Mergi la conţinutul principal
«Mariane nu mai da, că mă omori!»

Ucigaş de mamă în faţa instanţei

procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată pentru infracţiunea de omor în condiţii de violenţă în familie a inculpatului Marian Başa, zis “Bulă” • în luna ianuarie, bărbatul de 42 de ani şi-a bătut mama cu scaunul şi o coadă de topor, apoi a sunat la 112 şi a spus că a găsit-o inconştientă şi plină de sânge • anchetatorii au stabilit că femeia de 67 de ani fusese agresată chiar de Marian Başa, după o ceartă izbucnită pe fondul consumului de alcool • victima a ajuns la spital, însă a murit după o săptămână mesaj de la fratele ucigaşului: «20 de ani scrie în spinarea ta»

 

Începe judecata ucigaşului de mamă din Chiscani. Bărbatul de 42 de ani, care i-a adus sfârşitul propriei mame, după o bătaie cu scaunul şi coada de topor, a fost trimis în faţa instanţei. În ianuarie, Marian Başa, zis “Bulă”, un individ cu antecedente penale, a lovit cu sete, apoi a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a spus că şi-a găsit mama inconştientă şi plină de sânge. Numai că el fusese cel care o adusese în această stare. Femeia a ajuns la spital, însă după o săptămână a murit. Altercaţia sângeroasă s-a produs chiar în locuinţa comună din Chiscani, unde stăteau mama - Georgeta G. şi fiii. Poliţiştii au emis ordin de protecţie provizoriu faţă de bărbat, chiar după comiterea agresiunii. Acesta s-a sustras cercetărilor, însă poliţiştii l-au prins şi l-au dus la arest. Recent, procurorul crimalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpatului “Bulă” pentru infracţiunea de omor în condiţii de violenţă în familie. În rechizitoriu se arată cum s-au produs faptele şi cum a încercat fiul ucigaş să pozeze în nevinovat, ba chiar l-a indicat drept complice pe un alt frate, numai că probele achetatorilor au arătat că el este cel vinovat. Instanţa va decide acum pedeapsa pe care o merită.

 

“Mariane nu mai da, că mă omori!”

 

Inculpatul Başa Marian locuia într-un imobil din comuna Chiscani, împreună cu membrii familiei sale, respectiv fraţii şi mama Georgeta G. Inculpatul avea o conduită constant violentă, fiind anterior condamnat în mod repetat pentru săvârşirea de infracţiuni ce implică violenţa, după cum au stabilit anchetatorii. Bărbatul a ajuns până la urmă să îşi ucidă propria mamă.

Potrivit procurorului criminalist, în seara de 5 ianuarie 2019, în jurul orei 18.00, inculpatul Başa Marian, de 42 de ani, a venit acasă în stare de ebrietate şi a continuat să consume vin în camera sa. Era împreună cu mama sa căreia a început să îi reproşeze la un moment dat că îi furase o cantitate de carne.

Fiul nervos a început să o lovească pe femeie cu un scaun pliant cu cadru metalic şi şezutul din lemn, dar şi cu o coadă de topor lungă de un metru.

Victima a început să ţipe şi să strige “Mariane nu mai da, că mă omori!”.  

Fratele agresorului se afla în casă şi a intervenit în conflict. I-a cerut lui Başa Marian să înceteze agresiunea, după care victima s-a refugiat în camera ei. Numai că a fost urmată de fiul agresiv care a continuat să o lovească.

Bărbatul a lovit-o pe victimă cu intermitenţe până în jurul orei 23.00, după care a mers în altă cameră şi a continuat să consume alcool. Aproape de miezul nopţii, inculpatul Başa Marian a apelat serviciul unic de urgenţe şi a spus că, în momentul când a venit acasă, el şi-a găsit mama lovită, inconştientă şi sângerând în zona capului”, se arată în rechizitoriu.  Inculpatul a ţinut să îi explice operatorului de la 112 că mama sa era “moartă de beată”. Victima a fost preluată de ambulanţă şi transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde a rămas internată până la data de 13 ianuarie 2019 când a decedat. Oricum, medicii erau rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire.

Din raportul medico-legal de necropsie a rezultat  că victima a suferit un “şoc trumatic şi hemoragic decompensat, consecinţa unui politraumatism cu plăgi contuze cranio-faciale (15 leziuni traumatice numai la nivelul capului), echimoze şi hematoame toraco abdominale, la ambele membre superioare şi coapsa dreaptă, de mare întindere, fracturi, rinichi de şoc (...), leziuni care au condus în mod direct la decesul victimei”.

După cum au stabilit anchetatorii, în cursul agresiunii şezutul scaunului cu care a fost lovită femeia s-a desprins şi a fost găsit în camera locuită de inculpat prezentând urme de sânge. Cadrul din ţeavă metalică al scaunului a fost deformat şi chiar rupt. Acesta a fost găsit într-o anexă a locuinţei, plin de sânge. În plus, au fost găsite urme de sânge pe pereţii ambelor încăperi în care s-a consumat agresiunea.

 

De la un simplu ordin de protecţie, la acuzaţie de omor

 

În actul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila se arată că, după agresiune victima era conştientă, nu şi coerentă în exprimare, iar din primele investigaţii medicale a rezultat că în aparenţă aceasta a suferit leziuni de gravitate mult mai redusă, chiar vindecabile în aproximativ 10 zile. În aceste condiţii, faţă de inculpat a fost luată măsura emiterii unui ordin de protecţie. În ziua următoare, bărbatul a părăsit comuna Chiscani conştient de gravitatea faptei comise şi s-a deplasat într-o localitate din judeţul Ialomiţa, unde a fost angajat anterior ca cioban. După decesul victimei, inculpatul a discutat telefonic cu cei trei fraţi şi i-a minţit, spunându-le că el este de fapt internat într-un spital din Craiova.

Inculpatul a recunoscut că şi-a lovit mama, însă a spus că dacă va fi încarcerat îl va indica în calitate de coautor la comiterea faptei şi pe fratele B.D. Oricum, la data de 14 ianuarie, fraţii i-au comunicat faptul că mama agresată a decedat. Totuşi, până la data de 18 ianuarie, când inculpatul Başa Marian  fost prins de poliţişti, acesta s-a sustras cercetărilor, după cum arată procurorul.

 

“20 de ani scrie în spinarea ta”

 

Audiat fiind, se mai arată în rechizitoriu, ucigaşul nu a recunoscut săvârşirea faptelor. El a spus că a venit acasă şi a constatat că victima şi un frate de-al său erau în stare de ebrietate, aceştia certându-se într-o cameră. Individul chiar a spus că le-a cerut acestora să iasă din camera sa, ba chiar i-a împins, moment în care victima s-ar fi lovit cu capul de geamul uşii. Inculpatul a spus că el a adormit şi când s-a trezit a constatat că mama sa era inconştientă.

Potrivit procurorului, declaraţiile inculpatului Başa Marian erau în contradicţie cu cele susţinute de martorii oculari, adică fraţii acestuia.

În rechizitoriul întocmit de procuror se mai arată faptul că din discuţia purtată de bărbat cu fraţii săi, la data de 14 ianuarie, inculpatul a recunoscut că a lovit-o pe femeie, dar după ce aceasta ar fi fost lovită de fratele B.D. “Zi-i lui D. să se pregătească, că este complice cu mine”. “20 de ani scrie în spinarea ta”, a spus un alt frate al ucigaşului. “Tu ai dat în mama cu scaunul ăla care l-am luat eu de pe plajă”, i-a spus fratele acuzat de complicitate. Toate aceste declaraţii au reieşit din interceptările făcute de anchetatori.

Procurorul criminalist a stabilit că faptele inculpatului Başa Marian, care în noaptea de 5 spre 6 ianuarie 2019, în intervalul orar 20.00 - 23.00, i-a aplicat mamei sale Georgeta G. lovituri cu pumnii , un scaun pliant şi o coadă de topor, provocându-i un şoc traumatic şi hemoragic (...) întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de omor în condiţii de violenţă în familie.

Anchetatorii au arătat că inculpatul Başa Marian a avut o atitudine nesinceră în cursul urmăririi penale. Acesta are antecedente penale, anterior fiindu-i aplicate 4 pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de lovire sau alte violenţe şi vătămare corporală. La acest moment, inculpatul mai este cercetat într-o cauză pentru violare de domiciliu, ameninţare şi tentativă de distrugere prin incendiere.

La data de 18 ianuarie, inculpatul a fost reţinut şi apoi s-a dispus luarea măsurii arestării preventive. După trimiterea în judecată a inculpatului, dosarul a fost  înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro