Mergi la conţinutul principal
Curtea de Apel Galaţi a decis:

Ucigaşii lui Brot, pedepse mai mari

aseară, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au dat sentinţa finală faţă de inculpaţii Iulian Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea, cei care au tras cu pistolul şi l-au ucis cu sânge rece pe Cristian Brot • potrivit datelor transmise de reprezentanţii instanţei superioare, pedepsele aplicate inculpaţilor acuzaţi de comiterea infracţiunii de omor, care au fost în primă instanţă de 18 ani închisoare, au fost majorate cu câte 2 ani astfel, inculpatul Iulian Mădălin Pentelie a rămas să execute în regim de detenţie o pedeapsă de 20 de ani, 3 luni şi 10 zile închisoare, pedeapsa principală, cea pentru omor, fiind sporită cu o treime din celelalte pedepse inculpatul Pîtea Florin are şi el de executat 20 de ani închisoare pentru infracţiunea de omor

 

Sentinţă definitivă în dosarul “Brot”. Apelurile declarate de inculpaţii Iulian Mădălin Pentelie şi Florin Pîtea la instanţa superioară au fost respinse. În plus, pedepsele aplicate de prima instanţă, respectiv 18 ani închisoare pentru infracţiunea de omor, au fost majorate.

Aseară, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au dat condamnarea finală faţă de cei doi inculpaţi care au tras cu pistolul şi l-au ucis cu sânge rece pe Cristian Brot, de 28 de ani, după un conflict spontan. Ucigaşii vor sta mai mulţi ani la închisoare. Potrivit sentinţei CA Galaţi, cei doi au primit pedepse grele pentru infracţiunea de omor, însă la acestea s-au mai adăugat şi condamnările anterioare. Astfel, inculpatul Pentelie Iulian Mădălin a fost condamnat la pedeapsa principală de 18 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, aceasta fiind sporită cu o 1/3 din celelalte pedeapse. Inculpatul mai avea şi o pedeapsă cu suspendare, aplicată de Judecătoria Dorohoi, care a devinit cu executare. În concluzie, magistraţii CA Galaţi au decis ca inculpatul Pentelie să execute în regim de detenţie pedepsa de 20 de ani, 3 luni şi 10 zile închisoare. Faţă de acesta s-a dispus şi interzicerea unor drepturi. În primă instanţă, adică la Tribunalul Brăila, inculpatul primise pedeapsa principală rezultantă de 18 ani, 3 luni şi 10 zile închisoare. Acum s-au mai adăugat 2 ani.

În ceea ce îl priveşte pe Florin Pîtea, acesta a primit pedeapsa principală de 18 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, la care se adaugă o treime din celelalte pedepse, fiind vorba despre o majorare cu 2 ani închisoare. Inculpatul va executa în regim de detenţie pedeapsa principală rezultantă de 20 de ani închisoare. Faţă de cei doi inculpaţi a fost dedusă din pedeapsă perioada arestului preventiv, de la data de 28 mai 2017 la zi.

 

Sentinţa

“Desfiinţează sentinţa primei instanţe şi dispune rejudecarea. Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi de către părţile civile. Înlătură din cuprinsul sentinţei penale apelate dispoziţiile privind stabilirea pedepsei principale rezultante de 18 ani, 3 luni şi 10 zile închisoare faţă de inculpatul Pentelie Iulian Mădălin. Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Pentelie Iulian Mădălin pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, de la 16 ani închisoare la 18 ani închisoare. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Pentelie Iulian Mădălin în cauză (18 ani închisoare, 2 ani şi 6 luni închisoare şi 3 ani închisoare), cu pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare aplicată aceluiaşi inculpat prin sentinţa penală a Judecătoriei Dorohoi, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa cea mai grea de 18 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 1/3 din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea aplicate, urmând ca inculpatul Pentelie Iulian Mădălin să execute în regim de detenţie pedeapsa principală rezultantă de 20 ani, 3 luni şi 10 zile închisoare. (...) Înlătură din cuprinsul sentinţei penale apelate dispoziţiile privind stabilirea pedepsei principale rezultante de 18 ani închisoare faţă de inculpatul Pîtea Florin. Majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Pîtea Florin pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, de la 16 ani închisoare la 18 ani închisoare. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Pîtea Florin în cauză (18 ani închisoare, 3 ani închisoare şi 3 ani închisoare), urmând ca inculpatul Pîtea Florin să execute pedeapsa cea mai grea de 18 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 1/3 din totalul celorlalte pedepse cu închisoarea aplicate (adică cu 2 ani închisoare), urmând ca inculpatul Pentelie Iulian Mădălin să execute în regim de detenţie pedeapsa principală rezultantă de 20 ani închisoare. (...) Înlătură din cuprinsul sentinţei penale apelate dispoziţia privind confiscarea de la inculpaţii Pîtea Florin şi Pentelie Iulian Mădălin a unui pistol cu glonţ P. Berreta model “92FS” seria „S27009Z”, calibru 9 mm, cu încărcător şi dispune restituirea acestor bunuri către Poliţia din Italia (...). Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. Respinge ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Pîtea Florin şi Pentelie Iulian Mădălin împotriva sentinţei penale din 28.06.2018 a Tribunalului Brăila. Menţine starea de arest a inculpaţilor Pîtea Florin şi Pentelie Iulian Mădălin şi deduce din pedepsele principale aplicate acestora durata reţinerii şi arestării preventive de la 28.05.2017 la zi – 12.02.2019. Definitivă”, este sentinţa pronunţată în şedinţă la data de 12 februarie.

 

Brot, ucis în stradă cu pistolul furat din Italia

Cristian Brot şi-a dat sfârşitul în urma leziunilor grave suferite la data de 26 mai 2017, când s-au tras focuri de armă, la intersecţia străzilor Ardealului cu Ion Ghica (cartier Islaz). Tânărul de 28 de ani a fost împuşcat, iar medicii s-au chinuit în zadar să îi salveze viaţa. Asasinii erau doi tineri cunoscuţi de victimă, Florin Pîtea, zis “Pekenia”, şi Mădălin Iulian Pentelie, care, pe fondul unor dispute mai vechi, au decis să îl ucidă pe Brot. L-au împuşcat cu un pistol “Beretta” de 9 mm, ce aparţinea poliţiei italiene, arma fiind găsită după câteva zile, pe câmp, într-un lan de porumb din zona Cazasu. Mai multe gloanţe l-au nimerit pe tânărul de 28 de ani, iar altele au găurit maşina acestuia.

Totul s-a declanşat în jurul orei 11.30, când inculpaţii au mers la întâlnirea cu Brot, cu autoturismul Volkswagen Passat aparţinând lui Florin Pîtea aflat la volan. După cum au stabilit anchetatorii, în maşină inculpaţii aveau o sabie/macetă, o toporişcă, un spray iritant lacrimogen, iar în cotiera dintre scaunele din faţă aveau pistolul militar marca “Pietro Beretta Gardone VT”, model 92 FS, calibrul 9 mm, cu încărcător cu capacitate de 15 gloanţe plin. Victima s-a apropiat de portiera din stânga faţă a autoturismului VW Passat şi de aici avea să se producă atacul mortal. Inculpatul Pentelie a executat 4 focuri de armă către victimă, apoi Pîtea Florin a preluat pistolul şi ambii inculpaţi au coborât din maşină. Pîtea a mai tras 2 focuri de armă, în scurt timp, victima, Cristian Brot, prăbuşindu-se lângă bordură. Oricum, Pîtea a mai tras 5 focuri de armă în timp ce se deplasa pe stradă. S-au tras în total 11 gloanţe şi acestea l-au nimerit pe Brot în zone vitale. Ucigaşii au fugit şi au fost prinşi, în scurt timp, în hornul unei case părăsite din localitatea Surdila Greci. Cei doi ucigaşi au ajuns direct la arest, ei fiind apoi trimişi în judecată de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Anchetatorii au arătat faptul că s-a ajuns la omor din cauza unei fete, care ar fi legat o prietenie cu Cristian Brot, după ce se despărţise de Mădălin.

 

Ucigaşii lui Brot sunt cunoscuţi cu antecedente penale

Unul dintre inculpaţii din dosarul “Ucigaşii lui Brot”, respectiv Pentelie Iulian Mădălin este căutat şi pentru o crimă comisă în Spania. Pe numele lui Pentelie s-a emis un mandat european de arestare, însă acuzatul nu poate fi deocamdată extrădat, întrucât trebuie să îşi termine de executat pedepsele aplicate de autorităţile române. Pentelie este acuzat de autorităţile spaniole de sâvârşirea infracţiunii de “jaf agravat” şi “omor prin imprudenţă”, având corespondent în legea penală română infracţiunea de tâlhărie calificată urmată de moartea victimei. Victima a fost Carlo Claudio Lanfranchi - italian de 49 de ani stabilit în Spania, un bărbat care ar fi avut “afaceri” cu droguri peste hotare, după cum arată presa spaniolă. Acesta a fost ucis în propria locuinţă, în 2016, după ce atacatorii s-au înţeles în prealabil cu iubita lui Carlo, pe care au convins-o să nu închidă uşa de la terasa locuinţei. În lista celor acuzaţi de omor în Spania se află Enver Cuni, Virgil Claudiu Călinescu, Ştefan Juncanariu şi brăileanul Mădălin Pentelie.

Autorităţile judiciare spaniole au emis mandat de arestare provizorie, în vara lui 2017, pe numele brăileanului Pentelie Iulian Mădălin, actul fiind trimis la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Mai departe, Curtea de Apel Galaţi a dispus arestarea provizorie a persoanei solicitate - Pentelie Iulian-Mădălin pe o durată de 15 (cincisprezece) zile, în vederea punerii în executare a mandatului european de arestare. Numai că, punerea în executare a mandatului european de arestare pe numele persoanei solicitate s-a amânat până la soluţionarea dosarului penal în care Pentelie este acuzat de uciderea lui Cristian Brot.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro