Mergi la conţinutul principal
Un ordin de protecţie cerut prea târziu

Ucisă de propriul fiu

un incident violent, care avea să ducă la moartea unei femei de 67 de ani, mamă a patru băieţi, s-a produs în localitatea Chiscani şi a şocat întreaga comunitate • în urmă cu o săptămână, unul dintre fii, Marian Başa zis “Bulă”, de 42 de ani, individ cu antecedente penale, şi-a lovit mama cu pumnii, picioarele şi chiar cu un scaun • în primă fază, femeia a scăpat cu viaţă, însă avea răni grave care i-au adus în final sfârşitul • s-a stins în spital duminică, 13 ianuarie, medicii fiind încă de la început rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire • fiul acuzat de omor s-a făcut nevăzut după ce şi-a bătut crunt mama şi este căutat şi acum de poliţişti • culmea, faţă de el, poliţiştii emiseseră deja un ordin de protecţie provizoriu, chiar în ziua în care acesta i-a dat mamei “bătaia soră cu moartea”

 

Ucigaş de mamă la Chiscani. O bătrână de 67 de ani a primit o bătaie soră cu moartea chiar de la fiul său, Marian Başa, zis “Bulă”, de 42 de ani, un individ cu antecedente penale, care este acum căutat de poliţişti. Femeia şi-a dat sfârşitul la spital duminică, 13 ianuarie, în urma leziunilor grave suferite. Oricum medicii erau rezervaţi în privinţa şanselor ei de supravieţuire. Altercaţia sângeroasă s-a produs în urmă cu o săptămână, chiar în locuinţa comună din Chiscani, unde stăteau mama şi fiii. Faţă de individul violent s-a emis un ordin de protecţie provizoriu de către poliţişti, chiar după comiterea agresiunii, bărbatul fiind obligat să stea la distanţă de mama sa. Din păcate însă, ordinul a fost cerut prea târziu, căci femeia nu a mai scăpat cu viaţă. Fiul este acum acuzat de infracţiunea de omor.

 

Poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, sub coordonarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Mircea Ciutac, sunt cei care desfăşoară ancheta în acest caz. Se fac razii de amploare pe raza judeţului, atât în localitatea Chiscani cât şi zonele limitrofe, poliţiştii încercând să dea cât mai repede de urma criminalului. Cu siguranţă, zilele de libertate ale acestuia se apropie de final. Potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii IPJ Brăila, în noaptea de 6 ianuarie 2019, în jurul orei 00.00, poliţiştii au fost sesizaţi de un bărbat din Chiscani despre faptul că fratele său de 42 de ani a agresat-o pe mama lor de 67 de ani. Poliţiştii s-au deplasat imediat la faţa locului, femeia bătută crunt fiind preluată de ambulanţă şi transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Din primele date, se pare că altercaţia s-a produs din cauza consumului de alcool şi pe fondul unui conflict spontan. Fiul şi-a lovit mama cu pumnii, picioarele şi chiar cu un scaun, după cum ne-au transmis surse judiciare.

Victima a ajuns la spital şi a rămas internată până la data de 13 ianuarie, când a survenit decesul acesteia. “În cauză s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de omor în condiţii de violenţă în familie. La acest moment se efectuează activităţi specifice pentru localizarea fiului de 42 de ani”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, subins. de poliţie Laura Belciugan.

Tot de la IPJ ni s-a comunicat şi faptul că, la data de 6 ianuarie, poliţiştii au emis ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, faţă de fiul violent. Ulterior, instanţa a emis ordinul pentru o perioadă de 6 luni. “Admite cererea. Emite ordin de protecţie prin care dispune: obligarea intimatului la păstrarea unei distanţe minime de 500 m faţă de victima –petentă, domiciliată în strada Noianului, localitatea Chiscani, judeţ Brăila, pe o durată de 6 luni de la emiterea prezentului ordin de protecţie. Atrage atenţia intimatului că încălcarea oricărei măsuri dispuse prin prezentul ordin de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti. Obligă intimatul la plata către stat a sumei de 260 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen. Cu drept de apel în termen de 3 zile de la pronunţare. Ordinul de protecţie se va comunica de îndată structurilor Poliţiei Române în a căror rază teritorială se află locuinţa victimei şi a agresorului”, este soluţia pronunţată în şedinţă publică, la data de 10 ianuarie 2019, de către Judecătoria Brăila. După cum se arată pe site-ul instanţei, în această cauză privind ordinul de protecţie reclamantul este Georgeta G. (n.r. - femeia agresată de fiu) şi pârâtul este Marian Başa (n.r. - bărbatul care a ucis-o).

 

Victima, o mamă care şi-a crescut singură patru fii

Localnicii din Chiscani aflaseră despre moartea femeii de 67 de ani şi ştiau că fiul său de 42 de ani este cel care a agresat-o. Oamenii au spus că Georgeta nu mai avea soţ de ani buni şi că îşi crescuse singură cei patru băieţi, acum bărbaţi în toată regula. Familia este destul de amărâtă, membrii acesteia fiind iubitori de alcool. Fiul care şi-a ucis mama, Marian, a mai fost pe la închisoare, după cum ne-a spus un localnic. Victima mai avea un băiat care era imobilizat la pat, pe fondul unor probleme grave de sănătate. “Nu ştiu eu ce s-a întâmplat în casa lor, era o familie mai dezmembrată, săraci. Ea are 4 băieţi, tatăl e mort de mai mulţi ani. Băiatul ăsta, Marian, este penultimul, altul este plecat în alt judeţ din ţară, munceşte pe la Bârlad sau Bacău. Băiatul ăsta, Marian, care cică a omorât-o, ar fi bătut-o. Toţi erau cu şpriţul. Mama le făcea săraca tot ce aveau nevoie. O viaţă grea, ea i-a crescut pe copii singură. Dar ei au mai fost şi la puşcărie. Un fiul îl are la pat, a lucrat pe la Dunăre, la un depozit de lemne, din cauza frigului s-a îmbolnăvit, nu îşi mai poate mişca picioarele. Marian, cel acuzat că a omorât-o, a fugit acum, îl caută poliţiştii”, ne-a spus un localnic din Chiscani.

Oamenii din sat au mai auzit că, iniţial, în seara de 6 ianuarie, altercaţia ar fi izbucnit între doi fii ai victimei, iar mama ar fi vrut să îi liniştească. Din păcate, ea a ajuns să fie bătută crunt, până şi-a dat sfârşitul. Familia victimei a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii.

Surse din rândul anchetatorilor ne-au transmis că victima ar fi fost lovită şi cu un scaun în cap, loviturile fiind extrem de dure. Adevărul va fi stabilit însă după ce anchetatorii îl vor prinde pe “Bulă” şi vor sta de vorbă cu el, în cauză urmând să fie audiaţi şi ceilalţi fii ai femeii ucise.

 

«Bulă» din Chiscani, condamnat pentru că a lovit un consătean fără un picior

Bărbatul din Chiscani care şi-a omorât mama în bătaie a mai avut o condamnare tot pentru o faptă cu violenţă. În mai 2016, Marian Başa, zis “Bulă”, a fost condamnat la o pedeapsă de un an de închisoare, pentru săvârşirea, în urmă cu aproape trei ani, a infracţiunii de loviri sau alte violenţe. “Bulă” l-a lovit cu bestialitate pe un bărbat mai în vârstă decât el, acesta având nevoie de 85-90 de zile de îngrijiri medicale. “Başa a mai fost condamnat pentru infracţiuni comise cu violenţă”, precizau atunci anchetatorii.

Agresiunea s-a consumat în după-amiaza zilei de 13 decembrie 2013, când Vasile P. de 55 de ani, încadrat în grad de handicap accentuat, el având amputat piciorul stâng, a pătruns în curtea consăteanului său Başa, ca să-i reproşeze aspecte legate de dispariţia unui telefon mobil. Potrivit procurorului, între cei doi consăteni a izbucnit un conflict verbal, după care “Bulă”, aflat în stare avansată de ebrietate, l-a atacat pe bărbatul fără picior. Agresorul l-a apucat de haine de Vasile şi l-a tras în camera în care locuieşte, iar acolo i-a aplicat mai multe lovituri cu un topor chiar în piciorul stâng, unde victima avea aplicată o proteză.

Bărbatul lovit cu toporul s-a prăbuşit, iar Başa a continuat să-l lovească, de data aceasta cu picioarele în burtă. După incident, rudele celui cu handicap au apelat numărul pentru urgenţe 112, solicitând un echipaj de ambulanţă. Marian Başa a negat că l-ar fi lovit pe consăteanul său. Procurorul de caz preciza, la finalizarea dosarului penal, că inculpatul a avut o atitudine nesinceră, nu a recunoscut fapta comisă şi a refuzat să colaboreze cu organele de cercetare penală.

Instanţa l-a condamnat totuşi pentru fapta comisă. “Condamnă inculpatul Başa Marian la o pedeapsă de 1 an închisoare pentru săvârşirea la data de 13.12.2013 a infracţiunii de lovire sau alte violenţe, persoană vătămată Vasile P.”, au decis judecătorii în data de 13 mai 2016.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro