Mergi la conţinutul principal

Ucigaşii din Gradiştea, în libertate

Acuzaţi că au ucis-o pe femeia de 40 de ani, din comuna Gradiştea, pentru 100 lei, cei patru suspecţi, Ionuţ Mocanu, Marcel Mocanu, Radu Baboi şi Valentin Ciprian Mocanu au reuşit să îşi recapete libertatea. Dacă până acum, eforturile celor patru indivizi cercetaţi pentru omor calificat au fost zadarnice, instanţa superioară a decis, vineri, punerea în libertate. Curtea de Apel Galaţi a înlocuit măsura arestării preventive a inculpaţilor Mocanu Ionuţ, Mocanu Marcel, Baboi Radu şi Mocanu Valentin Ciprian, cu măsura controlului judiciar. Zilele trecute, prima instanţă, respectiv Tribunalul Brăila, a prelungit arestul preventiv, însă cei acuzaţi au formulat contestaţie şi au avut câştig de cauză, asta deşi fapta de care sunt acuzaţi este de o gravitate extremă, după cum au stabilit anchetatorii. "Dispune înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Mocanu Ionuţ, Mocanu Marcel, Baboi Radu şi Mocanu Valentin Ciprian, cu măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile cu începere de la 26.06.2015 până la data de 24.08.2015 inclusiv. Pe timpul cât se află sub control judiciar inculpaţii trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmarire penală, la Judecătorul de Drepturi şi Libertăţi de la Tribunalul Brăila, ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea lor conform programului de supraveghere (...)", este soluţia dată de Curtea de Apel Galaţi, în data de 26 iunie, după cum se arată pe site-ul instanţei. Cei suspectaţi de crimă nu au voie să depăşească limita teritorială a localităţii Gradiştea, decât cu încuviinţarea prealabilă a Tribunalului Brăila şi nu au voie să meargă la SC „Almeia Serv" SRL Gradiştea (n.r.- magazinul pe care îl avea femeia ucisă). Judecătorii au mai dispus ca inculpaţii să nu se apropie de membrii familiei victimei Stoian Marcela, de martorii din cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
Chiar dacă instanţa a dispus anumite restricţii pentru localnicii acuzaţi de crimă, există totuşi riscul ca inculpaţii să dea nas în nas cu rudele femeii ucise, mai ales că unii dintre ei au domiciliul chiar vizavi de domiciliul Marcelei Stoian. Potrivit unor surse, ieri, după decizia instanţei, cei patru suspecţi de crimă au fost duşi la Postul de Poliţie Ianca, urmând apoi să meargă liniştiţi acasă.
Instanţa a atras atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare, pe durata controlului judiciar, cu rea credinţă, a obligaţiilor care le revin sau a existenţei suspiciunii rezonabile că au săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune, la cererea procurorului ori din oficiu, se poate dispune înlocuirea acestei măsuri cu cea a arestării preventive. "Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor de sub puterea mandatelor de arestare preventivă, emise de Tribunalul Brăila, dacă nu se află sub puterea altui mandat. Definitivă", se mai arată în soluţia pronunţată vineri de CA Galaţi.

Teroarea din Gradiştea

Faptul că suspecţii de crimă se pot întoarce în localitatea de domiciliu va băga groaza, cu siguranţă, în localnicii din Gradiştea.
Omorul a fost comis în seara de 23 februarie, când cei patru au ucis-o pe localnica Marcela Stoian, pentru a-i fura banii. Ei au ajuns la arest, după trei zile de la comiterea oribilei crime, asta după ce au fost identificaţi, cu ajutorul câinelui de urmă, care s-a oprit direct la domiciliul lor. Instanţa a emis atunci mandat de arestare, însă acum, fiind puşi sub control judiciar, există riscul să se producă o altă nenorocire la Gradiştea.
În dimineaţa zilei de 27 februarie, la reconstituire, indivizii acuzaţi că au ucis-o pe Marcela pentru 100 lei le-au spus criminaliştilor că intenţia lor clară a fost "să o omoare pe tanti Marcela, pentru a-i lua banii". Unul dintre cei patru, Marcel, a fost chiar zgâriat pe faţă de femeia care a încercat cu disperare să scape, însă nu a avut nicio şansă în faţa celor patru călăi. Mocanu Marcel a recunoscut că femeia l-a zgâriat pe faţă, ţinând de geantă, însă ei au dat unul cu piciorul, unul cu scândura. Au luat apoi geanta şi au plecat pe deal, lasând-o pe Marcela la pământ. Baboi Radu, zis "Stropel", a declarat senin "i-am dat în cap la o femeie, cu Mocanu Ionuţ Mocanu Marcel şi Ciprian". În faţa poliţiştilor, Mocanu Valentin Ciprian a spus şi el că au vrut să "o omoare pe tanti Marcela, ca să îi ia banii". Potrivit anchetatorilor, Mocanu Valentin s-a dus la magazin unde era femeia şi a văzut că număra banii apoi i-a anunţat pe ceilalţi despre marea descoperire şi au hotărât toţi patru să o omoare şi să îi ia geanta în care nu avea decât 100 lei.
După oribila crimă, poliţiştii de la SIC şi procurorul criminalist au mers la locul faptei, însoţiţi de câinele de urmă. După ce a mirosit lemnele pe care suspecţii au pus mâna, animalul s-a oprit exact la cele două locuinţe unde stăteau cei patru.
Lumea din sat nu a avut vorbe bune despre cei patru, despre care au spus că se ocupau numai cu băutura şi furatul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro