Mergi la conţinutul principal

Ucigaşul lui Brot, criminal în Spania

acuzat că l-a ucis cu sânge rece pe Cristian Brot, ba chiar condamnat în primă instanţă la 18 ani închisoare, Pentelie Iulian Mădălin mai are în listă o infracţiune la fel de gravă, comisă în Spania • pe numele brăileanului de 26 de ani a fost emis, în urmă cu un an, un mandat european de arestare, de către autorităţile judiciare spaniole • Pentelie este acuzat de săvârşirea infracţiunii de “Jaf agravat” şi “omor prin imprudenţă” după ce, în ianuarie 2016, brăileanul Mădălin Pentelie împreună cu alţi 3 brăbaţi l-au ucis pe Carlo Claudio Lanfranchi, în propria locuinţă • la IPJ Brăila a ajuns mandatul de arestare provizorie, însă Mădălin nu poate fi trimis în Spania, până nu termină de executat pedepsele din România

 

Dosare grele, cu infracţiuni de omor, pe numele unuia dintre inculpaţii din dosarul “Ucigaşii lui Brot”. Acuzat că l-a ucis pe Cristian Brot, acesta fiind împuşcat cu un pistol letal, în mijlocul străzii, şi condamnat în primă instanţă la 18 ani închisoare, Pentelie Iulian Mădălin este căutat şi pentru o crimă comisă în Spania. Pe numele lui Pentelie s-a emis un mandat european de arestare, însă acuzatul nu poate fi deocamdată extrădat, întrucât trebuie să îşi termine de executat pedepsele aplicate de autorităţile române. Pentelie este acuzat de autorităţile spaniole de săvârşirea infracţiunii de “Jaf agravat” şi “omor prin imprudenţă”, având corespondent în legea penală română infracţiunea de tâlhărie calificată urmată de moartea victimei, victima fiind Carlo Claudio Lanfranchi - italian de 49 de ani stabilit în Spania, un bărbat care ar fi avut “afaceri” cu droguri peste hotare, după cum arată presa spaniolă. Acesta a fost ucis în propria locuinţă, în 2016, după ce atacatorii s-au înţeles în prealabil cu iubita lui Carlo, pe care au convins-o să nu închidă uşa de la terasa locuinţei. În lista celor acuzaţi de omor în Spania se află Enver Cuni, Virgil Claudiu Călinescu, Ştefan Juncanariu şi brăileanul Mădălin Pentelie.

 

Semnalare în Sistemul Informatic Schengen

Autorităţile judiciare spaniole au emis mandat de arestare provizorie, în vara lui 2017, pe numele brăileanului Pentelie Iulian Mădălin, actul fiind trimis la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Mai departe, Curtea de Apel Galaţi a dispus arestarea provizorie a persoanei solicitate - Pentelie Iulian-Mădălin pe o durată de 15 (cincisprezece) zile, în vederea punerii în executare a mandatului european de arestare. Numai că, punerea în executare a mandatului european de arestare pe numele persoanei solicitate s-a amânat până la soluţionarea dosarului penal aflat pe rolul Tribunalului Brăila, fiind vorba despre cel în care Pentelie este acuzat de uciderea lui Cristian Brot.

După cum se arată în mandatul de arestare provizorie emis de autorităţile spaniole, aflat în acest moment la dosarul gros cu acuzaţii penale deschis pe numele lui Pentelie, la data de 8 iunie 2017 s-a emis o semnalare în Sistemul Informatic Schengen în baza mandatului european de arestare emis la data de 2 iunie 2017 de către autorităţile judiciare spaniole, respectiv Juzgado de Instruccion de Orihuela, pe numele persoanei solicitate Pentelie Iulian Mădălin, de 26 de ani, născut în Municipiul Brăila, aflat în stare de arest preventiv în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila. “Semnalarea în sistemul Schengen a avut la bază mandatul de arestare sau hotărârea judecătorească din 1 iunie 2017 pe numele persoanei solicitate, Pentelie Mădălin, pentru săvârşirea infracţiunii de «Jaf agravat» şi «omor prin imprudenţă», având corespondent în legea penală română infracţiunea de «tâlhărie calificată urmată de moartea victimei», prevăzută de art. 233 - 234 şi art. 236 Cod Penal, care se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 18 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.  În fapt, autorităţile judiciare spaniole au reţinut în sarcina persoanei solicitate, Pentelie Iulian Mădălin că pe rolul acestei judecătorii se află dosarul în cadrul căruia se cercetează comiterea unei infracţiuni de asasinat şi a unei infracţiuni de furt cu folosirea forţei. În urma demersurilor realizate s-a ajuns la concluzia că, la data de 25.01.2016 , Enver Cuni, Virgil Claudiu Călinescu, Ştefan Juncanariu şi Mădălin Iulian Pentelie au mers la domiciliul situat pe strada Vicente Blasco Ibanez nr.7, locuinţa 148, urbanizaţia Calas de Campoamor din Orihuela Costa, domiciliu în care locuia Carlo Claudio Lanfranchi, iar în acel moment se afla acolo şi Andra T., aşa că i-au lovit pe ambii şi, după ce l-au omorât pe Carlo Claudio, au sustras diferite obiecte din locuinţa sa”, se arată în documentul emis de autorităţile judiciare spaniole. Se mai precizează faptul că, dl. Carlo Claudio era cetăţean italian care frecventa prostituatele şi, în special, pe o anumită doamnă - Marilena Marcu, cu care începuse o relaţie sentimentală cu puţine zile înainte de comiterea faptei. “Pentru a intra în acel domiciliu se presupunea că domnii  Enver Cuni, Virgil Claudiu Călinescu, Ştefan Juncanariu şi Mădălin Iulian Pentelie conplotaseră cu d-na Andra T. ca aceasta să lase uşa de la terasă deschisă, şi anume uşa de la terasa care dădea către piscină, ca aceştia să poată intra pe acolo. De asemenea, la pregătirea furtului a mai participat şi d-na Simona M., partenera domnului Mădălin, şi care se ocupa cu exercitarea prostituţiei, care îi oferise de câteva ori serviciile sale şi lui Carlo Claudio”, au mai stabilit anchetatorii spanioli.

Se pare că nu era pentru prima dată când se încercase spargerea locuinţei lui Carlo, în scopul comiterii unui furt de amploare. Anchetatorii susţin că Enver Cunt a încercat să efectueze furtul în vara anului 2015, dar nu a reuşit pentru că proprietarul Carlo Claudio a fost avertizat cu privire la acest lucru şi a dispus măsurile adecvate pentru a evita infracţiunea.

 

Cum şi-a găsit moartea Carlo Claudio

Dacă în 2015, italianul Carlo a reuşit să scape, un an mai târziu el avea să îşi găsească sfârşitul, în casa din Spania, asta după ce s-a trezit cu patru indivizi peste el, în miez de noapte, printre aceştia fiind şi brăileanul Pentelie Mădălin. Aceştia au lovit cu putere victima, ba chiar şi pe partenera sa de amor, însă la un moment dat au constatat că italianul nu mai mişcă.

Anchetatorii spanioli au stabilit faptul că, în ziua de 25 ianuarie 2016, în jurul orei 02.00, Enver Cuni, Virgil Claudiu Călinescu, Stelian Juncanariu şi Mădălin Iulian Pentelie s-au prezentat la domiciliul situat pe strada Vicente Blasco Ibanez, în care locuia Carlo Claudio Lanfranchi. Atunci când au intrat în interiorul locuinţei, unde se afla victima împreună cu o altă prostituată cu care începuse o altă relaţie, autorii au început să îl lovească pe Carlo cu scopul ca acesta să le spună unde avea banii şi drogurile. Unul dintre autori - Enver Cunt, i s-a adresat Andrei , fata care era cu Carlo, şi, după ce a bătut-o cu un obiect ascuţit, a scos-o din cameră şi a coborât-o până în sufrageria locuinţei, împreună cu Virgil Claudiu. Restul autorilor au rămas în cameră pentru a-l lovi în continuare pe Carlo Claudio. “După ce l-au bătut o perioadă de timp nedeterminată, autorii au mers în sufragerie, unde se aflau Enger Cuni şi Virgil Claudio, împreună cu Andra, comunicând faptul că italianul Carlo Claudio murise. În continuare, cei patru au furat mai multe obiecte care îi aparţineau lui Carlo Claudio şi au plecat din acel loc. În timpul comiterii faptelor, Virgil Claudiu Călinescu a fumat o ţigară, fiind găsit un chiştoc pe scara interioară a locuinţei pe care s-au găsit şi urme de sânge ce-i îi aparţineau lui Carlo Claudio Lanfranchi şi resturi de ADN care îi aparţineau lui Virgil Călinescu”, se mai arată în actul emis de autorităţile din Spania.

După comiterea faptelor, în ziua următoare, arată anchetatorii, Enver Cuni s-a întors la domiciliul său, în care locuia împreună cu partenera sa, şi-au strâns repede toate lucrurile şi s-au mutat la domiciliul unui amic, care i-a primit să îi ajute să se sustragă de la acţiunea justiţiei, deşi ştiau că erau căutaţi pentru comiterea unei infracţiuni de asasinat. S-a stabilit apoi ca Enver Cuni să se ascundă la fratele celui care îl primise iniţial. Ulterior, fraţii care l-au găzduit, Miroslav şi Svetlomir, l-au ajutat pe Enver Cuni să iasă de pe teritoriul spaniol, acesta plecând în Germania, unde a fost arestat.

La rândul său, Virgil Claudiu Călinescu, după ce a comis aceste fapte, a mers la domiciliul unui cunoscut din Spania şi chiar i-a povestit că omorâse un bărbat. Potrivit anchetatorilor, cu o zi înainte, Virgil îi povestise gazdei sale că avea intenţia de a comite un furt cu încă alte trei persoane, dintre care una îi fusese coleg în închisoare, fiind vorba despre Enver Cuni.

În presa spaniolă au fost prezentate numeroase articole în care se vorbea despre moartea lui Carlo Claudio Lanfranchi, fiind prezentate şi fotografii atât cu cel ucis, cât şi cu locuinţa unde a fost comisă fapta. Jurnaliştii arătau faptul că vestea atacului brutal asupra lui Lanfranchi nu i-a surprins pe locuitorii din Borghetto Lodigiano - Italia, unde locuise anterior cel ucis. Oamenii spuneau că acesta avea o viaţă tulbure şi se ocupa cu traficul de droguri.

 

S-a dispus arestarea dar nu se poate face predarea

Autorităţile spaniole au emis mandatul european de arestare provizorie faţă de Pentelie Iulian Mădălin, constatând că sunt îndeplinite condiţiile impuse de Decizia Cadru a Consiliului Uniunii Europene privind mandatul european de arestare şi procedurile de predare între statele membre şi articolul din legea privind cooperarea judiciară înternaţională în materie penală. S-a arătat că, potrivit legii române, pedeapsa prevăzută pentru fapta comisă de brăileanul Pentelie este mai mare de 5 ani închisoare, iar lăsarea în libertate a persoanei solicitate ar prezenta pericol pentru ordinea publică, având în vedere gravitatea faptelor reţinute în sarcina sa. În baza mandatului emis din Spania, la Curtea de Apel Galaţi s-a dispus, în data de 9 august 2017, arestarea provizorie a numitului Pentelie Iulian Mădălin, aflat deja în stare de arest preventiv în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Brăila, în dosarul 1884/113/2017 al Tribunalului Brăila, pe o perioadă de 30 de zile, cu începere de la data încetării cauzei din acest dosarul penal, în eventualitatea în care persoanei solicitate i s-ar aplica o pedeapsă cu închisoarea, până la executarea acesteia sau a considerării ca executată.

În plus, la data de 18 ianuarie 2018, CA Galaţi a respins cererea formulată de autorităţile judiciare din Spania privind predarea temporară a persoanei solicitate adică a lui Pentelie Iulian Mădălin. De la IPJ Brăila ni s-a comunicat că, într-adevăr, a ajuns mandatul european de arestare, însă ni s-a explicat că acesta a fost depus la dosar şi că nu a putut fi pus în executare, tocmai din cauză că inculpatul este cercetat şi condamnat în altă cauză.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro