Un deţinut din Penitenciarul Brăila, condamnat la 20 de ani închisoare pentru omor deosebit de grav, a murit în urma unui stop cardiac. Brăileanul de 49 de ani fusese la muncă la o fermă din satul Gabrielescu, însă la întoarcere i s-a făcut rău în maşină, iar medicii de la ambulanţă nu l-au mai putut salva. În 1999, individul şi-a ucis cu sânge rece tatăl, apoi i-a secţionat picioarele, susţinând că "icoana l-a îndemnat" să comită oribila crimă.
Astfel, pe 24 aprilie, la ora 14:50, a fost constatat decesul deţinutului Petruş Frăţică (49 de ani), cauza probabilă a decesului fiind stop cardio - respirator. "În timp ce se afla îmbarcat în mijlocul de transport pentru a se deplasa către Penitenciarul Brăila, de la un punct de lucru exterior, persoana privată de libertate a acuzat o stare de rău, pierzându-şi cunoştinţa. Imediat s-au încercat manevre de resuscitare, până la sosirea echipajului de la ambulanţă, acesta continuând manevrele de resuscitare, însă fără rezultat", ne-a declarat cms. Simona Kober, purtător de cuvânt al Penitenciarului Brăila. Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila, la ferma din satul Gabrielescu s-a deplasat o ambulanţă de tip C2 cu medic, însă bărbatul a fost găsit inconştient şi nu s-a mai putut face nimic pentru el, constatându-se decesul. Cauzele exacte care au determinat decesul bărbatului se vor cunoaşte, însă, după efectuarea necropsiei.
Deşi, teoretic, deţinuţii nu au voie cu telefoane în penitenciar, totuşi, unul dintre ei a reuşit să ia legătura cu noi, anunţând moartea colegului de suferinţă. Acesta a spus că bărbatul era bolnav şi nu ar fi trebuit scos la muncă. Deţinuţii au dat vina pe directorul adjunct de la pază, spunând că acesta îi scoate pe toţi la muncă, indiferent dacă sunt bolnavi sau nu, pentru a avea o imagine bună la Administraţia Naţională a Penitenciarelor, întrucât urmează să dea concurs pentru ocuparea funcţiei respective. Totuşi, reprezentanţii Penitenciarului Brăila ne-au spus că deţinutul care a murit nu era în evidenţe cu afecţiuni cardiace. În acest caz au fost întreprinse de către conducerea penitenciarului următoarele măsuri: anunţarea familiei persoanei decedate, a procurorului de serviciu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, a judecătorului delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Brăila, a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a Poliţiei Municipiului Brăila şi a Serviciului de Medicină Legală.
Şi-a ucis tatăl, apoi i-a tăiat picioarele
Deţinutul decedat se afla în custodia Penitenciarului Brăila pentru executarea unei pedepse privative de libertate de 20 de ani pentru comiterea infracţiunii de omor deosebit de grav. În ianuarie 1999, bărbatul şi-a omorât tatăl cu o cruzime rar întâlnită. Fost subofiţer MApN, Petruş Frăţică l-a omorât pe tatăl său fără niciun motiv, spunând că aşa i-ar fi poruncit icoana de pe perete. Inculpatul a fost acuzat de omor deosebit de grav, el fiind condamnat la o pedeapsă pe măsura faptei comise. Crima s-a produs pe strada Progresului, ulterior criminalul prezentându-se singur la Poliţie, anunţând că şi-a omorât tatăl. Petruş Frăţică locuia cu tatăl său, care era persoană cu handicap, într-o cameră de pe strada Progresului, cei doi petrecându-şi mai tot timpul consumând băuturi alcoolice. Atunci când fiul nu mergea să cumpere alcool, se iscau certuri, scandaluri şi chiar bătăi. Pe 30 decembrie 1998, cei doi Frăţică s-au "aghezmuit" bine, după care s-au luat la ceartă, iar Petruş şi-a înjunghiat tatăl cu cuţitul, fără a-l omorî. Întrucât starea victimei se agrava pe zi ce trecea, pe 9 ianuarie 1999, Petruş Frăţică s-a decis să "pună capăt suferinţelor tatălui său", omorându-l. A luat o creangă de cireş dintr-o magazie, după care a mers în casă şi a început să-l lovească pe bătrân în creştetul capului, până l-a lăsat fără suflare. Când a fost sigur că tatăl său este mort, asasinul a făcut o pauză, după care şi-a târât victima jos din pat şi i-a secţionat picioarele, de la genunchi şi de la glezne. El le-a spus anchetatorilor că a auzit icoana din perete cerându-i să facă acest lucru. Ulterior, criminalul a încercat să se sinucidă, însă, până la urmă, a decis că e mai bine să meargă la Poliţie să se predea.