Ucenicie la locul de muncă. Program derulat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ucenicie la locul de muncă. Program derulat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale

• programul se adresează tinerilor sub 30 de ani, care vor să învețe o meserie • ucenicia este plătită și durează între 6 și 36 de luni, în funcție de nivelul de calificare  • cele mai căutate meserii sunt: sudor (5.764 de lei brut pe lună, potrivit REGES/ REVISAL), sculer matrițer (6.355 de lei), instalator (6.672 de lei), electrician (7.262 de lei) și tinichigiu (6.147 de lei)

 

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a semnat, marți, contractul de finanțare pentru Proiectul „START - Investește în calificare pentru viitor!”, precizează reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, care citează Ministerul Muncii, Familei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS). Acesta oferă programe de ucenicie plătite, unde tinerii pot învăța direct la locul de muncă, pe o durată de 6-36 de luni, în funcție de nivelul de calificare.

„Prin acest program le deschidem tinerilor sub 30 de ani drumul pentru un început în carieră. Prin proiectul START, înveți o meserie, câștigi experiență și ai un loc de muncă în care ești plătit în acest timp în care înveți. Programul este finanțat cu 30 de milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat, iar angajatorii primesc câte 2.250 de lei pe lună pentru fiecare ucenic pe care l-au angajat”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Iată câteva exemple de salarii brute (datele extrase din sistemul REGES/REVISAL) pentru câteva dintre cele mai căutate meserii:

• sudor - 5.764 de lei pe lună;

• sculer matrițer - 6.355 de lei pe lună;

• instalator - 6.672 de lei pe lună;

• electrician - 7.262 de lei pe lună;

• tinichigiu - 6.147 de lei pe lună.

Avantaje pentru tineri: formare profesională într-un domeniu cerut pe piața muncii; contract de muncă și experiență practică; sprijin și consiliere pentru alegerea carierei potrivite.

Avantaje pentru angajatori: 250 lei/lună pe perioada pregătirii pentru fiecare ucenic angajat; angajați stabili, pregătiți în mediul organizațional al angajatorului.

Pașii pentru angajatori și șomeri în accesarea programului de ucenicie:

1. Declararea locurilor vacante - angajatorii trebuie să anunțe posturile disponibile, inclusiv cele pentru ucenicie;

2. Organizarea programului - angajatorul încheie un contract cu un furnizor acreditat de formare profesională sau poate să se acrediteze pentru formare;

3. Înregistrarea șomerului - persoana interesată se înscrie la AJOFM cu actele necesare;

4. Consiliere și mediere - ANOFM oferă informare și recomandă locuri de muncă pentru ucenicie;

5. Cerere pentru ucenicie - șomerul completează o cerere pentru domeniul dorit;

6. Repartizare - AJOFM direcționează șomerul către un angajator;

7. Selectare și contract - după interviu, angajatorul încheie contractul de ucenicie;

8. Începerea activității - contractul este înregistrat la ITM, iar ucenicul începe lucrul;

9. Solicitarea subvenției - angajatorul solicită subvenția online, în platforma PULS, și încheie o convenție cu AJOFM în 60 de zile lucrătoare de la expirarea perioadei de probă;

10.Plata subvenției - se acordă lunar, proporțional cu timpul lucrat, pe baza documentelor depuse până pe 25 ale lunii următoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro