofan şi-a primit sentinţa la Tribunalul Galaţi, unde a fost înregistrat dosarul. Şi a primit ceea ce merita: 26 de ani închisoare. “Condamnă pe inculpatul Tofan Vasile la o pedeapsă de 25 ani închisoare pentru infracţiunea de «omor calificat» (faptă comisă la data de 16.06.2019). Aplică inculpatului Tofan Vasile pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 C.p. pe o perioadă de 5 ani. (...) Condamnă pe inculpatul Tofan Vasile la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru infracţiunea de «profanare de cadavre» (faptă comisă la data de 16.06.2019). Contopeşte pedepsele aplicate, astfel, la pedeapsa cea mai grea de 25 ani închisoare se va adăuga un spor de 1/3 din totalul celeilalte pedepse, respectiv de 1 an închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 26 ani închisoare. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii (20.06.2019 - până la data de 21.06.2019) şi a arestării preventive, începând cu data de 21.06.2019 la zi. Menţine măsura preventivă a arestului preventiv luată faţă de inculpatul Tofan Vasile. Dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul Tofan Vasile, în vederea introducerii profilului său genetic în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare (S.N.D.G.J.). Admite în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile P.V. şi P.C. şi obligă pe inculpat la plata către aceştia a sumei de 140.000 euro/fiecare parte civilă (echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii), cu titlu de daune morale. Menţine măsura asiguratorie luată asupra bunurilor inculpatului, măsură dispusă la data de 07.08.2019 prin ordonanţa Parchetului de pe lângăTribunalul Galaţi. Obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum total de 9.800 lei din care suma de 8.900 lei, aferentă fazei de urmărire penală”, este soluţia pronunţată de Tribunalul Galaţi, înainte de Revelion.

Inculpatul a formulat deja apel împotriva sentinţei primei instanţe, dosarul urmând să ajungă la Curtea de Apel Galaţi.

 

Femeie ucisă cu 15 lovituri de cuţit, apoi tranşată

 

Detalii şocante privind modul de comitere a crimei din apartament au fost prezentate în rechizitoriul procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. Într-un moment de furie, inculpatul Tofan Vasile a ucis-o pe brăileanca Dumitra P. cu 15 lovituri de cuţit, apoi i-a tranşat trupul în baie şi l-a pus în saci, după care l-a aruncat pe centura din Galaţi. După cum au stabilit anchetatorii, gălăţeanul de 75 de ani era cunoscut ca un om violent, el fiind părăsit de soţie şi fiu cu ani în urmă. Din anul 2011, de la moartea soţiei sale, inculpatul a abordat un stil de viaţă indecent. Pensionarul intra în relaţii cu femei cunoscute în diferite localuri.

Bărbatul a cunoscut-o pe brăileanca de 67 de ani într-un local din Galaţi. În primele 4-5 luni ale relaţiei dintre victimă şi inculpat, aceştia se vedeau rar şi de obicei în prezenţa surorii victimei şi a unui amic.

După cum au stabilit procurorii, la jumătate lunii iunie 2019, pe data de 16, la domiciliul inculpatului a venit victima, iar prima parte a zilei a decurs normal. Victima şi inculpatul au stat la masă, au consumat băuturi alcoolice, au dormit, s-au uitat la televizor şi au discutat. La un moment dat, între victimă şi bărbat s-a pornit o discuţie în cadrul căreia s-a vorbit despre relaţii anterioare. După cum arată procurorul, inculpatul a susţinut că, în acele momente, victima ar fi făcut anumite afirmaţii denigratoare la adresa lui. Inculpatul a fost deranjat atât de tare încât a luat un cuţit din bucătărie şi s-a întors în sufragerie, apoi i-a aplicat victimei o lovitură în zona apendicelui. În zadar a încercat femeia să scape de atacul bărbatului. Ea s-a refugiat în bucătărie, însă inculpatul a urmărit-o cu cuţitul în mână. “În timp ce femeia era cu spatele, bărbatul a ridicat cuţitul şi i-a aplicat 3 lovituri consecutive în zona cefei. Victima a căzut, însă inculpatul a continuat să îi aplice lovituri cu cuţitul în zona gâtului. El a urmărit secţionarea carotidei, aplicându-i cele trei lovituri pe o porţiune de aproximativ 3-4 centimetri în jurul carotidei. Victima s-a zbătut încercând să scape, astfel că inculpatul nu a reuşit să secţioneze complet artera carotidă. Victima a continuat să se împotrivească cu mişcări disperate şi a reuşit să se târască până în holul apartamentului, ea gesticulând cu mâinile pentru a se apăra. Inculpatul a mai aplicat 4 lovituri cu cuţitul, două dintre acestea extrem de puternice, fiind aplicate în zona superioară a toracelui şi perforând plămânul. Aceste lovituri au cauzat o hemoragie puternică şi au condus la neutralizarea victimei. Femeia a încetat să mai opună rezistenţă şi a intrat în stare de şoc, ea fiind slăbită din cauza hemoragiei”, au stabilit procurorii.

După cum au stabilit anchetatorii, inculpatul s-a asigurat că victima nu mai poate mişca şi apoi a plecat spre garajul din apropiere pentru a lua saci şi nişte sacoşe. S-a întors în apartament, apoi a luat victima şi a târât-o în baie, aşezând trupul acesteia în cadă. În urma anchetei efectuate la faţa locului s-a stabilit că inculpatul a secţionat trupul femeii, leziunile provocând o hemoragie masivă, ceea ce a dus efectiv la decesul victimei. Ucigaşul a împachetat apoi bucăţi din trupul femeii în două colete separate, respectiv într-un sac menajer şi o sacoşă de rafie. Ulterior, inculpatul a cărat pe rând coletele şi le-a depozitat în autoturismul său parcat în garaj, după care s-a deplasat pe către drumul de centură al oraşului şi a oprit în dreptul Cimitirului “Sf. Lazăr”. El a abandonat în şanţul colector bucăţile din cadavrul victimei.

Potrivit anchetatorilor după ce a scos cadavrul depesat din casă, inculpatul a curăţat holul apartamentului şi baia, apoi a strâns hainele şi toate obiectele personale ale victimei şi le-a pus într-o pungă, pe care apoi a aruncat-o

Ucigaşul Tofan a mers apoi în judeţul Bacău, localitatea Fântânele, după cum arăta presa gălăţeană, unde are o casă. Bărbatul nu îi răspundea fiului său la telefon, astfel că, la data de 19 iunie, acesta a mers la locuinţa familiei din judeţul Bacău. Aici l-a găsit pe inculpat, într-o stare avansată de ebrietate. Tofan  i-a povestit propriului fiu despre faptele comise în cursul zilei de duminică, astfel că martorul a apelat numărul de urgenţă 112 şi a relatat cele povestite de tatăl său. Inculpatul a fost preluat de poliţişti şi dus în spatele gratiilor.

Familia brăilencei a făcut reclamaţie la Poliţie şi a sesizat dispariţia acesteia. Sora sa îşi făcea griji pentru că nu reuşise în week-end-ul de 15/16 iunie să o găsească la telefon. Din păcate, brăileanca dispărută a fost găsită fără viaţă.

După ce procurorul a dispus trimiterea în judecată a inculpatului acuzat de omor, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Galaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro