Condamnat, alături de fiul său Marian, pentru loviri cauzatoare de moarte (LCM), Antonel Iacob, 52 de ani, din comuna Scorţaru Nou, a fost trimis din nou în judecată, de data aceasta pentru conducerea unui vehicul pe drumurile publice, fiind sub influenţa alcoolului (art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002). Culmea, deşi a pus şase vieţi în pericol, urcând beat la volanul maşinii şi răsturnându-se într-un canal, Iacob a scăpat de acuzaţia de vătămare corporală din culpă, pentru că nimeni nu a făcut plângere penală împotriva sa.
Accidentul s-a petrecut în noiembrie 2013. Jumătate de an mai târziu, în timp ce era cercetat pentru infracţiuni rutiere, Antonel Iacob a mai călcat o dată strâmb: a luat viaţa unui om.
În seara zilei de 28 iunie 2014, împreună cu fiul său, Marian Iacob, Antonel l-a lovit cu pumnii şi cu picioarele pe consăteanul Stan Dragomir - în zona capului, torace şi abdomen - provocându-i "insuficienţă cardio-respiratorie prin asfixie cu sânge". Cei doi Iacob, tată şi fiu, au fost condamnaţi definitiv, zilele acestea, pentru loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (LCM). Tatăl execută 8 ani, iar fiul, recidivist, 13 ani de închisoare, judecătorii Curţii de Apel Galaţi obligându-i să plătească familiei celui răpus 90.000 lei despăgubiri.
Antonel Iacob avea o alcoolemie de 1,80 grame la mie
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în după-amiaza zilei de 22 noiembrie 2013, în jurul orei 16:00, lucrătorii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila au fost sesizaţi prin dispecerat despre producerea unui grav accident rutier soldat cu rănirea mai multor persoane, undeva pe DJ 221, între localităţile Gemenele şi Râmnicelu.
Sosiţi la faţa locului, poliţiştii au identificat un autoturism Daewoo Nubira răsturnat într-un canal de desecare, precum şi trei vaci care erau rănite sau moarte. Totodată, s-a stabilit că toţi cei şase pasageri aflaţi în autoturismul condus de Antonel Iacob - Macovei A., Ana-Bela A. (minoră), Steluţa B., Nina B., Iliean B. şi Ionela B. (minoră) - suferiseră leziuni corporale.
După accident, mai precis în jurul orei 16:41, conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcotest, rezultând că avea 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat. În aceste împrejurări, Antonel Iacob a fost condus la Spitalul Judeţean Brăila - Corp A, unde i s-au recoltat probe biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. La ora 18:00, inculpatul avea o alcoolemie de 1,50 grame la mie, dar anchetatorii au stabilit că, în momentul producerii accidentului rutier, Iacob avea, de fapt, o alcoolemie mai mare, de 1,80 grame la mie (folosindu-se calculul retroactiv).
"A pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat în canalul de desecare"
După accident, oamenii legii au refăcut filmul evenimentului rutier de pe DJ 221, care putea să se termine cu o baie de sânge. Bărbatul de 52 de ani consumase, până la ora 11:30, circa un litru de vin de butuc, după care a aţipit. La scurt timp, a primit vizita lui Macovei A., care l-a rugat să-l transporte pe el şi pe alte câteva persoane până în satul Constantineşti.
"Deşi consumase băuturi alcoolice, în jurul orei 16:00, inculpatul a urcat la volanul autoturismului Daewoo Nubira, iar în habitaclu s-au urcat persoanele vătămate A. Macovei, A. Ana-Bela (minoră), B. Steluţa, B. Nina, B. Ilean şi B. Ionela (minoră). Inculpatul a condus autoturismul pe traseul Scorţaru Nou - Gemenele, iar pe DN 221 a pierdut controlul volanului, s-a răsturnat cu autoturismul în canalul de desecare şi a lovit trei vaci care păşteau pe marginea canalului, sub supravegherea martorului T. Dănuţ", precizează procurorul care s-a ocupat de caz.
Toţi cei aflaţi în autoturismul lui Iacob au fost răniţi dar, cu toate acestea, niciunul nu s-a prezentat la Serviciul de Medicină Legală Judeţean Brăila, ca să fie examinat medico-legal. De asemenea, niciunul din cei şase pasageri răniţi nu a dorit să depună plângere penală împotriva şoferului băut, care le pusese viaţa în pericol. Nici proprietarul celor trei vaci omorâte sau vătămate în accidentul din noiembrie 2013 nu a vrut să-i solicite despăgubiri inculpatului.
Iar dacă tot a scăpat, şase luni mai târziu, Antonel Iacob şi fiul său, Marian Iacob, l-au bătut cu bestialitate pe consăteanul Stan Dragomir, bărbatul decedând la scurt timp, asfixiat cu propriul sânge care-i invadase căile respiratorii. Trimişi în judecată în august 2014, agresorii au fost condamnaţi iniţial pentru omor, însă Curtea de Apel Galaţi a stabilit că este vorba de loviri cauzatoare de moarte (LCM). CA Galaţi le-a redus, totodată, celor doi Iacob pedepsele.