Mergi la conţinutul principal

Ucigaşii lui Brot, primul termen de judecată

inculpaţii Iulian Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea, trimişi în judecată pentru infracţiunea de omor, au contestat rechizitoriul procurorului, însă nu au avut sorţi de izbândă • atât prima instanţă, respectiv Tribunalul Brăila, cât şi Curtea de Apel Galaţi, au respins excepţiile invocate privind nelegalitatea rechizitoriului şi a actelor de urmărire penală • verdictul final s-a dat pe 12 ianuarie, când instanţa superioară a spus că judecata poate începe, primul termen fiind stabilit pentru data de 9 februarie

 

Inculpaţii Iulian Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea, trimişi în judecată pentru infracţiunea de omor, ei fiind acuzaţi că l-au ucis cu sânge rece pe Cristian Brot, ar fi vrut să scape de judecată, însă nu prea le-a mers. Aflaţi în spatele gratiilor, cei doi au invocat anumite excepţii, privind nelegalitatea rechizitoriului procurorului, iar asta a ţinut procesul pe loc. Curtea de Apel Galaţi a dat recent verdictul final şi a spus “Start la judecată”, astfel că în dosarul înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila s-a stabilit primul termen pentru data de 9 februarie. Familia care şi-a pierdut fiul în urma incidentului sângeros comis în stradă, din motive stupide, aşteaptă acum ca instanţa să facă dreptate.

Respinge cererile şi excepţiile privind nelegalitatea rechizitoriului şi a actelor de urmărire penală, precum şi a modului de administrare a probelor în cursul urmăririi penale, formulate de inculpaţii Pîtea Florin şi Pentelie Iulian Mădălin. Constată legalitatea rechizitoriului din data de 17.11.2017 al Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, a administrării probelor, precum şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii faţă de inculpaţii trimişi în judecată pentru sâvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă letală fără drept şi omor calificat”, este soluţia dată de Tribunalul Brăila, în luna decembrie. Decizia i-a nemulţumit pe cei doi inculpaţi, care au formulat contestaţie, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galaţi. Şi aici, judecătorii au respins ca nefondate cererile formulate de Pîtea Florin şi Pentelie Iulian Mădălin, decizia finală fiind luată la şedinţa din data de 12 ianuarie.

Procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a stabilit vinovăţia celor doi inculpaţi, iar dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Brăila, la jumătatea lunii noiembrie. Fiind invocate excepţii, procesul nu putea începe, până când instanţa nu dădea verdictul cu privire la acestea.

Oricum, cei doi au primit vestea proastă că nu scapă de judecată, din spatele gratiilor. La jumătatea lunii ianuarie, procurorii au cerut prelungirea măsurii de arest faţă de aceştia.

 

Acuzaţiile procurorilor

Filmul oribilei crime, comise în mijlocul străzii, în luna mai 2017, a fost prezentat în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Înainte de a fi ucis cu sânge rece, Cristian Brot primise mesaje de ameninţare de la Mădălin Pentelie, însă, cel mai sigur, nu s-a gândit că se va ajunge chiar la moarte. El a fost împuşcat cu un pistol letal, furat din locuinţa unui carabinier din Italia.

Reamintim că, la data de 26 mai, s-au tras focuri de armă, în apropierea unei şcoli din municipiu, mai exact la intersecţia străzilor Ardealului cu Ion Ghica (cartier Islaz). Cristian Brot, de 28 de ani, a fost împuşcat, iar medicii s-au chinuit în zadar să îi salveze viaţa, mai ales că gloanţele trase îl ciuruiseră. Asasinii erau doi tineri cunoscuţi de victimă, Florin Pîtea, zis “Pekenia”, şi Mădălin Iulian Pentelie, care, pe fondul unor dispute mai vechi, şi-au pus în gând să îl ucidă pe Brot. L-au executat ziua în amiaza mare, într-o zonă intens circulată, cu un pistol “Beretta” de 9 mm, arma fiind găsită după câteva zile, pe câmp, într-un lan de porumb din zona Cazasu. Mai multe gloanţe l-au nimerit pe tânărul de 28 de ani, iar altele au găurit maşina acestuia. În urma împuşcăturilor repetate, tânărul a suferit leziuni incompatibile cu viaţa.

După cum a stabilit procurorul, cearta dintre Brot şi Mădălin Pentelie ar fi pornit de la o iubită, care a fugit de la unul la altul. Brot şi Pentelie chiar s-au întâlnit anterior, la un hotel, pentru a sta de vorbă, iar Brot l-a pălmuit pe inculpatul Pentelie. Au urmat apoi mesaje cu ameninţări cu moartea de genul: “tu mi-ai dat două palme, eu te las în baltă de sânge”, “consum gloanţele pe tine şi nu meriţi”.

În ziua când avea să se producă măcelul din stradă, 26 mai, inculpaţii au convenit cu victima să se întâlnească în faţa locuinţei lui Pentelie, la intersecţia străzilor Ardealului cu Ion Ghica. În jurul orei 11.30, inculpaţii au mers la întâlnire cu autoturismul Volkswagen Passat, model britanic, aparţinând lui Florin Pîtea aflat la volan. În maşină inculpaţii aveau o sabie/macetă, o toporişcă, un spray iritant lacrimogen, iar în cotiera dintre scaunele din faţă aveau pistolul militar marca “Pietro Beretta Gardone VT”, model 92 FS, calibrul 9 mm, cu încărcător cu capacitate de 15 gloanţe plin. Victima s-a apropiat de portiera din stânga faţă a autoturismului VW Passat şi a lovit cu o baionetă geamul care s-a spart. Din interiorul maşinii, inculpatul Pentelie a reacţionat imediat: a executat 4 focuri de armă către victimă, iar aceasta din urmă a încercat să se îndepărteze. În continuare, inculpatul Pîtea Florin a preluat pistolul şi ambii inculpaţi au coborât din maşină, Pentelie Mădălin având asupra sa toporişca şi spray-ul, iar Pîtea Florin pistolul şi maceta. În timp ce se afla lângă portiera din dreapta faţă a autoturismului, inculpatul Pîtea a mai tras 2 focuri de armă. Victima, Cristian Brot, s-a prăbuşit lângă bordură. Oricum, Pîtea a mai tras 5 focuri de armă în timp ce se deplasa pe stradă. Inculpatul Pentelie a mers apoi la Cristian Brot, iar acesta i-a cerut să nu îl lovească şi a devenit inconştient. S-au tras 11 gloanţe care l-au nimerit pe Brot în zone vitale. A ajuns la spital însă medicii nu au reuşit să îl ţină în viaţă.

După ce au dat atacul mortal, cei doi au fugit din municipiu şi au fost găsiţi, după numai o zi, ascunşi în hornul unei case părăsite din localitatea Surdila Greci. Au fost arestaţi pentru infracţiunea de omor calificat. Judecătorii vor decide pedeapsa pe care o merită.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro