Mergi la conţinutul principal

Ucigaşul ucigaşului de la Scărlăteşti a fost condamnat

Sentinţă în cazul crimei comise astă-primăvară pe islazul satului Scărlăteşti, comuna Cireşu. Magistraţii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe Costel Matei, în vârstă de 33 de ani, la o pedeapsă de 9 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Aceeaşi instanţă de judecată l-a obligat pe condamnat la plata unor daune morale de 60.000 de lei către fiul celui pe care l-a ucis. Autorul crimei de la Scărlăteşti nu are antecedente penale, însă cel ucis, Stelian Frăţică, de 49 de ani, fusese la rândul său condamnat, în anul 1991, la o pedeapsă de 19 ani închisoare, pentru că luase viaţa unui consătean. Frăţică a ieşit din puşcărie în anul 2005, după care a fost încătuşat din nou, pentru săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu, distrugere şi ameninţare.
Nu în ultimul rând, Tribunalul Brăila a dispus şi prelevarea de probe biologice de la inculpat, în vederea introducerii profilului genetic în SNDGJ (Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare). Autorul omorului are posibilitatea să conteste hotărârea instanţei de judecată, în termn de 10 zile de la comunicare.

Omorât cu bâta

Crima s-a petrecut în ziua de 4 mai 2014 în jurul orei prânzului. Stelică Frăţică, victima, păzea vacile pe islazul satului Scărlăteşti, comuna Cireşu, împreună cu un alt văcar, Ilie Popârlan, în zona numită de localnici "Movila Furnicelu". Între cei doi văcari era o distanţă de aproximativ 150 de metri. La vreo 200 de metri depărtare se afla Claudiu Păcuraru, cioban zilier, care păzea un cârd de oi, precizează procurorul care a coordonat ancheta penală.
În acel moment, martorii oculari l-au văzut venind dinspre sat, pe lângă lanul de rapiţă, pe consăteanul lor Costel Matei, înarmat cu o bâtă "înaltă cât el şi groasă la un capăt". Tam-nisam, Matei s-a îndreptat direct către Frăţică şi, când a ajuns lângă el, l-a lovit cu bâta în cap. Luat prin surprindere, bărbatul a încercat să se apere, ridicând braţul în care ţinea un băţ, dar Matei l-a lovit din nou cu bâta, de data aceasta în zona ochiului, doborându-l la pământ.
Potrivit dosarului de urmărire penală, în acel moment, Costel Matei a continuat să îl lovească cu bâta, în mod repetat, pe bietul Stelică, în zona capului şi pe corp. După ce a încetat să-l mai lovească, agresorul şi-a luat bâta şi s-a dus către sat. Ilie Popârlan, celălalt cioban, care văzuse scena violentă de la 150 de metri, striga cât îl ţineau plămânii, însă Matei i-a răspuns printr-un semn destul de explicit, care semnifica "l-am terminat, l-am omorât". Anchetatorii spun că bâta, "arma crimei", n-a fost găsită niciodată.
După plecarea agresorului, Ilie s-a apropriat de văcarul lovit cu bestialitate şi a observat că era rănit în zona capului, "avea un ochi foarte umflat şi respira greu". El l-a rugat pe celălalt martor la crimă, ciobanul Păcuraru, să sune la salvare, pentru că el nu avea telefon mobil, iar la scurt timp a fost alertată şi poliţia. Aflat în comă, Stelică Frăţică a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, după care, la ora 20:21, a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi - Secţia Neurochirurgie, unde a fost supus unei dificile intervenţii chirurgicale.
A doua zi, la ora 10:35, cu toate eforturile medicilor neurochirurgi, Stelică Frăţică, văcarul de la Scărlăteşti, a decedat în urma loviturilor de bâtă primite. Potrivit raportului întocmit de medicii legişti, moartea victimei s-a datorat "insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă unui traumatism cranio-cerebral cu fracturi de boltă craniană iradiate la bază, hematom subdural acut compresiv de emisfer cerebral stâng, contuzii cerebrale difuze şi de trunchi cerebral".
Costel Matei, autorul crimei de pe islazul satului Scărlăteşti, a fost reţinut pe ordonanţă emisă de procuror în ziua de 5 mai 2014, fiind arestat preventiv a doua zi, pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Audiat fiind, Matei a declarat în faţa procurorului că, de fapt, Frăţică l-ar fi ameninţat cu moartea şi că l-ar fi lovit primul cu băţul peste picior. Afirmaţiile inculpatului nu au fost susţinute cu probe. În plus, martorii audiaţi au declarat că văcarul n-a avut nicio şansă în faţa agresorului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro