Ucigașii de pisici | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Noi sesizări din zona Dorobanți cu Gării

Ucigașii de pisici

într-o altă sesizare transmisă redacției, în luna octombrie, brăileni din zona blocurilor 5 A și 5 B de la intersecția Bulevardului Dorobanților cu strada Gării, susțin că se continuă maltratarea și uciderea pisicilor • în august, oamenii din zonă au găsit o pisică moartă și au cerut ajutorul polițiștilor, iar cinci pui au fost salvați după intervenția polițiștilor de la Biroul pentru Protecția Animalelor • într-o nouă reclamație, o brăileancă susține că pisicile sunt în continuare ucise, fie prin otrăvire, fie de către câini pe care un bărbat îi lasă liberi în stradă și Poliția nu îi face nimic • Inspectoratul de Poliție Județean Brăila susține că în cazul pisicii moarte nu ar fi existat date că a fost fost otrăvită • totodată, polițiștii ne-au informat că s-au aplicat sancțiuni în mod repetat acelui individ care lasă animalele nesupravegheate

 

Uciderea pisicilor din zona Dorobanți cu Gării continuă! În octombrie, o nouă sesizare a fost transmisă redacției, iar locatarii din zona blocurilor 5 A și 5 B de la intersecția Dorobanți cu Gării susțin că se continuă maltratarea și uciderea pisicilor, fiind convinși că multe sunt otrăvite, chiar dacă Poliția nu a reușit să stabilească, cu exactitate, acest aspect. Mai mult, oamenii se plâng și de niște haite de câini periculoși, care sunt lăsate noaptea în stradă, tocmai pentru a ucide pisici. Reamintim că, în august, cetățenii din zonă au găsit o pisică moartă și au cerut ajutorul polițiștilor, iar cinci pui au fost salvați după intervenția  Biroului pentru Protecția Animalelor. “În continuare pisicile sunt omorâte, fie otrăvite, fie vine un bărbat cu câini în timpul nopții, la ora 3.00 - 4.00, și le omoară. Poliția vrea înregistrare, video, poze, nu am așa ceva. Poliția trebuie să se ocupe, dar nu se face nimic”, ne-a transmis recent o brăileancă. Oamenii susțin că este vorba despre un bărbat de pe strada Ștefan cel Mare care are în curte mai mulți câini, dar poliția nu poate face percheziții, întrucât nu vine cu mandat.

Totuși, de la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila ni s-au dat mai multe informații privind aspectele sesizate de cititori.

 

Nu sunt semne că pisica găsită moartă, în august, ar fi fost otrăvită

Reamintim că, în dimineața zilei de 25 august, în jurul orei 10:10, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au fost sesizați cu privire la faptul că mai multe pisici din zona intersecției Bulevardului Dorobanților cu strada Gării ar fi fost otrăvite. Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au identificat în zonă o singură pisică decedată, ce a fost ridicată de SUPAGL Brăila în vederea neutralizării cadavrului conform normelor legale în vigoare.

Recent, redactorii noștri au transmis o nouă solicitare la IPJ Brăila, în condițiile în care oamenii din zona menționată ne-au transmis noi sesizări prin care anunță că se ucid animalele.

În răspunsul transmis de la Biroul Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean Brăila se arată că la nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor au fost înregistrate un număr de trei lucrări generale în care a fost reclamat abandonul sau decesul unor pui de pisică în zona intersecției Bulevardului Dorobanților cu strada Gării. “În urma activităților desfășurate, polițiștii nu au identificat aspecte care să conducă la concluzia că animalele au fost abandonate cu intenție de vreo persoană și, de asemenea, nu au fost constatate aspecte care să conducă la concluzia că pisica în cauză a decedat ca urmare a unei acțiuni rău intenționate a vreunei persoane și nu ca urmare a unei cauze naturale. Referitor la reclamația formulată în data de 25.08.2022, de către o femeie prin Apel de Urgență 112, cu privire la faptul că pe domeniul public, în fața unui imobil situat pe Bulevardul Dorobanților, a găsit un pui de pisică decedat, precizăm faptul că polițiștii au efectuat verificări în cadrul unei lucrări generale. În urma verificărilor efectuate, inclusiv relaționare cu medicul veterinar din cadrul unui cabinetul veterinar, unde pisica a fost examinată în urma transportării la această unitate de către apelantă, nu au fost constatate aspecte care să conducă la concluzia că animalul în cauză a decedat ca urmare a unei acțiuni rău intenționate a vreunei persoanei și nu ca urmare a unei cauze naturale (boli infecțioase)”,

au transmis polițiștii brăileni.

 

Atacul câinilor din stradă

Referitor la acuzațiile cu privire la câinii care ar fi lăsați liberi în stradă, ceea ce reprezintă un pericol atât pentru oameni, cât și pentru alte animale mai mici, respectiv pisici, polițiștii ne-au transmis că au fost aplicate mai multe sancțiuni. “Referitor la faptul că un bărbat ce locuiește pe str. Ștefan cel Mare ar lăsa câinii liberi în timpul nopții, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au avut în lucru un număr de 3 lucrări generale și un număr de 4 petiții. În urma activităților desfășurate, a fost identificat un bărbat căruia polițiștii i-au aplicat un număr de 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 11.900 lei. Actualmente, la nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor se află în lucru două petiții prin care se reclamă faptul că, de la un imobil situat pe strada Ștefan cel Mare, din municipiu, mai mulți câini sunt lăsați liberi pe stradă în timpul nopții de către proprietar”, se arată în răspunsul transmis de la IPJ Brăila. Întrebarea este dacă individul a și plătit amenzile!

Polițiștii au mai transmis și prevederile legale pentru deținătorii de câini și sancțiunile prevăzute în cazul unui atac canin. Astfel, după cum arată polițiștii, neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul sau deținătorul temporar al câinelui, dacă fapta s-a soldat cu rănirea sau cu uciderea unui animal domestic conform art. 18, alin.1, lit. a din O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei. “Lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri conform art. 2, punctul 17 din Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convețuire socială, a ordinii și liniștii publice, constituie contravenție  și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei”, mai arată polițiștii.

Totodată, se mai arată în răspunsul IPJ Brăila, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au înștiințat Poliția Locală, D.S.V.S.A și serviciul specializat din cadrul Primăriei Brăila, privind gestionarea câinilor fără stăpân (S.U.P.A.G.L.) pentru a lua măsurile legale conform competențelor ce le revin.

 

Câini ridicați de la un bărbat care îi ținea în condiții improprii

Astfel, la data de 3 august 2022, polițiștii au primit spre soluționare petiția unei femei, înregistrată la nivelul biroului cu nr. 94444 din data de 03.08.2022, iar în urma activităților desfășurate, lucrătorii de poliție au constatat faptul că, la un imobil de pe strada Nicolae Topor, din municipiul Braila, se află tinuți în condiții improprii doi câini de rasă comună, proprietarul neasigurându-le un adăpost corespunzător și posibilitatea de mișcare suficientă conform Legii nr. 205/2004 R privind protecția animalelor. “La data de 16.08.2022, lucrătorii de poliție au emis un Ordin de plasare a animalului în adăpost, ocazie cu care au fost ridicate două exemplare canine de rasă comună, acestea fiind plasate în adăpostul unei asociații de profil din orașul Însurăței”, mai arată polițiștii.

De asemenea polițiștii din cadrul Biroului Pentru Protecția Animalelor, pot fi contactați pe rețeaua de telefonie a I.P.J. Brăila la nr. de tel.0239/606100, cetățenii pot efectua sesizări directe la sediul I.P.J. Brăila – Biroul pentru Protecția Animalelor, din str. Mihail Sebastian nr. 16, sau online pe adresa de e-mail cabinet@br.politiaromana.ro.

 

Atribuțiile polițiștilor de la Biroul pentru Protecția Animalelor

În îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin, arată polițiștii IPJ Brăila, Biroul pentru Protecția Animalelor cooperează cu instituțiile statului și colaborează cu asociațiile neguvernamentale, precum și cu persoane fizice și juridice, în condițiile legii.

Atribuțiile lucrătorilor din cadrul Biroului pentru Protecția animalelor sunt următoarele: intervin cu forțe proprii sau în colaborare cu alte autorități, organizații neguvernamentale/asociații de profil sau alte instituții publice pentru salvarea vieții animalelor aflate în pericol, maltratate sau asupra cărora au fost aplicate rele tratamente; realizează documentări asupra evoluției fenomenului infracțional din domeniul de competență; verifică cereri și sesizări ale cetățenilor, instituțiilor publice sau organizațiilor neguvernamentale referitoare la încălcări ale legislației din domeniul protecției animalelor; realizează intervenții alături de celelalte structuri de poliție și instituții publice cu atribuții în protecția animalelor, la evenimentele din domeniul de competență; colaborează cu instituțiile de stat și private precum și cu organizațiile neguvernamentale cu atribuții în domeniul protecției animelelor, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale comise în domeniul protecției animalelor, conform competențelor”, arată polițiștii.

De asemenea, lucrătorii de poliție din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor, colaborează, în anumite situații, cu medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brăila”, mai explică polițiștii.

 

Cinci adăposturi de câini fără stăpân

În răspunsul IPJ Brăila se mai arată faptul că pe raza județului Brăila sunt înregistrate 5 adăposturi de câini fără stăpân, din care două sunt adăposturi publice ale Unităților Administrativ Teritoriale Brăila și Ianca, iar celelalte trei sunt adăposturi private aparținând asociațiilor cu profil privind protecția animalelor.

Conform prevederilor legale, Laboratoarele Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene efectuează expertize de medicină legală veterinară prin metode de laborator. (…) Pentru efectuarea expertizei medico-legale veterinare se aduce o cerere, formulată în scris, de organul de urmărire penală, se mai arată în răspunsul transmis de la IPJ Brăila, cu privire la autopsierea animalelor în vederea stabilirii cauzei morții.

Astfel, de la începutul anului, lucrătorii de poliție din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au emis un număr de 5 Ordine de Plasare în Adăpost, pentru un număr de 26 de exemplare canine.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro