Mergi la conţinutul principal

Ucigașul cu coasa. Judecata

* procurorul criminalist din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpatului B. Ilie, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de omor * la data de 13 septembrie, într-o seară de duminică, un bărbat de 32 de ani, tată a doi copii, a murit după ce un vecin de 71 de ani i-a înfipt coasa în inimă și plămâni * atacul de o violență extremă s-a produs chiar la domiciliul bătrânului, acesta încercând se pare să scape de loviturile încasate de la localnicul mult mai tânăr, după cum au arătat anchetatorii * tânărul s-a întâlnit cu septuagenarul la un chioșc, între cei doi fiind discuții în contradictoriu din cauza unei sume de bani care îi dispăruse din buzunar inculpatului

                     

Bătrânul de 71 de ani acuzat de omor, după ce a lovit cu coasa în inimă un consătean de 32 de ani, care intrase peste el în curte ca să îl bată, a fost trimis în judecată de procurori. Doi copii au rămas fără tată, în localitatea Țepeș Vodă, după incidentul sângeros. Tânărul de 32 de ani nu a avut vreo armă albă asupra sa, însă era sub influența alcoolului și l-a urmărit până acasă pe cel care avea să îi aducă moartea. Cei doi s-au luat la ceartă în zona unui chioșc, unde amândoi consumau alcool, motivul fiind o sumă de bani care ar fi dispărut din buzunarul bătrânului. Anchetatorii au stabilit că bătrânul ar fi fost lovit cu pumnii de victimă, astfel că a decis să plece spre casă, fără a riposta, numai că victima l-a urmărit și chiar a intrat în curtea septuagenarului. Acesta nu a mai gândit clar și a dat o lovitură mortală cu coasa, în inimă și plămâni. Victima a fost preluată de ambulanță, însă la scurt timp a murit. Ucigașul a fost reținut de anchetatori și dus de procurori în fața instanței cu propunere de arestare, însă până la urmă nu a ajuns în spatele gratiilor, ci în arest la domiciliu.

 

Judecătorii vor decide pedeapsa pentru septuagenarul care a dat lovitura mortală

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ilie B. pentru infracțiunea de omor. În rechizitoriu se arată cum s-a produs oribila faptă, care ar fi pornit de la o ceartă banală legată de lipsa unei sume de bani. Astfel, la data de 13 septembrie, orele 21.00, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în aceeași zi victima B. I., din localitatea Țepeș Vodă, a fost agresată fizic, fiind lovită cu o coasă de către un consătean. A rezultat decesul victimei, în cauză efectuându-se cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de “omor”.  În continuare, prin ordonanța Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Ilie B.

În cauză s-a reținut că, la data de 13 septembrie, în jurul orelor 19.45, victima de 32 de ani, din localitatea Țepeș Vodă, a fost lovită cu o coasă de către vecinul său, inculpatul de 71 de ani, rezultând decesul victimei. “Din materialul probator administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a rezultat faptul că la data de 13.09.2020, în jurul orelor 19.30, victima B. I. se afla în fața chioșcului în apropierea domiciliului său. La acel chioșc a sosit inculpatul B. I., consăteanul său, persoană cu care în urmă cu ceva timp avusese o discuție în contradictoriu, subiectul acesteia fiind o sumă de bani care îi dispăruse din buzunar inculpatului. Inculpatul și-a comandat 100 ml țuică, consumând-o acolo, iar la plecarea spre domiciliu a fost abordat de victimă, conform relatărilor inculpatului, victima l-ar fi lovit cu pumnul în zona feței, inculpatul plecând în grabă la domiciliu, fără a riposta. În continuare, inculpatul a fost urmărit îndeaproape de victimă, acesta a pătruns după inculpat în curtea celui din urmă, continuând să-l lovească cu pumnii în zona feței, fapt pentru care inculpatul s-a deplasat câțiva metri, către un porumbar, de pe gardul alăturat a luat o coasă care-i aparținea și s-a îndreptat cu aceasta către zona unde se afla victima. Deși inculpatul a declarat că victima se îndrepta în continuare către el pentru a-l agresa fizic cu pumnii, fără a avea vreun alt obiect în mâini, inculpatul i-a aplicat o singură lovitură cu partea metalică a coasei, producându-i victimei o leziune de violență care a început să sângereze abundent. Lovitura aplicată victimei de către inculpat i-a străpuns acestuia din urmă brațul stâng, apoi a pătruns în hemitoracele stâng, interesând cordul și plămânul stâng, lucru din care reiese intensitatea extrem de mare cu care inculpatul i-a aplicat victimei acea lovitură de coasă. Atunci, victima a părăsit curtea inculpatului, a mai parcurs circa 40 m pe partea carosabilă, îndreptându-se spre domiciliul său, însă din cauza rănii sângerânde a căzut pe mijlocul părții carosabile, nemaiputând să se ridice”, au stabilit anchetatorii.

Au fost anunțate Ambulanța și Poliția, cei din urmă au ajuns primii la fața locului, conducându-l pe inculpat la sediul de poliție pentru cercetări. În scurt timp, Ambulanța a sosit la fața locului și medicii au încercat acordarea primului ajutor, apoi victima a fost transportată către spital pentru a-i fi acordate îngrijiri medicale. Pe drumul către unitatea spitalicească, victima B. I. a decedat. Serviciul de Medicină Legală Brăila a formulat concluziile preliminare relative la agresarea victimei, din fișa de constatări preliminare eliberată rezultând că moartea bărbatului a fost violentă și s-a datorat “insuficienței cardio-circulatorii acute, consecința unei plăgi înjunghiate cu traiect transfixiant prin brațul stâng și penetrantă în hemitoracele stâng cu interesarea organelor intratoracice (cord, plămân stâng), cu hemotorax și hemoragie externă masivă”.

Din raportul medico-legal de necropsie eliberat  rezulta că în momentul decesului cadavrul prezenta o alcoolemie de 3,36 grame la mie.

 

Bătrânul acuzat de omor și-a recunoscut fapta

După cum arată procurorul, în ceea ce îl privește pe inculpatul B. Ilie, atât în calitate de suspect, cât și în calitate de inculpat,  acestuia i-au fost aduse la cunoștință drepturile și obligațiile procesuale și a dorit să dea declarație în cauză, în calitate de suspect. El a avut o atitudine sinceră, de recunoaștere a faptei comise. De asemenea, întrucât și inculpatul prezenta urme de violență fizică la nivelul corpului, și acesta a fost examinat medico-legal. După cum se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată, acesta prezenta la nivelul nasului și genunchiului stâng leziuni ce s-au putut produce prin lovire cu corp dur, urmată de cădere pe un plan dur cu suprafață accidentată, la data de 13 septembrie. Medicul legist a stabilit că acesta necesită pentru vindecare 1-2 zile de îngrijiri medicale de la data producerii leziunilor.

Procurorul a stabilit că fapta inculpatului B. Ilie, din localitatea Țepeș Vodă, care la data de 13 septembrie 2020, în jurul orelor 19.45, a lovit cu o coasă pe vecinul său de 32 de ani, rezultând decesul victimei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de omor. “Avându-se în vedere modalitatea de comitere a faptei concrete, respectiv prin pătrunderea victimei în curtea locuinței inculpatului, precum și aplicarea de către victimă a unor lovituri cu pumnul la nivelul feței inculpatului, Parchetul consideră faptul că față de inculpat sunt aplicabile dispozițiile circumstanței atenuante a provocării, potrivit dispozițiilor art. 75 alin. 1  din Codul Penal, la momentul comiterii infracțiunii acesta fiind sub imperiul unei puternice tulburări sau emoții produse de victimă prin acțiunea agresivă avută de aceasta față de inculpat. În prezenta cauză nu subzistă condițiile legale ale cauzei justificative ale legitimei apărări, prevăzute de art. 19 din Codul Penal. (…) Starea fizică a victimei era relativ inaptă unui atac periculos asupra inculpatului; leziunile suferite de inculpat (1-2 zile de îngrijiri medicale) prin acțiunea agresivă avută de victimă împotriva sa sunt dovada clară a urmărilor avute de atacul victimei asupra inculpatului, unele absolut superficiale acesta din urmă având posibilitatea de a adopta orice alt comportament decât acela de a pune mâna pe coasă și de a lovi victima într-o zonă vitală, respectiv în inimă”, arată procurorul de caz.

Nu în ultimul rând, se mai arată în rechizitoriu, este de observat faptul că victima, aflată la limita comei alcoolice, aplicând inculpatului lovituri cu pumnul la nivelul feței, producându-i leziuni superficiale de violență, nu avea nimic în mâini, adică nu avea cuțit, par, topor, furcă, coasă, disproporția fiind vădită în favoarea inculpatului.

Pe parcursul urmăririi penale, a fost audiată concubina victimei, persoană care a rămas să crească doi copii minori, un băiat de 9 ani și o fetiță de 6 ani, copii ai cărui tată era victima B.I., din declarația acesteia rezultând faptul că se constituie parte civilă în procesul penal împotriva inculpatului B. Ilie cu suma de 100.000 euro reprezentând prejudiciul material și cel moral suferit în urma decesului victimei. Contravaloarea asistenței medicale de care a beneficiat victima urmare a agresiunii ce face obiectul prezentului dosar penal este în sumă de 862,90 lei, sumă cu care Serviciul de Ambulanță Județean Brăila se constituie parte civilă în cauză.

Prin ordonanța din data de 14 septembrie a Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila s-a dispus luarea față de inculpatul B. Ilie a măsurii reținerii sale pentru o perioadă de 24 ore, apoi s-a propus către instanța de judecată arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 zile. Tribunalul Brăila a respins solicitarea Parchetului, dispunând însă față de inculpatul B. Ilie măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru 30 zile, începând cu data de 14 septembrie. Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a formulat contestație împotriva încheierii prin care s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, însă prin încheierea din data de 18 septembrie a Curții de Apel Galați contestația a fost respinsă. La data de 5 octombrie, procurorul a solicitat instanței de judecată prelungirea măsurii preventive a arestului la domiciliu al inculpatului, aceasta fiind admisă.

Mai departe, instanța va decide pedeapsa pe care o merită bătrânul de 71 de ani din localitatea Țepeș Vodă.       

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro