Mergi la conţinutul principal

Ucigaşul de mamă. Condamnarea

magistraţii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe inculpatul Başa Marian, zis “Bulă”, la pedeapsa de 25 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor în condiţiile violenţei în familie • în ianuarie 2019, bărbatul de 42 de ani şi-a lovit mama cu o coadă de topor şi un scaun, apoi a sunat la 112 şi a spus că a găsit-o inconştientă şi plină de sânge • în urma cercetărilor efectuate, poliţiştii şi procurorii au stabilit că femeia de 67 de ani fusese agresată chiar de fiul său, Marian Başa • atacul violent a izbucnit după o ceartă pe fondul consumului de alcool • medicii au încercat fără succes să salveze victima ajunsă la spital, care a murit după o săptămână • sentinţa Tribunalului Brăila, pronunţată în luna ianuarie, nu este definitivă

 

«Bulă» din Chiscani i-a luat viaţa propriei mame! A atacat-o în mod violent, în urmă cu un an de zile. El îşi va petrece 25 de ani la închisoare. Tribunalul Brăila s-a pronunţat în dosarul oribilei crime, comise pe fondul violenţei în familie. Ucigaşul a primit o pedeapsă exemplară şi are timp să conştientizeze fapta comisă la un moment de beţie. Oricum, sentinţa nu este definitivă, însă este greu de crezut că la instanţa superioară acesta va primi o pedeapsă mai blândă, ţinând cont de gravitatea faptei comise. În ianuarie 2019, bărbatul de 42 de ani şi-a lovit mama cu o coadă de topor şi un scaun, apoi a sunat la 112 şi a spus că a găsit-o inconştientă şi plină de sânge. Poliţiştii şi procurorii au stabilit că fiul era cel care i-a adus moartea femeii.

 

La data de 16 ianuarie 2020, magistraţii Tribunalului Brăila au dat sentinţa în acest dosar. În cauză nu s-a formulat încă apel, după cum se arată pe site-ul instanţei. Dacă decizia primei instanţe va fi contestată de inculpat, dosarul va ajunge la Curtea de Apel Galaţi şi aici se va decide pedeapsa finală.

Condamnă pe inculpatul Başa Marian la pedeapsa principală de 25 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor în condiţiile violenţei în familie. Aplică inculpatului, pe lângă pedeapsa principală, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor (...), de a comunica direct sau indirect cu membrii de familie ai victimei, pe o durată de 5 ani, după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale a închisorii. Menţine măsura arestării preventive a inculpatului. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii şi arestării preventive de la data de 18.01.2019 la zi. Obligă inculpatul la plata către partea civilă Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila a sumei de 482,54 lei reprezentând daune materiale constând în contravaloarea serviciilor medicale şi de transport acordate victimei. Obligă inculpatul la plata către partea civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a sumei de 10.775,07 lei reprezentând daune materiale constând în contravaloarea serviciilor medicale acordate victimei. (...) Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, au decis judecătorii Tribunalului Brăila.

 

«Mariane nu mai da, că mă omori!»

 

Inculpatul Marian Başa, zis “Bulă”, a fost trimis în judecată de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în vara anului trecut, pentru infracţiunea de omor în condiţii de violenţă în familie. Bărbatul de 42 de ani i-a dat mamei sale o bătaie soră cu moartea, lovind-o cu scaunul şi coada de topor. În ianuarie 2019, Marian Başa, un individ cu antecedente penale, a lovit cu sete şi a încercat apoi să se dea nevinovat. El a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a spus că şi-a găsit mama inconştientă şi plină de sânge. Bătrâna de 67 de ani a ajuns la spital, însă după o săptămână a murit.

După cum au stabilit anchetatorii, altercaţia sângeroasă s-a produs chiar în locuinţa comună din Chiscani, unde stăteau mama - Georgeta G. şi fiii. Poliţiştii au emis ordin de protecţie provizoriu faţă de bărbat, chiar după comiterea agresiunii. Acesta s-a sustras cercetărilor, însă poliţiştii l-au prins şi l-au dus la arest, asta după ce s-a stabilit că “Bulă” este ucigaşul.

Potrivit procurorului, inculpatul avea o conduită constant violentă, fiind anterior condamnat pentru săvârşirea altor infracţiuni ce implică violenţa. În seara de 5 ianuarie 2019, în jurul orei 18.00, inculpatul Başa Marian a venit acasă în stare de ebrietate şi a continuat să consume vin în camera sa. Era împreună cu mama sa căreia a început să îi reproşeze că îi furase o cantitate de carne. Fiul nervos a început să o lovească pe femeie cu un scaun pliant cu cadru metalic şi şezutul din lemn, dar şi cu o coadă de topor lungă de un metru.

Femeia a început să ţipe şi să strige: “Mariane nu mai da, că mă omori!”. 

În zadar a încercat fratele inculpatului să intervină în conflict. El i-a cerut lui Başa să se oprească şi să nu îşi mai lovească mama. Victima s-a refugiat în camera ei, numai că inculpatul a mers după ea şi a continuat să o lovească.

Bărbatul a lovit-o pe victimă cu intermitenţe până în jurul orei 23.00, după care a mers în altă cameră şi a continuat să consume alcool. Aproape de miezul nopţii, inculpatul a apelat serviciul unic de urgenţe şi a spus că, în momentul când a venit acasă, el şi-a găsit mama lovită, inconştientă şi sângerând în zona capului”, se arată în rechizitoriul Parchetului. Victima a fost preluată de ambulanţă şi transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde a rămas internată până la data de 13 ianuarie 2019 când a decedat.

Din raportul medico-legal de necropsie a rezultat  că victima avea 15 leziuni traumatice numai la nivelul capului. Nu prea avea şanse să scape cu viaţă.

Iniţial, faţă de inculpat a fost luată măsura emiterii unui ordin de protecţie, mai ales că, în primă fază, leziunile suferite nu păreau atât de grave.

Ştiind ce a făcut, în ziua următoare, bărbatul a părăsit comuna Chiscani şi a mers într-o localitate din judeţul Ialomiţa, unde fusese angajat anterior ca cioban. După decesul victimei, inculpatul a discutat telefonic cu fraţii săi şi le-a spus că ar fi internat într-un spital din Craiova.

Chiar dacă a recunoscut, pus în faţa probelor, că şi-a lovit mama cu bestialitate, ba chiar i-a adus moartea, inculpatul a încercat să dea vina şi pe un frate de-al său - B.D., spunând că ar fi coautor. Numai că fratele nu avea vreo vină, după cum au stabilit procurorii. Până la data de 18 ianuarie 2019, când inculpatul Başa Marian a fost prins de poliţişti, acesta s-a sustras cercetărilor.

În urma cercetărilor efectuate, procurorul criminalist a stabilit că faptele inculpatului Başa Marian, care în noaptea de 5 spre 6 ianuarie 2019, în intervalul orar 20.00 - 23.00, i-a aplicat mamei sale Georgeta G. lovituri cu pumnii , un scaun pliant şi o coadă de topor, provocându-i un şoc traumatic şi hemoragic (...) întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de omor în condiţii de violenţă în familie. “Bulă” a ajuns la Arest şi tot acolo se află şi acum.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro